Lovecká sezóna: Strašpytel / Open Season: Scared Silly – recenze

lovecka_sezona_straspytel_2015_plakatKdo se bojí, nesmí do lesa, a to doslova, protože náš strašpytel je obří medvěd grizzly, který žije v lese a všeho se bojí.
 
 
 
Čtvrté pokračování animované série Lovecká sezóna je tu a s ním se vracejí i známe postavičky medvěd Boog a jednorohý jelen Elliot, spolu se svými přáteli jezevčíkem Buřtíkem, srnkou Giselle a dalšími. Vše začíná jednoho večera, kdy Elliot vypráví Boogovi a ostatním lesním zvířátkům strašidelný příběh o hrůzostrašném vlkodlakovi. Elliot ovšem zjišťuje, že jeho kamarád Boog se opravdu ale opravdu bojí, je to prostě nepoučitelný velký strašpytel v kůži grizzlyho, jednoho z nejnebezpečnějších lesních predátorů. Elliot se jako správný kamarád snaží Boogovi pomoci od jeho strachu, jeho plán ovšem nedopadne úplně tak, jak očekával. Obyvatelé lesa najednou čelí dvěma nebezpečím, jedno větší a skutečnější než druhé. Prvním nebezpečím je strašidelný vlkodlak, který jak se zdá opravdu existuje, a druhým je lovec Shaw, kterému pod záminkou chycení vlkodlaka otevřeli loveckou sezónu a může chytit Elliota a Booga. Proti Shawovi a jeho pomocníkům se spojí všichni kamarádi z lesa. Povede se jim přelstít Shawa s jeho kumpány a zároveň zachránit les od hrozivého vlkodlaka?

Vtipné momenty se tu dají najít. Lovecká sezóna: Strašpytel je animovaný film pro děti, který sice potěší, ale nenadchne. Jde o čtvrté pokračování a jak už to tak s pokračováními bývá, čím víc jich je, tím se jejich kvalita postupně snižuje. První díl je originální a vtipný, pak už to jde zkrátka z kopce. Je to takové nepsané pravidlo a tento snímek není výjimkou. Od původního filmu, kdy ještě Booga a Elliota ztvárnili Ashton Kutcher a Martin Lawrence, už hlavním rolím vypůjčilo hlas tolik herců, že je jasné, že už to prostě není ono.

Vtipné momenty se ovšem dají najít. Třeba v podání Buřtíkovy árie, které se prostě nešlo nesmát. Samotná postava jezevčíka Buřtíka je takovým světlým bodem filmu, je jednou z postav, která ještě pobaví. Charakteristiky typického domácího mazlíčka se v něm jistě nezapřou. Kdo má psa, jistě pochopí.

Co se týče animace, je velmi kvalitní, jako už dnes většina animací. Třeba takový Boog vypadá jako chlupatý méďa, kterého by chtěl každý obejmout. Navíc tvůrci dodali postavám realistické charakteristiky a rysy podle jejich skutečných zvířecích předloh. Narážek a vtípků na různé zvířecí archetypy je tu až až, ale to zas tolik nevadí, občas se tomu člověk i zasměje.

I když se film občas až moc snaží být vtipný, tak není třeba stavět se k němu přehnaně kriticky. Je to přeci jenom snímek pro děti, a jako takový svůj účel splnil. Mladé publikum jistě pobaví a rozesměje, a to je vlastně to nejdůležitější, no ne? Lovecká sezóna: Strašpytel je cíleně dělaná pro mladší obecenstvo a tak i působí. Není prostě jedním z těch animáků, které kvalitně pobaví i dospělé, ale to neznamená, že je s ním něco špatně. Snímek má navíc i dobré poselství: každý se sice něčeho bojíme, ale to nevadí, je důležité postavit se našemu strachu tváří v tvář a překonat ho, protože nic není nemožné. Téhle zprávy bychom se opravdu všichni měli držet.
 
 

Boog je prostě obrovský strašpytel.

lovecka_sezona_straspytel_2015_foto_01
 
 

„Elliot a Boog a Buřtík s nimi, stali se přáteli báječnými!“

lovecka_sezona_straspytel_2015_foto_06
 
 

Boog ve svůdném přestrojení, hlavně se naučit správně flirtovat.

lovecka_sezona_straspytel_2015_foto_09
 
 

50%

Lovecká sezóna: Strašpytel / Open Season: Scared Silly

I když se film občas až moc snaží být vtipný, tak není třeba stavět se k němu přehnaně kriticky. Je to přeci jenom snímek pro děti, a jako takový svůj účel splnil. Mladé publikum jistě pobaví a rozesměje, a to je vlastně to nejdůležitější, no ne? Lovecká sezóna: Strašpytel je cíleně dělaná pro mladší obecenstvo a tak i působí. Není prostě jedním z těch animáků, které kvalitně pobaví i dospělé, ale to neznamená, že je s ním něco špatně. Snímek má navíc i dobré poselství: každý se sice něčeho bojíme, ale to nevadí, je důležité postavit se našemu strachu tváří v tvář a překonat ho, protože nic není nemožné. Téhle zprávy bychom se opravdu všichni měli držet.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací