Ostravak Ostravski – recenze

ostravak_ostravski_2016_plakatOmylem hrdina, no prostě Ostravák jak cyp.
 
 
 
Jarek Ostravski je obyčejný horník, který fárá v dole. Jednoho dne je díky nešťastné nehodě důl při explozi zasypán a horníci spolu s Jarkem v něm. Vše ale končí dobře a Jarek se stává místním hrdinou, co pomohl zachránit své kolegy a kamarády pohřbené zaživa v podzemí. Jarek je nyní lokální celebrita, což mu přináší úspěchy jak u žen, tak v práci, kde je povýšen na post v kanceláři. Z dolu jde tedy nahoru. Zde zjišťuje, jaké úmysly mají šéfové s firmou, která zaměstnává horníky. Do celé situace se připlétá Jarkova rodina ve složení maminky, tatínka, starší sestry Hany a synovce Pepina. Pozadu nezůstávají i kamarádi z dolu, kteří mají své vlastní problémy. A aby toho nebylo málo, Jarka den co den pronásleduje bláznivá sousedka, pro kterou je tenhle Ostravák idolem. Nikdo ovšem netuší, jak to celé ve skutečnosti bylo a kdo je hrdina, kdo viník a kdo je záporák.

Tvůrci tohoto snímku v čele s režisérem Davidem Kočárem se nechali inspirovat slavným blogem pod názvem Deník Ostravaka. Jako podklad k filmu posloužily knížky autora blogu, který píše pod pseudonymem Ostravak Ostravski. Ostravak, jehož pravou identitu doposud nikdo nezná, dal tvůrcům právo k použití jeho děl a podle slov scenáristy Vladislava Kučíka měl na výsledném výtvoru poslední slovo. Je znát, že se jím tvůrci nechali ovlivnit, jinak by to ani nešlo.
V čele hereckého obsazení stojí výborný Igor Chmela.V čele hereckého obsazení stojí výborný Igor Chmela, který si zahrál titulního hrdinu. Do teď o něm málokdo věděl, že je to Ostravák, ve snímku je to ovšem dobře znát. Je správně, že pro hlavního hrdinu zvolili herce, který má k Ostravsku vztah, protože jinak by to nevypadalo tak dobře a asi by to spíš působilo jako parodie, čemuž se režisér, podle jeho vlastních slov, chtěl vyhnout. I do ostatních rolí proto obsadil herce, kteří jsou buďto původem z Ostravska a okolí, nebo k němu mají nějaký silný vztah. Vedle Chmely tak můžeme vidět například ještě Jitku Smutnou, Dušana Sitku, Petru Langerovou, Ondřeje Maňáka, Zuzanu Kainarovou, Michala Čapku, Vladimíra Poláka, Petra Housku či Filipa Čapku. Ostravskou partu kazí pouze Pavel Kikinčuk a Jan Vondráčka, tito dva „cizinci“ zahráli role velkých šéfů společnosti, pro kterou hlavní hrdina pracuje. V menších rolích se pak objevily i ostravské ikony jako Věra Špinarová nebo Norbert Lichý, kterého ovšem zaznamenají jen ti bystřejší.

Problém v chápání filmu může způsobit fakt, že jde o velmi specifický humor ze specifického prostředí. Kdo není z oblasti, nemusí nutně pochopit úplně všechny narážky. Na druhou stranu se může stát, že kdo pochází z Ostravska, bude vnímat vtipy za ohrané a ne moc povedené. Pohled na komedii může být tedy velmi individuální a vliv na něj může mít to, odkud divák pochází.

Nutno podotknout, že snímek je doplněný o moc pěkné animace, které ho oživují. Ty mají komický nádech a doplňují příběh, navíc jsou krásně jednoduché. Mimo to je ve filmu výrazná hudba, jenž podtrhuje příběh a jeho celkovou absurdní atmosféru. Aby vše zůstalo ve stejném duchu, jsou to písně regionálních autorů.  Po vizuální stránce je vidět, že se tvůrci zaměřili i na sebemenší detaily, například v podobě černých kruhů kolem očí horníků, které v zásadě působí jako jejich poznávací znaky.

Ostravak Ostravski je milý a docela povedený počin, který nezklame, ovšem ani nijak zvlášť nenadchne. Humor není nijak agresivní, autorům se, i přes riskantní regionální zaměření, povedlo nesklouznout k trapnosti. Divák se i pobaví, což je u českých filmů v poslední době výjimkou. Jde o příběh obyčejného člověka, který se potýká s každodenními problémy, takže se s ním může ztotožnit každý. Na kvalitě přidává talentovaný a charismatický Igor Chmela, jehož výkon patří mezi jedny z lepších. Koneckonců pobaví i samotný ostravský slang, kterému snadno porozumí i obyčejný Pražák. Děj, slang, regionální nádech, hudba, animace a herecké výkony dohromady vytváří celkový dojem, který stojí za to.
 
 

Hrdina je povýšen z dolu do kanceláře.

ostravak_ostravski_2016_foto_02
 
 

Na víkendové vycházky s kamarády má ovšem pořád čas…

ostravak_ostravski_2016_foto_04
 
 

… a stejně tak na pivo s tátou.

ostravak_ostravski_2016_foto_06
 
 

65%

Ostravak Ostravski

Ostravak Ostravski je milý a docela povedený počin, který nezklame, ovšem ani nijak zvlášť nenadchne. Humor není nijak agresivní, autorům se, i přes riskantní regionální zaměření, povedlo nesklouznout k trapnosti. Divák se i pobaví, což je u českých filmů v poslední době výjimkou. Jde o příběh obyčejného člověka, který se potýká s každodenními problémy, takže se s ním může ztotožnit každý. Na kvalitě přidává talentovaný a charismatický Igor Chmela, jehož výkon patří mezi jedny z lepších. Koneckonců pobaví i samotný ostravský slang, kterému snadno porozumí i obyčejný Pražák. Děj, slang, regionální nádech, hudba, animace a herecké výkony dohromady vytváří celkový dojem, který stojí za to.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací