Smrt ve tmě / Don’t Breathe – recenze

smrt_ve_tme_2016_plakatMělo jít jen o obyčejnou loupež, ale nikdo nečekal, že by se to mohlo až tak moc zvrhnout.
 
 
 
Chcete vykrást dům zbohatlíka? Rozhodně se o to nepokoušejte v jediném obydleném domě v celé čtvrti, kde žije jen slepý stařík, válečný veterán. To že je slepý nemusí nic znamenat a s vámi to nemusí dobře dopadnout. Tři kamarádi, Alex, Rocky a Money, kteří běžně vykrádají domy zbohatlíků, se o tom přesvědčí. Dostanou tip na parádní loupež, která kdyby se povedla, znamenala by pro ně vykoupení z dosavadního způsobu života. Znamenalo by to, že by už nikdy nemuseli krást, a to je velmi lákavé. Má to ovšem několik háčků. Jde o dům slepce, bývalého vojáka veterána, kterému jedna žena přejela dceru, a on za to dostal vysoké odškodné, které je schované někde v jeho domě. Už ze začátku narazí naši tři lupiči na pár překážek, které ovšem s jistými potížemi překonají. Nikdo z nich ovšem nemá tušení, co je čeká v samotném domě a jaký vlastně je samotný pán domu.


Zadržte dech a doufejte, že vás vrah nenajde.Snímek má dobrý a zajímavý příběh s napínavým dějem a nespadne pod typické hororové filmy, které sázejí jen na to, aby co nejvíce vylekaly diváka. Režisér Fede Alvarez tu vsadil na zajímavý motiv: boj ve tmě, slepotu a bezmoc, když nic nevidíte a nechcete být slyšeni, viděni ani nijak jinak zpozorováni. Jak napovídá název: zadržte dech a doufejte, že vás vrah nenajde. Je to nevšední téma, se kterým si režisér hezky pohrál.

Velmi solidní herecké výkony mladých a (zatím) ne moc známých herců. Noví mladí a (zatím) ne moc známí herci podali velmi slušné výkony. Z ústředního tria stojí za zmínku především Jane Levy známá hlavně ze seriálu Zajatci předměstí. Její postavě Rocky fandíme, i když je nám to vlastně proti kůži, protože je to jen pouhá lupička, které jde tolik o kořist, že neváhá riskovat nejen svůj život ale i životy ostatních. Její hloupá a chamtivá rozhodnutí vedou ke sledu všech hrozivých událostí. Jane Levy tuto postavu ovšem podala publiku takovým způsobem, že nejde než s ní nakonec i přes všechny nesmysly, kterých se dopustí, sympatizovat. Má totiž ke svým činům a rozhodnutím důvod, je to ten lidský faktor, který na nás působí a Levy to ztvárnila přesvědčivě. Navíc to, co se jí děje, je proti vší morálce a takové zacházení si rozhodně nikdo (ani ona ani její spolupachatelé) nezaslouží.

Není to obvyklá lekačka, na rozdíl od většiny hororů má příběh, který nás jako diváky zaujme a upoutá naší pozornost. Film má ovšem až moc psychopatických momentů, kdy se všichni navzájem bijí a vraždí. Člověk si říká, že to už přece takhle dál nejde, to už musí být konec, všichni se zdají být na konci svých sil a v tom všichni ožijí, jakoby se skoro nic nestalo a pokračují v dalším snad ještě větším mordování. A tak se to opakuje několikrát, až je to chvílemi opravdu přehnané. Těch nečekaných momentů, kdy na diváky i postavy něco vyskočí, je ve snímku až přespříliš, snímku ani ději by neuškodilo, kdyby se na takových momentech ubralo. Hrdinové i záporáci jsou tu zkrátka vytrvalí a neoblomní, možná až moc.

Co dodat, pro milovníky snímků o psychopatických vrazích, jen Smrt ve tmě rozhodně must-see. A kvalitně odvedení filmařská práce se rozhodně nezapře. Kdyby se trochu ubralo na přehnaně krvelačných scénách a rozvedl by se o něco více příběh, dalo by se to skoro považovat za dokonalost. Že jsou herci neznámí? To vůbec nevadí, spíš naopak, je to dobře, protože hollywoodská celebrita by pokazila celkový dojem. Navíc má horor, dalo by se říct, jisté poselství, má duši ve formě Jane Levy a její Rocky. Film nás poučí o tom, že riskovat všechno kvůli penězům se nevyplatí. Koneckonců materiální věci nejsou vždy to nejdůležitější v životě.
 
 

Hlavně potichu, ať nás neslyší.

smrt_ve_tme_2016_foto_12
 
 

Sice nevidím, ale mušku mám docela dobrou.

smrt_ve_tme_2016_foto_07
 
 

Tak, a teď už se nikdo nedostane ven.

smrt_ve_tme_2016_foto_02
 
 

75%

Smrt ve tmě / Don't Breathe

Není to obvyklá lekačka, na rozdíl od většiny hororů má příběh, který nás jako diváky zaujme a upoutá naší pozornost. Pro milovníky snímků o psychopatických vrazích, jen Smrt ve tmě rozhodně must-see. A kvalitně odvedení filmařská práce se rozhodně nezapře. Kdyby se trochu ubralo na přehnaně krvelačných scénách a rozvedl by se o něco více příběh, dalo by se to skoro považovat za dokonalost. Že jsou herci neznámí? To vůbec nevadí, spíš naopak, je to dobře, protože hollywoodská celebrita by pokazila celkový dojem. Navíc má horor, dalo by se říct, jisté poselství, má duši ve formě Jane Levy a její Rocky. Jak napovídá název filmu: zadržte dech a doufejte, že vás vrah nenajde.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací