Halloweenský speciál aneb tipy na hororovou noc

televize_otaznik_plakat_ck_v2Nejlepší společnost na halloweenský večer? Michael Myers!

Jedna z nejslavnějších hororových sérií s Jamie Lee Curtis a mlčenlivým vrahem, který řádí o halloweenských nocích, je ideální volbou pro strašidelnou filmovou zábavu. Pokud netoužíte udělat si zrovna několikahodinový maraton, náš přehled vám určitě pomůže s výběrem toho nejlepšího dílu. Pak už stačí jen zkontrolovat, že jsou zamknuté dveře, zavřená okna, zhasnout všechna světla, a užít si pár krvavých chvilek s Michaelem Myersem (naštěstí jen na obrazovce).

Halloween (1978)

Zlo v Michaelovi se poprvé projeví už když je mu šest, vraždou jeho starší sestry. Po patnácti letech strávených v psychiatrické léčebně se mu podaří uniknout a vrací se do rodného Haddonfieldu, aby ukojil svou touhu po zabíjení. V patách má svého lékaře Loomise (Donald Pleasence) a poprvé se setkává také s Laurie Strode (Jamie Lee Curtis), kterou bude ještě dlouho posedlý. Nejpopulárnější a nejlépe hodnocený díl série má na svědomí režisér a spoluautor scénáře John Carpenter. Povedlo se mu, mimo jiné díky působivé práci s kamerou, skvěle vybudovat atmosféru strachu a napětí, kdy divák neustále cítí přítomnost vraha, přestože se přímo na scéně objevuje pouze málo.

Halloween 2 (1981)

Příběh těsně navazuje na události děsivé halloweenské noci. Raněná a šokovaná Laurie je převezena do nemocnice, aby si ji tu znovu našel Michael Myers, pronásledovaný doktorem Loomisem. Obětí oproti prvnímu dílu přibylo, také se zde objevují vynalézavější způsoby zabíjení, a navíc se film snaží objasnit, proč je Laurie tak atraktivním cílem pro maskovaného vraha. Snímek je o něco slabší než jeho předchůdce, ale občas se mu daří překvapovat. Také je to nadlouho poslední díl, ve kterém se objevuje Jamie Lee Curtis.

Halloween 3 (1982)

Tento odvážný díl série sklidil vlnu kritiky hlavně proto, že se v něm nevyskytuje Myers. Záměrem tvůrců přitom bylo pouze vytvořit další snímek o hrůzných událostech halloweenské noci, s jinou zápletkou. Je to nezvyklé, bizarní dílo, které bohužel kvůli kultovnímu jménu sklidilo pouze kritiku. Přitom jako osmdesátkový béčkový horor funguje dobře. Od této chvíle je jasné, že diváci vyžadují svého oblíbeného vraha s maskou.

Halloween 4: Návrat Michaela Myerse (1988)

Konečně je děsivý zabiják chycen a odvážen do ústavu s přísnější ostrahou, aby skončilo jeho řádění. Při převozu se mu ale podaří uniknout a jeho hlavním cílem bude poslední žijící člen jeho rodiny, neteř Jamie. Zabránit nemilému setkání s brutálním strýčkem se tradičně snaží doktor Loomis. Tento díl obsahuje nezvykle vysoký počet nelogičností v ději, a Myers je už téměř nezničitelný, což mu paradoxně ubírá na děsivosti (přitom v „jedničce“ mu stačilo jen někde stát a zítra, aby v nás zastavil proudění krve).

Halloween 5 (1989)

A devastace série pokračuje dál. Malá Jamie o něco povyrostla, její strýc ji chce ještě pořád zabít, a doktor Loomis ho chce stále dostihnout. Pár napínavých scén se tu ještě najde, ale jinak snímek ničím nepřekvapuje a patří k tomu nejslabšímu, co nám tato řádka hororů nabízí.

Halloween – Prokletí Michaela Myerse (1995)

Michael se konečně dostává ke své neteři, která však předtím stihne porodit, takže si vrah (opět) propracovává krvavou cestu ke svému poslednímu žijícímu příbuznému skrz těla teenagerů. Obětí je poměrně hodně, jinak je však děj dost nelogický a závěr jakbysmet. Smutné již poslední vystoupení Donalda Pleasence.

Halloween: H20 (1998)

Vrací se Laurie jako Jamie Lee Curtis, a s ní další zajímaví herci, kteří i umí hrát (Josh Hartnett, Michelle Williams, LL Cool J, Joseph Gordon-Levitt). Děj se odehrává 20 let po tragickém Halloweenu, odtud název, tedy noci, která Laurie zničila život. Je z ní neurotická, paranoidní alkoholička. A tak když se znovu objeví její vyšinutý bratr, nemá co ztratit (dobře, kromě syna) a chce si to s ním vyřídit jednou provždy.

Halloween: Zmrtvýchvstání (2002)

Reality show o partě mladých lidí, která tráví Halloween v rodném domě Michaela Myerse, a na kamerách brzy vidíme, jak „pan domácí“ v přítmí likviduje studentíky ve velkém. Kreativní brutalita nás bohužel nezabaví na celý film, zápletka skutečně nemá čím překvapit, a postavy i jejich obsazení představují už poslední hřebíčky do rakve potenciálu.

Halloween (2007)

Režisér Rob Zombie se vrací na počátek a ke stabilním základům. Restart série v moderních kulisách se celkem obstojně povedl, film se více zabývá Michaelovým pobytem v léčebně, a jde tak hlouběji do psychologie postavy. Zombie zdařile buduje atmosféru, jen škoda, že sází na brutální scény víc než na mrazivé tušení diváka. Punc kultu má prostě jenom originál.

Halloween II (2009)

Druhé dílo stejného režiséra je na diváka ještě o něco náročnější. Vedlejší postavy jsou nesympatické, vraždící scény jsou sice brutální, ale nepřekvapivé. Michael má podivné halucinace, a zatímco dříve představoval spíše ztělesněné a neproniknutelné zlo, zde je naopak prezentován co nejvíce jako člověk. Zombie se snaží jít svou cestou a prezentovat originální pojetí, ale asi ne zrovna v těch správných směrech.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací