Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti / Miss Peregrine´s Home for Peculiar Children – recenze

sirotcinec_slecny_peregrinove_pro_podivne_deti_plakatNejsou podivní, jen výjimeční. Dokážou ovládnout čas i živly, přesto jim hrozí smrtelné nebezpečí.
 
 
 
Jacob (Asa Butterfield) je tak trochu outsider. Nejvíce si rozumí se svým dědečkem Abem (Terence Stamp), který mu odmalička vyprávěl pohádky na dobrou noc o dětech se zvláštními schopnostmi. Jenže nešlo o pohádky. Abe stihne těsně před smrtí (která proběhne za velmi děsivých okolností) sdělit vnukovi pár indicií, které ho z Floridy dovedou do dětského domova na ostrově Cairnholm ve Walesu, kde jeho dědeček vyrůstal pod vedením jisté slečny Peregrinové (Eva Green).

Jake na ponurém ostrově najde jen trosky, dům byl 3. září 1943 vybombardován. Potkává ale kamarády z dědečkových fotografií a vydává se s nimi do ukrytého světa. Slečna Peregrinová, kterou záhy osobně poznává, je Ymbryna – osoba schopná proměnit se v ptáka, ovládat čas a s posláním starat se o nadané děti. O takové děti jako je Emma (Ella Purnell), lehčí než vzduch, Olive (Lauren McCrostie) ovládající oheň, Bronwyn (Pixie Davies) silnější než deset chlapů nebo neviditelný Milliard (Cameron King). Společně s dalšími „podivnými“ spokojeně žijí v jednodenní časové smyčce právě 3. září 1943. Jenže ani zdánlivě všemohoucí slečna Peregrinová nedokáže své svěřence ochránit před Nestvůrami v čele s šíleným Barronem (Samuel L. Jackson). Zde nastává Jakeova chvíle. Navzdory přesvědčení o své průměrnosti a obyčejnosti i on má zvláštní dar. Dokáže být stejně odvážný jako jeho dědeček a postavit se zlu?

Fantasy příběh jako by byl ušitý na míru ikonickému režisérovi Timu Burtonovi.Fantasy příběh jako by byl ušitý na míru ikonickému režisérovi Timu Burtonovi. Všichni znají Střihorukého Edwarda, Karlíka a továrnu na čokoládu nebo Alenku v říši divů, do nového snímku je dokonce zakomponováno několik narážek na předešlou Burtonovu tvorbu. Strašidelné oživlé loutky, mrtvoly s vydloubnutýma očima a monstra roztodivných tvarů perfektně zapadají do tvůrcova stylu. Tim se podle vlastních slov vždy cítil odlišně a izolovaně, proto se postu ujal s radostí. Jane Goldman napsal scénář na motivy románového debutu Ransoma Riggse, i když se knižní předlohy nedržel úplně.

Tim Burton také spolupracoval s production designerem Gavinem Bocquetem. Společně vybrali působivá místa na natáčení, např. anglický Blackpool, kde proběhla závěrečná bitva nebo zámeček Torenhof v Antverpách, budoucí sirotčinec. Hudba sestavená Michaelem Highamem a Matthewem Margesonem se drží aktuálních trendů, ničím inovativním nezaujme, ale k dokreslení zlověstné atmosféry poslouží dobře.

128minutový snímek nabídne staré známé tváře i neokoukané nadějné dětské herce. Ústřední postavu nezapadajícího teenagera bez potíží ztvárnil Asa Butterfield, který má na kontě kvalitní filmy s myšlenkou jako je Chlapec v pruhovaném pyžamu nebo X+Y. Svým tajemným půvabem okouzluje Eva Green, které viktoriánský vzhled jednoduše sedne. Jako anglická dáma s dýmkou zpočátku vypadá přísně a nudně, postupem času se ale ukáže, jak velké má srdce. Výrazné tváře doplňuje záporák Samuel L. Jackson, ten u publika pro změnu boduje sarkastickými poznámkami a postojem „můžete se snažit sebevíc, já jsem neporazitelný“.

U Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti si potenciální fanoušek musí dát pozor na přehnaná očekávání. Snadno může přijít zklamání. Děj je v první polovině trošku táhlý, člověka, který četl knižní předlohu, snadno rozladí řada odlišností, někomu můžou části filmu připadat hloupé (milostné napětí mezi Emmou a Jakem, Barron odrážející útoky několikanásobné převahy jako by nic, oživlí kostlivci apod.). Drtivou většinu však božský Tim Burton nezklame a zavede nás zas jednou do kouzelného barevného světa, který obývá široká škála dobrých i zlých postav v bizarních kostýmech, mezi kterými si každý najde favorita.
 
 

Drž mě, ať neuletím.

sirotcinec_slecny_peregrinove_pro_podivne_deti_2016_foto_07
 
 

Den, ve kterém slečna Peregrinová narychlo vytvořila smyčku, nebyl dokonalý.

sirotcinec_slecny_peregrinove_pro_podivne_deti_2016_foto_06
 
 

Zahradní nářadí nás před příšerami moc neuchrání…

sirotcinec_slecny_peregrinove_pro_podivne_deti_2016_foto_09
 
 

75%

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

U Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti si potenciální fanoušek musí dát pozor na přehnaná očekávání. Snadno může přijít zklamání. Děj je v první polovině trošku táhlý, člověka, který četl knižní předlohu, snadno rozladí řada odlišností, někomu můžou části filmu připadat hloupé (milostné napětí mezi Emmou a Jakem, Barron odrážející útoky několikanásobné převahy jako by nic, oživlí kostlivci apod.). Drtivou většinu však božský Tim Burton nezklame a zavede nás zas jednou do kouzelného barevného světa, který obývá široká škála dobrých i zlých postav v bizarních kostýmech, mezi kterými si každý najde favorita.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací