Tři generace / About Ray – recenze

tri_generace_2015_plakatLesbická babička, nevyrovnaná máma a dcera, co chce být syn pod jednou střechou.
 
 
 
Ramona (Elle Fanning) nikdy nechtěla nosit šatičky ani si hrát s panenkami, od čtyř let se cítila uvězněná v cizím těle. Její přesvědčení se upevňuje, v pubertě si začne říkat Ray. S vlasy střiženými na krátko, staženým hrudníkem schovaným pod volnými košilemi a na skejtu opravdu vypadá jako kluk. V šestnácti se definitivně rozhodne – chce podstoupit operativní změnu pohlaví. Bydlí se svobodnou bohémskou matkou Maggie (Naomi Watts), šik babičkou Dodo (Susan Sarandon) a její partnerkou Frances (Linda Emond). Pro rodinu, která nikdy neměla a ani nechtěla mužský element, to bude těžká zkouška.

V devadesátiminutovém dramatu dokáže divákům přiblížit, čím si musí člověk jako je Ray a jeho nejbližší projít. Režisérka Gaby Dellal (Historky z metra, Za jasného dne) si vybrala ke zpracování citlivé a dodnes částečně tabuizované téma. V devadesátiminutovém dramatu dokáže divákům přiblížit, čím si musí člověk jako je Ray a jeho nejbližší projít. Odborná sezení, pochybnosti, jestli je to správná věc, hádky… Maggie se ze všech sil snaží přijmout svou dceru takovou, jaká je a podporovat jí, je však na všechno vyřizování a zvládání Rayových emočních výlevů sama. Dodo na druhé straně svou vnučku pochopit nedokáže. Proč nemůže být lesba, když se jí líbí holky? Reprezentuje tak spoustu lidí, kteří v tom nevidí rozdíl, ale pro dotyčného to opravdu rozdíl je.

Ray chce být prostě úplně obyčejný kluk, změnit školu, odstěhovat se, začít nový život v novém těle. Teď mezi vrstevníky nezapadá. Pár kamarádů ho chápe, ale současně musí čelit šikanování. Do toho se přidá nedořešená rodinná situace. Formulář o souhlasu s operací musí podepsat oba rodiče. Maggie tedy nezbývá nic jiného, než kontaktovat Rayova otce Craiga (Tate Donovan), kterého léta neviděla. Rozehrává se další dějová linie, která odkrývá Maggiino nezodpovědné mládí a následné dopady na Rayův život. Dlouhá scéna v Craigově domě, kdy se Rayovy rodiče ošklivě pohádají, prozradí Magiinu nevěru a která vyeskaluje v Rayův nervový záchvat, si zaslouží uznání kameramana Davida Johnsona a samozřejmě herců.

Celý příběh je plný emocí, ale Tři generace nejsou patetické ani zdlouhavé. Film odlehčují četné sarkastické poznámky babičky Dodo. Susan Sarandon strhuje pozornost i ve vedlejší roli, povznáší snímek na vyšší úroveň a s Lindou Emond se skvěle doplňují. Pro mladičkou Elle Fanning představovalo ztvárnění protagonisty obtížnou zkoušku, kterou zvládla jako profesionálka. Je vidět, že je to osoba s rozhledem a že se před natáčením důkladně připravila. Zhlédla videa reálných teenagerů podstupující hormonální léčbu (Ray ostatně v průběhu filmu také nahrává své video o proměně) a s některými hovořila osobně. V krátkých zrzavých vlasech a s neoholeným podpažím by jí poznal málokdo, do role Raye dokázala vložit kus duše. Naomi Watts se mezi těmito dvěma výraznými osobnostmi trochu ztrácí, ale její herecký výkon nebyl o nic horší.

Pochvala patří filmovému architektovi, který vytvořil z části hipsterský, z části elegantní interiér několikapatrového bytu Rayovy rodiny v centru New Yorku a obrovskou vzdušnou vilu u lesa Craiga Walkera. Tři generace měly našlápnuto na bezchybné drama, ale uškodil mu závěr.

Drama s komediálními prvky Tři generace je dílo pojednávající o obtížném tématu. Gaby Dellal spolupracovala na scénáři se scenáristkou Nikole Beckwith a povedlo se jim přiblížit širokému publiku, jak to vypadá v rodině s transsexuálem (i když tato filmová rodina byla dost netradiční od začátku). Nesklouzávají k žádným odborným výkladům, soustředí se na pocity a mezilidské vztahy. Příběh má spád, smutné scény střídají komické. Postavy se vyvíjejí, názorově dozrávají. Originální snímek pro adolescenty a dospělé, který v divácích zanechá náměty na přemýšlení.
 
 

Ray ví, co chce a přes všechny komplikace se svého snu nevzdává.

tri_generace_2015_foto_06
 
 

Pro rodinu je Rayova situace dost stresující, i když se snaží tvářit vyrovnaně.

tri_generace_2015_foto_08
 
 

Největším problémem je nutnost souhlasu otce, který své dítě roky neviděl.

tri_generace_2015_foto_02
 
 

75%

Tři generace / About Ray

Drama s komediálními prvky Tři generace je dílo pojednávající o obtížném tématu. Gaby Dellal spolupracovala na scénáři se scenáristkou Nikole Beckwith a povedlo se jim přiblížit širokému publiku, jak to vypadá v rodině s transsexuálem (i když tato filmová rodina byla dost netradiční od začátku). Nesklouzávají k žádným odborným výkladům, soustředí se na pocity a mezilidské vztahy. Příběh má spád, smutné scény střídají komické. Postavy se vyvíjejí, názorově dozrávají. Originální snímek pro adolescenty a dospělé, který v divácích zanechá náměty na přemýšlení.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací