Ve jménu krve / Blood Father – recenze

ve_jmenu_krve_2016_plakatZmizelá dcera, která má za přítele šéfa mexické mafie a otce bývalého trestance a člena motocyklového gangu, co špatného se může stát?
 
 
 
Lydia ve čtrnácti utekla z domova, připletla se do mexické mafie, začala brát drogy a pít. John Link je bývalý člen motocyklového gangu, který si odseděl svůj čas ve vězení. Teď žije pod podmínkou a pokouší se zůstat střízlivý, kdyby cokoliv porušil, vrátí se zpátky do vězení. Snaží se prostě co nejvíce zachovat image poctivého občana, majitele soukromého tetovacího salónu. To se ovšem všechno promění, když mu do života nečekaně vstoupí jeho dlouho ztracená problematická dcera. Lydia v přestřelce postřelila svého rádoby přítele Jonaha, který má důležité postavení v hierarchii mexické mafie. Není nutno dodávat, že je teď ve velkém průšvihu, všichni po ní jdou. No a na koho se nejlíp obrátit, než na otce, bývalého vězně, který má kontakty všude v podsvětí. Pro Linka to ovšem znamená, že s největší pravděpodobností skončí opět ve vězení. Není ale nic na světě, co by neudělal pro svojí malou holčičku. Cíl: dopadnout padouchy a porušit při tom co nejméně zákonů!

Ve jménu krve nepředstavuje jen prostý thriller nabitý výhradně akcí.Ve jménu krve nepředstavuje jen prostý thriller nabitý výhradně akcí, má příběh a duši v podobě vztahu dvou hlavních postav, otce a dcery. O věrohodné ztvárnění se zasloužili Mel Gibson a Erin Moriarty, jejich vztah jim uvěří každý. Lydia mladičké Erin Moriarty představuje problematickou puberťačku, která si v zásadě za svoje trable může sama, občas nám jde svým chováním na nervy, občas jí litujeme. Mel Gibsonův Link je naopak postava, které nejde než celou dobu fandit. Na povrch se může zdát jako potetovaný tvrďas, ale doopravdy má obrovské srdce (i když si to sám nerad přiznává), a udělá cokoliv, jen aby svojí dceru dostal z téhle příšerné šlamastyky. Už jen proto mu musíme držet palce. Další výraznou postavou je Jonah, kterého ztvárnil mladý mexický herec Diego Luna (Hříšný tanec 2, Terminál). Dokázal tím, že umí hrát i padouchy, a to dokonce i takové, kteří jsou šílenými bosy mexické mafie, ano tenhle záporák není jen hezkou tvářičkou, jak by se ze začátku mohlo zdát.

Režisér Jean-François Richet se snažil vytvořit poutavý snímek a nelze říct, že by se mu to nepovedlo. I přes zajímavý příběh však děj trochu pokulhává. Něco mu chybí, není tam jisté napětí, které by člověk od filmu takového žánru očekával. Navíc konec potřebuje pořádné vyvrcholení, nějakou gradaci. Celé se to mohlo trochu lépe rozvinout, po skončení nám zůstane dost nezodpovězených otázek.

Celkovou atmosféru filmu podpořily postavy a prostředí, kde se děj odehrává, oba tyto elementy se skvěle doplňují. Postavy perfektně zapadají do prostředí na pomezí hranice mezi Mexikem a Spojenými státy, kterou tvoří pustá poušť a skály. Drsné postavy mexických mafiánů a motocyklistů se tam neztratí.

Mel Gibson všechny zase jednou přesvědčil, že patří mezi ty herce, jejichž filmy málokdy zklamou. Ve svých šedesáti letech dokázal, že není stále dobré si s ním zahrávat, je to totiž tvrdý chlapík. I přes všechny výtky se Ve jménu krve dá považovat za kvalitní snímek. Dobře odvedená filmařská práce se nezapře, a je jisté, že milovníci akčního žánru a thrillerů si tento kousek snadno oblíbí. Má spád, má akci i zajímavý děj. Snímek také v jistém smyslu poukazuje na to, že i přes všechny potíže, je rodina vždycky to jediné, co nám zbude a na co se můžeme vždycky spolehnout. Jak název napovídá, krev není voda a toho by si měl každý vážit.
 
 

Volání o pomoc.

ve_jmenu_krve_2016_foto_19
 
 

Jonah není jen hezká tvářička, Lydia by si měla dávat větší pozor.

ve_jmenu_krve_2016_foto_14
 
 

Otec a dcera na útěku.

ve_jmenu_krve_2016_foto_09
 
 

75%

Ve jménu krve / Blood Father

Mel Gibson všechny zase jednou přesvědčil, že patří mezi ty herce, jejichž filmy málokdy zklamou. Ve svých šedesáti letech dokázal, že není stále dobré si s ním zahrávat, je to totiž tvrdý chlapík. I přes všechny výtky se Ve jménu krve dá považovat za kvalitní snímek. Dobře odvedená filmařská práce se nezapře, a je jisté, že milovníci akčního žánru a thrillerů si tento kousek snadno oblíbí. Má spád, má akci i zajímavý děj. Snímek také v jistém smyslu poukazuje na to, že i přes všechny potíže, je rodina vždycky to jediné, co nám zbude a na co se můžeme vždycky spolehnout. Jak název napovídá, krev není voda a toho by si měl každý vážit.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací