Zloději zelených koní – recenze

zlodeji_zelenych_koni_2016_plakatJeden nikdy neví, co se vlastně skrývá pod povrchem.
 
 
 
Pavel je mladý čerstvě ženatý geolog a profesor na Karlově Univerzitě v Praze. Se svojí manželkou Karolínou se zrovna přestěhovali do nového bytu. Kačmar přezdívaný Kača je chudý sedlák, který žije s manželkou a dvěma dcerami na vesnici a jen tak tak stačí uživit rodinu, která bydlí v domě na rozpadnutí. Pavel a Kača se znají už z mládí. Jednoho dne je spojí společný zájem: vltavíny, zelené polodrahokamy z jižních Čech. Začnou se tedy spolu živit jako nelegální kopáči. Kača potřebuje vltavíny, aby uživil rodinu, Pavel zase jako geolog ví o kamenech vše, co je potřeba a taky ví, kde přesně je najít. Pavlovi tato práce spojuje jeho zálibu ve vltavínech a pocit jisté nezávislosti od své manželky. Život na hraně zákona poskytuje Pavlovi a Kačovi jakousi svobodu, ale zároveň jde i o jisté nebezpečí. Spolu s vltavíny vyvstávají na povrch jiné skutečnosti, které budou mít neodvratné dopady na všechny postavy.

Film inspirovaný podle stejnojmenné knihy Jiřího Hájíčka se odehrává v trochu jiném prostředí a jiné době než samotná předloha, jak už to tak bývá. Problematika, kterou se snímek i kniha zabývají, má silné české kořeny a to na domácího diváka zapůsobí. Jak sám režisér Dan Wlodarczyk připomíná, jižní Afrika má diamanty a zlatokopy, jižní Čechy mají vltavíny a jejich ilegální kopáče. Je dobré vidět na české filmové scéně něco čistě s domácí problematikou.

Za zmínku určitě stojí i herecké výkony. V hlavních rolích Pavel Liška jako Kačmar, Marek Adamczyk jako Pavel a Jenovéfa Boková jako Karolína. Liška ukázal, že opravdu patří mezi jedny z nejlepších současných českých herců. Postavu zemědělce Kačmara s tajemnou minulostí a nervovými výkyvy zahrál opravdu přesvědčivě. Publiku zatím asi ne moc známý Adamczyk zase předvedl, že je nadějným mladým českým hercem. Nadšenost z vltavínu a všelijakých kamenů mu každý lehko uvěří.

Film nabízí velmi autentický pohled na věc.Dalo by se říct, že snímek je sám o sobě velmi fyzický, jak tvrdí i sám režisér. Většina děje spočívá v kopání a hledání vzácných kamenů. Film nabízí velmi autentický pohled na věc. Je to hlavně o tom, že jde o reálný problém, v Česku je v současnosti spoustu ilegálních kopáčů vltavínu a jiných kamenů. Navíc na autentičnosti dodává fakt, že většina scén byla natočena na skutečných lokacích, kde se i teď kope. Reálnost děje se udržovala i v tom, kolik vltavínů protagonisti našli.

Zloději zelených koní je snímek, který na diváka zapůsobí několika způsoby. Zaprvé jde o příběh z autentického českého prostředí a lokací, které nelze opominout. Krásná příroda jižních Čech je prostě okouzlující. Film je unikátní i z jiného pohledu, zabývá se motivem antihrdinů, protože Pavla a Kaču rozhodně nelze považovat za typické hlavní hrdiny. Úroveň zvyšují i herecké výkony, ať už nových mladých herců, nebo hereckého veterána Pavla Lišky. Drama také doprovází výrazná hudba, která se hodí k celkové atmosféře.

Zloději zelených koní jsou příběhem, který udělá na každého diváka dojem. Někoho to možná donutí zvednout se a jít do jižních Čech kopat polodrahokamy, jiní si jen budou chtít přečíst knižní předlohu. Ať už tak či onak, je na nás, abychom si vybrali.
 
 

Neuvěřitelný úlovek.

zlodeji_zelenych_koni_2016_foto_12
 
 

Kopání vltavínu dobře vydělává, a Kača to ví.

zlodeji_zelenych_koni_2016_foto_08
 
 

Nepříjemný rodinný oběd.

zlodeji_zelenych_koni_2016_foto_06
 
 

80%

Zloději zelených koní

Zloději zelených koní je snímek, který na diváka zapůsobí několika způsoby. Zaprvé jde o příběh z autentického českého prostředí a lokací, které nelze opominout. Krásná příroda jižních Čech je prostě okouzlující. Film je unikátní i z jiného pohledu, zabývá se motivem antihrdinů, protože Pavla a Kaču rozhodně nelze považovat za typické hlavní hrdiny. Úroveň zvyšují i herecké výkony, ať už nových mladých herců, nebo hereckého veterána Pavla Lišky. Drama doprovází výrazná hudba, která se hodí k celkové atmosféře. Je to příběh, který udělá na každého diváka dojem. Někoho to možná donutí zvednout se a jít do jižních Čech kopat polodrahokamy, jiní si jen budou chtít přečíst knižní předlohu. Ať už tak či onak, je na nás, abychom si vybrali.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací