Instalatér z Tuchlovic – recenze

instalater_z_tuchlovic_2016_plakatPříběh instalatéra podle skutečných událostí.
 
 
 
Česká filmová tvorba se v poslední době nemůže chlubit projekty oplývajícími kvalitou, ale Instalatér z Tuchlovic je příjemnou výjimkou. Jde o poměrně prostý, lidský a přímočarý snímek, jehož cestu k divákovi by mohla zkřížit jen případná averze k představiteli hlavní role, Jakubu Kohákovi. Zda je to pádný důvod k tomu, abyste si nechali ujít zajímavou komedii, to už si musí každý sáhnout do svědomí sám.

Žil byl jeden šikovný instalatér Luboš z malé vesničky Tuchlovice. I když je trochu podivný (nejspíš mírná forma autismu), lidé ho mají rádi. Pečuje o něj sekýrující maminka (Eva Holubová), má parťáky na pivo (Petr Čtvrtníček, Jan Budař), nadbíhá mu hospodská s nezapomenutelným smíchem a dekoltem (Lucie Polišenská) i upřímná dcera pošťačky, která touží po lásce. Na vesnici život běží vlastním tempem, možnosti zábavy jsou tu omezené. Luboš v tom má ale jasno: nejdůležitější je fotbal, krmení koček, sázení, a samozřejmě vše kolem jeho práce.

Luboš Cafourek je takový český Forrest Gump.Tomáš Vorel se ujal jak scénáře, tak režie a kamery. Někomu se může příběh zdát naivní, ale asi právě proto je hlavní postava zvolena takto prostě a naivně, aby vynikla v kontrastu poněkud nelítostné reality (a to jsme jen na vesnici, ne ve velkoměstě). Závěr filmu směřuje tragickým směrem, poměrně logicky, ale konejšivé vyústění příběhu se nakonec našlo. Luboš Cafourek je takový český Forrest Gump. Nerozumí světu, neví jak v něm fungovat, tak žije v tom svém, tedy v dílně a u fotbalu. Trošku zadrhává, neumí se oblékat, dělá věci po svém, je trochu smolař, a Jakub Kohák se k němu hodí. Hudba Davida Hlaváče, Jana P. Muchowa a Barbory Polákové je poměrně výrazná, i když k atmosféře ze začátku příliš rozverná.

Smutné je, že když už se na českých plátnech objeví film s alespoň minimální snahou o lidskou výpověď, je odsouzen za to, že není jen povrchní slátaninou jednoho trapného vtipu za druhým. Instalatér z Tuchlovic vtipný je, jenže podobně jako život. Každý vtip je tvořený trapnou nebo smutnou situací, kterou když bereme s nadhledem, dá se brát humorně. Kdo tento nadhled postrádá, nebude mít radost ani z tohoto filmu, a nejspíš ani ze života.

Čeká nás spousta zajímavých a realisticky napsaných, i dobře obsazených a ztvárněných postav. Atmosféra vesnice a prostých lidí, kteří však řeší velké problémy: samotu, strach z budoucnosti, rasismus, domácí násilí. Obyčejní lidé s obyčejnými příběhy, ale vlastně má každý něco do sebe: protože i naše každodenní malá dramata jsou pořád dramata.
 
 

Eva Holubová jako typická sekýrující, ale milující maminka.

instalater_z_tuchlovic_2016_foto_13
 
 

Kamarádi u piva: řešení velkých filozofických otázek, globálního oteplování a uprchlické krize, samozřejmě.

instalater_z_tuchlovic_2016_foto_14
 
 

Jakub Kohák se na hlavní roli hodí, ale někteří se můžou po…divit

instalater_z_tuchlovic_2016_foto_04
 
 

75%

Instalatér z Tuchlovic

Čeká nás spousta zajímavých a realisticky napsaných, i dobře obsazených a ztvárněných postav. Atmosféra vesnice a prostých lidí, kteří však řeší velké problémy: samotu, strach z budoucnosti, rasismus, domácí násilí. Obyčejní lidé s obyčejnými příběhy, ale vlastně má každý něco do sebe: protože i naše každodenní malá dramata jsou pořád dramata.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací