Neon Demon / The Neon Demon – recenze

neon_demon_2016_plakatDůkaz, že hezká tvářička může často klamat…
 
 
 
Jesse je mladá, nezkušená a někdo by řekl nevinná. Jejím cílem je dobýt svět modelingu. To se jí už začátku daří skvěle, má v sobě totiž cosi tajemného, co okouzluje všechny okolo. Zdolává jednu modelingovou překážku za druhou. Sblíží se s Ruby, maskérkou a make-up vizážistkou modelek, která se jí stane jakousi oporou. Ruby díky své profesy zná mnoho modelek, a zdá se jako milá společnice, zdání ovšem klame… Díky své kráse a tajemnosti dostává Jesse všechny nejlepší zakázky, to se ale nelíbí jejím o něco starším kolegyním, které díky ní přicházejí o práci. Jejich cíl je tedy jasný, potřebují uklidit Jesse z cesty, aby opět byly úspěšné.

Neon Demon, snímek uznávaného režiséra Nicolase Winding Refna, má ve svém popisku spoustu žánrů. Má to být fashion horor, thriller, psychologický horor, drama a bůhví co všechno ještě. Ničím z toho ale není, snad jen možná to psycho tam je. Tento film se zkrátka nedá zařadit do určitého žánru, nejde to, protože je sám takový nijaký.

Je to snímek o nenávisti mezi modelkami, který poukazuje na různé aspekty tohoto povolání a na jeho barevnost. Půlka jeho děje se věnuje vizuálním hrátkám. Ale je to prostě nuda. Když se to tak vezme, je to snímek, který je o spoustě věcí, ale vlastně nakonec ničem.
Výrazným prvkem, který doprovází celý děj, jsou vizuální efekty.Výrazným prvkem, který doprovází celý děj, jsou vizuální efekty, kterými chtějí tvůrci uchvátit a chvílemi až omámit publikum. Nejčastější jsou experimenty se světlem, které jsou opravdu povedené, a i když z nich občas bolí oči i hlava (na začátku by mělo být upozornění, že tato podívaná není v žádném případě pro epileptiky), tak jednoznačně patří k silné stránce filmu a tomu, co se opravdu povedlo. Aspoň, že na tohle se tvůrcům vyplatilo vsadit.

Herecké obsazení také moc nenadchne, a výkony samotných herců ještě méně. Elle Fanning, která ztvárnila hrdinku, je mladá, nevinná a hezoučká, ale to je tak všechno. Její výkon byl stejně jako celý Neon Demon o ničem, a to se Elle Fannig ve svém věku (17 let) nedá považovat za špatnou herečku, má na svém kontě pár úspěšných děl. Mírně řečeno se jí to tentokrát nepovedlo. Ostatní role jsou na tom podobně, snad o něco málo lepší byla Jena Malone, která už má s hraním přeci jenom trochu více zkušeností. No, a pak je tu Keanu Reeves, jediný světlý bod celého toho šíleného představení. Keanu Reevese nejde nemít rád, a i když hraje psychopatického majitele hotelu (pro něj nezvyklá role, většinou hraje dobráky), tak jsme za něj v tomto snímku rádi. Jeho výkon trochu osvětlí celou tu hereckou katastrofu, kterou asi nemají úplně na vině samotní aktéři, ale spíše režisér, který je tak špatně navigoval. Člověk se pak jen ptá: jak se v takovém projektu vůbec někdo jako Keanu ocitl? Nedává to moc smysl…

V tomto snímku nedává smysl více věcí. Vlastně celý děj. Pointa se ztrácí někdy po půl hodině, pak už jen vrtíme hlavou nad nesmyslností a posledních dvacet minut jen nedočkavě kontrolujeme hodiny, když už to skončí. Obdivovatelé režiséra N. W. Refna budou nejspíš nadšeni, jako z každého jeho díla, nezaujatý pozorovatel však s větší pravděpodobností bude zděšen. Je jasné, že režisér se tímto příběhem snaží sdělit publiku nějakou hlubší myšlenku, která je asi následující: jak lidé v modelingu, tak i v jiných profesích a v životě obecně, se navzájem ničí, aby dosáhli vrcholu a úspěchu. Každý si tento film vysvětlí po svém. A to jde jen dvěma cestami: buďto se zamilujete do Refna a jeho tvorby a budete v tom hledat něco víc, nebo odejdete z kina s nepochopením a odporem.
 
 

Póza, kamenný výraz a můžeme fotit…

neon_demon_2016_foto_14
 
 

Takové šaty by asi chtěl vyzkoušet každý…

neon_demon_2016_foto_05
 
 

Jesse je prostě unikátní a modelingové agentury i návrháři to ví.

neon_demon_2016_foto_03
 
 

45%

Neon Demon / The Neon Demon

V tomto snímku nedává smysl více věcí. Vlastně celý děj. Pointa se ztrácí někdy po půl hodině, pak už jen vrtíme hlavou nad nesmyslností a posledních dvacet minut jen nedočkavě kontrolujeme hodiny, když už to skončí. Obdivovatelé režiséra N. W. Refna budou nejspíš nadšeni, jako z každého jeho díla, nezaujatý pozorovatel však s větší pravděpodobností bude zděšen. Je jasné, že režisér se tímto příběhem snaží sdělit publiku nějakou hlubší myšlenku, která je asi následující: jak lidé v modelingu, tak i v jiných profesích a v životě obecně, se navzájem ničí, aby dosáhli vrcholu a úspěchu. Každý si tento film vysvětlí po svém. A to jde jen dvěma cestami: buďto se zamilujete do Refna a jeho tvorby a budete v tom hledat něco víc, nebo odejdete z kina s nepochopením a odporem.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací