RINO – Příběh špiona – recenze

rino_pribeh_spiona_2015_plakat„Příběh, který rozbouřil sál. Postava dvojitého agenta zvedá vlny emocí i po 30 letech.“
 
 
 
Režisér Jakub Wagner se rozhodl natočit dokument o nejznámějším českém dvojitém agentovi a jediném špionovi, kterému se podařilo proniknout do CIA, Karlu Köcherovi. „Jsem rád, že z toho nevznikl hraný film a že jsme zůstali u dokumentárního zpracování,“ říká Wagner o snímku, ve kterém tak můžeme vidět a slyšet samotného Köchera vykládat o zážitcích z KGB i CIA.

Wagner se vrhl na těžké téma. Vytvořit dokument o Köcherovi ve spolupráci s Köcherem tak, aby byl výsledek co nejvíce objektivní. K tomu pomohly mnohé archivní materiály, vzácné zahraniční záznamy i rozhovory s řadou významných osobností, např. s někdejším lovcem špiónů z amerického ministerstva spravedlnosti Johnem Martinem nebo expertem na kontrarozvědku a boj s terorismem Davidem Majorem. O náročnosti a úskalích zpracování tématu v lecčems napoví i skutečnost, že hlavní protagonista Köcher se snímkem není spokojen a odmítl přijít i na tiskovou konferenci pro novináře (na které přesto proběhla poměrně bouřlivá diskuse).

Informace ze špionážního zákulisí nadchnou. „Dokument se mi nelíbí po obsahové ani tvůrčí stránce,“ říká na konto snímku Köcher. A jaký je dokument po divácké stránce? Nemusíme být blázen do špionáže, aby nás RINO – Příběh špiona zaujal. Informace ze špionážního zákulisí nadchnou. Oceníme i pěkné vizuální zpracování a autentické materiály. Nesmíme ale zapomínat, že sledujeme dokument. Co do množství a rozmanitosti materiálů šikovně přesáhuje míru, na kterou jsme zvyklí. Ale má své mouchy.

Není to plochá podívaná, poukazuje na nejrůznější morální dilemata a rozhodně vzbuzuje další otázky, nicméně na pár místech i zanudí. Některé chvíle nejsou zcela jasné (např. jakým způsobem se najednou dostal agent Rino a jeho žena na několik dní z USA do Česka, aniž by to vyvolalo podezření; nebo úvodní text o tom, kdo ve snímku vystoupil a nevystoupil) a vypadá to, jako by autorům již příliš ponořeným do tématu scházel potřebný nadhled a schopnost dívat se očima diváka.

Celkově film působí jako velký kus dobře odvedené práce, která by si zasloužila pár drobných doladění. Divák srozuměný s tím, že nemá čekat „vzrůšo“ hollywoodského typu, by snad neměl zhlédnutí dokumentu litovat.
 
 

Karel Köcher alias agent Rino v současnosti

rino_pribeh_spiona_2015_foto_02
 
 

Pohled skrze objektiv kamery.


 
 

Režisér dokumentu Jakub Wagner při natáčení s Karlem Köcherem

rino_pribeh_spiona_2015_foto_01
 
 

65%

RINO – Příběh špiona

Některá místa nejsou zcela jasná a vypadá to, jako by autorům již příliš ponořeným do tématu scházel potřebný nadhled a schopnost dívat se očima diváka. Celkově film působí jako velký kus dobře odvedené práce, která by si zasloužila pár drobných doladění. Divák srozuměný s tím, že nemá čekat „vzrůšo“ hollywoodského typu, by snad neměl zhlédnutí dokumentu litovat.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací