Americká idyla / American Pastoral – recenze

americka_idyla_2016_plakatKdyž je vše dokonalé, zaručeně se brzy něco pokazí.
 
 
 
Na třídním srazu se potkávají po mnoha letech dva staří přátelé a vzpomínají na šťastnější dny. Dostanou se i ke školní legendě, tedy ke staršímu bratrovi jednoho z nich. Seymour Levov (Ewan McGregor) byl vzor a hvězda celé střední školy, přezdívaný díky svým pohledným rysům „Švéd“, skvělý sportovec, oblíbený student, a měl zdánlivě perfektní život. Oženil se s královnou krásy Dawn (oscarová Jennifer Connelly), která byla nejen oddaná přítelkyně, ale i důvtipná žena ochotná postavit se problémům. Spolu si pořídili dům, dcerku, a Švéd také převzal po otci továrnu na dámské rukavice. Jak ale jeho příběh pokračoval? Začíná vyprávění o oddanosti a bezmezné lásce k dítěti, která navždy zlomí jednoho skvělého muže.

Děj je zasazený do 60. let minulého století do malého poklidného městečka v New Jersey. Švéd prožívá americkou idylu, těší se dobré pověsti a úctě okolí. Se svou malou dcerou má skvělý vztah, i když její povaha je trochu specifická, protože stydlivá Merry se nepřátelí s jinými dětmi, a především koktá. I když důvod poruchy se nikdy nezjistí, je nadhozena i varianta, že to dělá vědomě, aby unikla konfrontaci s dokonalostí své matky. Od svých rodičů a jejich nároků se ale odlišuje mnohem víc, než mohl kdo tušit.

V pubertě (její ztvárnění v tuto chvíli definitivně převezme Dakota Fanning) začnou Merryiny výlety na demonstrace proti válce ve Vietnamu a mladá rebelka začne mít konflikty už i se svými konformními rodiči. Dawn a Švéd najednou svoji holčičku nepoznávají, neví si s ní rady, a ona na oplátku haní jejich základní hodnoty.

Naprostý zlom přichází v momentě útoku na poštu, při kterém zemře místní pracovník. Po Merry se slehne zem, rodina je podrobena výslechům a prohledávání domu, ale milovaná dcera zmizí. Švéd ani Dawn nevěří tvrzení, že by jejich holčička mohla zabít člověka, snad leda že by byla někým silně zmanipulovaná. Časem se jejich názory ale rozchází, a i nejbližší rodina zlomí nad dívkou hůl, otec tak zůstává v boji za nevinnu ztracené Merry už úplně sám… A my jen bezradně pozorujeme, jak se mu kvůli bezvýhradné lásce k dceři rozpadá dosavadní dokonalý život pod rukama.

Philip Roth získal za jeden z nejvýznamnějších amerických románů roku 1998 Pulitzerovu cenu. Do scénáře jej převedl John Romano. Dílo na své filmové zpracování čekalo ovšem dost dlouho a původně obsazení herci i režisér projekt opustili, pouze Jennifer Connelly se do role Dawn vrátila. Zároveň jde o režijní prvotinu Ewana McGregora. Ujal se této pozice s odvahou, protože příběh a styl předlohy není ani lehko zfilmovatelný, ani pochopitelný pro masy diváků.

Tento snímek v nás může vzbudit spoustu otázek. V roli otce ideální rodinky působí McGregor tak jak má, upřímně, citlivě a poctivě. Connelly stejně tak zvládá roli milující matky a později ženy navenek silné, ale osamocené v nefunkčním manželství, s drtivým vědomím, že nejspíš vychovala vražedkyni. Dakota Fanning je (naštěstí) jedním z mála případů dětských hvězdiček, které ustály nápor světa celebrit, a stává se z ní dospělá herečka, se kterou se musí počítat. Kromě toho, že její tvář vždy poznáte, skvěle zvládá lhostejný výraz, výsměch nad „ubohými“ rodiči, spokojenost a vyžívání se v protestu proti celému světu, a i závěrečnou oddanost svému osudu. Vše doplňuje hudba Alexandra Desplata, v některých momentech výraznější, jinak prostě tradičně dobrá.

Tento snímek v nás může vzbudit spoustu otázek. Jak moc milujeme své děti? Budeme vždy věřit, že jsou to dobré bytosti a nikoho by nezabily? Dokážeme se od rodičovské lásky oprostit, abychom sami mohli jít dál? Nebo si budeme jejich chyby vždy klást za vinu, dokud nás to nezničí? A jak moc opravdu můžeme poznat lidi ve svém okolí, naše rodiče, bratry, životní partnery, nebo děti, které jsme sami přivedli na svět?

Spousta „neduhů“ snímku má základ v knižní předloze, například specifické tempo nebo neuzavřenost některých dějových linií. S těmito problémy si mohl vyhrát už scénárista, ale takto se alespoň film snaží zachovat věrnost slavné a uznávané románové předloze. V opatrném našlapování je možná problém jisté rozervanosti této adaptace. Jde o zajímavé drama s proměnlivou atmosférou a velmi silným příběhem, ale výsledný dojem v divákovi je spíše zmatený. A přesto značně působivý.
 
 

Pokud jste dokonalí, očekávejte preventivně problémové děti.

americka_idyla_2016_foto_17
 
 

Takový ten moment, když vám nechutná jídlo od manželky…

americka_idyla_2016_foto_05
 
 

Holky na střední prostě nemají čas umývat si vlasy!

americka_idyla_2016_foto_08
 
 

75%

Americká idyla / American Pastoral

Spousta „neduhů“ snímku má základ v knižní předloze, například specifické tempo nebo neuzavřenost některých dějových linií. S těmito problémy si mohl vyhrát už scénárista, ale takto se alespoň film snaží zachovat věrnost slavné a uznávané románové předloze. V opatrném našlapování je možná problém jisté rozervanosti této adaptace. Jde o zajímavé drama s proměnlivou atmosférou a velmi silným příběhem, ale výsledný dojem v divákovi je spíše zmatený. A přesto značně působivý.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací