Noční zvířata / Nocturnal Animals – recenze

nocni_zvirata_2016_plakatKdyž zhrzená láska začne rezavět.

Susan Morrow dostává manuskript nové knihy svého bývalého manžela Edwarda. Její současný manžel odjíždí na víkend „pracovně“ pryč, a tak se v dlouhé chvíli odhodlá knihu otevřít, a začte se. Začte se do poutavého thrilleru o jednom muži a jedné rodině. Postavy v příběhu až moc odrážejí postavy ze skutečného světa, zvlášť Susan a Edwarda. A to je děsivé. Jak hrdinka pomalu krok po kroku odkrývá další a další stránky napínavého příběhu, tak se jí v pozadí její mysli vracejí vzpomínky z života s jejím bývalým manželem, jak se poznali a jak a proč se vlastně rozešli. Zjišťuje, že kniha je vlastně alegorií na její ztracený a propadlý vztah s Edwardem. Možná ještě přeci jen není tolik pozdě pokusit se spravit to, co bylo jednou rozbité a roztříštěné, a možná taky ano.

Ze snímku je patrné, jaké je původní zaměstnání režiséra Toma Forda. A to, že je módní návrhář. Vše je moderně nastylizované, všechno má svoje místo a čas, přesně jako na módní přehlídce. A přesto nejde o příběh ze světa módy. Je to hlavně thriller, ale v pozadí se také odehrává romantické drama. Je to příběh v příběhu, nepříliš často využívaný motiv, i když je velmi efektivní. Divák se snaží sledovat dva příběhy naráz a zkoumá, jak se navzájem propojují jejich dějové linie. Navíc jeden děj se odehrává v současném moderním velkoměstě, a ten druhý v americkém zapadákově, kde jako by se zastavil čas. Propojení těchto dvou kontrastů funguje a utváří dobrý celkový dojem.

Název snímku, Noční zvířata či v originále Nocturnal Animals, odkazuje na chronické nespavce.Film by ovšem nestál téměř za nic nebýt kvalitního hereckého obsazení. Hlavní hrdinku Susan ztvárnila Amy Adams, která čím dál tím víc poukazuje na to, že je opravdu vrcholnou herečkou dnešní době (viz její role ve Špinavém triku, který jí zajistil mnohé pozitivní ohlasy a kritiky).  S ní je v čele obsazení Jake Gyllenhaal, kterému přinesl početní slávu apokalyptické drama Den poté, a později se proslavil ve Zkrocené hoře a mnohých dalších snímcích. Ten si zahrál dokonce dvojroli. Jeho postavy se prolínají, jedna je Edward, který žije ve skutečném světě a druhá je Tony, hlavní hrdina Edwardovi nové knihy. Obě postavy jsou si podobné (a to nejen tím, že je hraje stejný herec), ale Gyllenhaalovi se je povedlo svým výkonem od sebe jaksi odlišit. Ve vedlejších rolích se pak objevili Michael Shanon, Aaron Taylor-Johnson, Armie Hammer, Laura Linney, Michael Sheen či Isla Fisher. U Isly Fisher stojí za zmínku, že si zahrála Lauru, postavu z knihy a manželku Tonyho, která má být přímým odkazem na Susan. Je celkem jasné, proč si tvůrci vybrali zrovna Adams a Fisher, jejich neskutečnou podobu nelze popřít, jsou skoro zaměnitelné, a Tom Ford jako režisér toho chytře využil.

Název snímku, Noční zvířata či v originále Nocturnal Animals, odkazuje na chronické nespavce. Jejich noci bývají temné, osamělé a zdlouhavé, a to se odráží i v tomto snímku. Hlavní hrdinka Susan je nočním zvířetem, sama to o sobě ví a ví to o ní i její okolí, a proto stráví většinu noci čtením napínavého thrilleru, který napsal její ex-manžel. Edward zase věděl, proč pojmenoval svůj román Noční zvířata, protože v ní odkazoval na svou bývalou manželku a jejich vztah. Zdá se to jednoduché, ale přesto není.  Jde o komplexní příběh s dobře rozvinutým dějem. Sice se občas může jevit vláčný až křečovitý, zvlášť scény odehrávající se v „reálném“ světě, ale zdá se, že to bylo úmyslem. To je totiž v kontrastu s dějem, který se odehrává v knize, která je plná napínavého děje.

Režisér Tom Ford si opravdu dal záležet na tom, aby vše v Nočních zvířatech spolu dohromady ladilo. Je to film plný metafor, a každý si je může vyložit po svém. Každý má v příběhu svoji úlohu a svoji pózu, na každého přijde čas, až nastane vhodná chvíle. A v tom se přesně odráží návrhářský svět Toma Forda, protože tam to funguje naprosto stejně. I na molu se odehrává jistý příběh, jakési drama. Noční zvířata je soudobý moderní a možná i trochu kontroverzní snímek. Kontroverzní se může zdát kvůli časté nahotě, ale to mu promineme, protože to zapadá do děje. Je to napínavý thriller, ale i smutné romantické drama o tom, jak se zničil vztah jednoho mladého ambiciózního páru.

 

Znáte to, když vám kniha doslova nedá spát.

nocni_zvirata_2016_foto_13

Tony a jeho rodina cestují v noci po opuštěné silnici a jsou přepadeni tlupou násilníků, tak zní ve zkratce děj Edwardovi knihy.

nocni_zvirata_2016_foto_08

Póza jako z módní přehlídky, a takových je ve filmu spousta.

nocni_zvirata_2016_foto_12

80%

Noční zvířata / Nocturnal Animals

Režisér Tom Ford si opravdu dal záležet na tom, aby vše v Nočních zvířatech spolu dohromady ladilo. Je to film plný metafor, a každý si je může vyložit po svém. Každý má v příběhu svoji úlohu a svoji pózu, na každého přijde čas, až nastane vhodná chvíle. A v tom se přesně odráží návrhářský svět Toma Forda, protože tam to funguje naprosto stejně. I na molu se odehrává jistý příběh, jakési drama. Noční zvířata je soudobý moderní a možná i trochu kontroverzní snímek. Kontroverzní se může zdát kvůli časté nahotě, ale to mu promineme, protože to zapadá do děje. Je to napínavý thriller, ale i smutné romantické drama o tom, jak se zničil vztah jednoho mladého ambiciózního páru.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací