Příchozí / Arrival – recenze

prichozi_2016_plakatPřicházíte v míru?
 
 
 
Sci-fi tématika se stala oblíbeným tématem nejen letních blockbusterů. Režisér Denis Villeneuve (Sicario: Nájemný vrah, Zmizení) a tvůrčí tým se inspirovali povídkou Příběh tvého života spisovatele Teda Chianga a předkládají nám dílo, které sice není plné ničivých výbuchů a obdobných megalomanských scén, ale o to více nás donutí přemýšlet.

Jednoho dne a bez varování je naše planeta obklopena dvanácti kapslemi neznámého původu. Proč se objevily tam, kde jsou? Proč tu jsou? Jedná se pouze o „mimozemské turisty“ nebo nám hrozí válka? To nikdo neví. Abychom ale měli alespoň nějakou šanci rozluštit, co se to vlastně děje, je do akce povolána odbornice na lingvistiku Louise Banksová (Amy Adams) a fyzik Ian Donnelly (Jeremy Renner). Na bedrech této dvojice leží nesnadný úkol, a to zjistit, jak nezvaní hosté komunikují a co se nám snaží říci.

Komorní atmosféra poskytuje mnohem více napětí, než desítky kilo výbušnin.I když je mysteriózní sci-fi thriller osekán o všechnu velkolepost blockbusterů, jeho komorní atmosféra poskytuje mnohem více napětí, než desítky kilo výbušnin a tisíce vystřelených nábojů. Kameraman Bradford Young (Tah pěšcem, Ain’t Them Bodies Saints) totiž odvedl poctivý kus práce, a to jak v přiblížení mezilidských a mimozemských vztahů, tak i celkových záběrů vtahujících nás do příběhu. Krůček po krůčku odhalujeme tajemství, které skrývají 460 metrů vysoké kapsle. A to je mnohem znepokojující a propletenější, než by se na první pohled mohlo zdát. Což na jednu stranu potěší, ale na tu druhou není nejjednodušší celkovou myšlenku pochopit a je snadné se v ději ztratit.

Jak již bylo řečeno, v centru dění se ocitají Amy Adams (Kouzelná romance, Špinavý trik) a Jeremy Renner (Avengers, Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic), kterým jejich role vědců bez problému věříme. Větší pozornost je zaměřena na Amy Adams, která ztvárňuje nejen roli zkušené lingvistky, ale i matky nesoucí ve svém nitru velikou bolest i radost.

Sci-fi Příchozí zaujme nejen svojí komorností, ale i poselstvím. Netýká se totiž pouze nečekaných návštěvníků z vesmíru, ale i nás samotných. Navíc, problémy, se kterými se musí Adams a Renner vypořádat jsou tak aktuální, že dodávají snímku další rozměr. Drobný stín na celkové vyznění a pochopení děje vrhá až přílišná propletenost příběhu.
 
 

Kdybych tu tak měl svůj luk a šíp.

prichozi_2016_foto_01
 
 

Antistresové omalovánky v moderním podání.

prichozi_2016_foto_02
 
 

Já jsem člověk. Kdo jsi ty?

prichozi_2016_foto_05
 
 

80%

Příchozí / Arrival

Sci-fi Příchozí zaujme nejen svojí komorností, ale i poselstvím. Netýká se totiž pouze nečekaných návštěvníků z vesmíru, ale i nás samotných. Navíc, problémy, se kterými se musí Adams a Renner vypořádat jsou tak aktuální, že dodávají snímku další rozměr. Drobný stín na celkové vyznění a pochopení děje vrhá až přílišná propletenost příběhu.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací