Fantastická zvířata a kde je najít / Fantastic Beasts and Where to Find Them – recenze

fantasticka_zvirata_a_kde_je_najit_2016_plakat_hlavniZdálo se vám, že po ulici běžel „krtek“ s perlovým náhrdelníkem a tiárou na hlavě? Třeba to nebyl pouhý sen.
 
 
 
Spisovatelka J. K. Rowlingová nás před lety poprvé vzala do světa plného kouzel, kde nás seznámila s mladým odvážným chlapcem Harrym Potterem a jeho kamarády Ronem a Hermionou, kteří se museli popasovat s Vy-víte-kým. Co se ale dělo předtím, než se chopil hrůzovlády samotný Lord Voldemort?

To se dozvíme prostřednictvím nové série, jejíž první film s názvem Fantastická zvířata a kde je najít nám ukáže, že temnota tu byla vždycky, jen více skryta. Nový hrdina, který nás bude provázet nadcházejícím dobrodružstvím se jmenuje Mlok Scamander. S tímto mladíkem jsme se již okrajově setkali, protože to není nikdo jiný než autor knihy, podle které vyučoval Rubeus Hagrid v Bradavicích.

Nyní se se Scamanderem (Eddie Redmayne) setkáváme ve chvílí, kdy připlouvá do New Yorku s kufrem plným magických tvorů, které se snaží nejen pochopit a ochránit, ale jsou to i jeho kamarádi. Útroby kufru jsou domovem malých zvířátek i gigantických tvorů. Bohužel se stane malá nehoda a New Yorskými ulicemi se začnou prohánět zmatené příšerky. Najdeme mezi nimi i hrabáka, který je více roztomilý než nebezpečný. Kříženec krtka, ptakopyska a kachny miluje vše, co se třpytí a při své honbě za kořistí může svého majitele dostat do pěkného maléru.

Fantasy dobrodružství Fantastická zvířata a kde je najít klade velký důraz na vizuální stránku, a v tomto ohledu film boduje na celé čáře.Fantasy dobrodružství Fantastická zvířata a kde je najít klade velký důraz na vizuální stránku, a v tomto ohledu film boduje na celé čáře. Snímek je bohatý na zvláštní efekty, a tvůrci se mohli opravdu vyřádit jak při ztvárnění jednotlivých tvorů, na jejich interakci s mudlovským světem, tak i při samotném kouzlení. Hůlky se zde používají mnohem více, než jsme zvyklí z Potterovské éry. Od prvního filmu (Kámen mudrců) uplynulo patnáct let, což je neskutečně znát (v pozitivním slova smyslu). S Mlokem a jeho kumpány se nejen náramně nasmějeme, ale užijeme si i spoustu akce a nebezpečí.

Vzhledem k tomu, že se Fantastická zvířata neopírají o sedm propracovaných a opravdu naditých knížek (i když z nich samozřejmě také těží), odráží se tento fakt v podobě trochu slabšího příběhu a lehce násilných linek. Navíc, zasazením do reálného města plného mudlů působí výsledek trochu méně magičtěji, než mohla být naše očekávání. Tyto drobné nedostatky napravují nejen zkušený režisér David Yates, který má na svědomí čtyři poslední filmy o Harrym Potterovi, ale i herci. Eddie Redmayne byl pro Mloka skvělou volbou. „Podivíni“ mu prostě sedí. Skvěle mu sekunduje Dan Fogler jako trochu nemotorný mudla Jacob Kowalski a Alison Sudol ztvárňující éterickou Queenie Goldstein. Z velkých jmen stojí za zmínku i drsně a proradně tvářící se Colin Farrell.

Dobrodružné rodinné fantasy Fantastická zvířata a kde je najít stojí před nelehkým úkolem, a to najít si své místo na slunci a vymanit se ze stínu legendy s jizvou na čele. Harry je sice Harry, ale i Mlok Scamander ukazuje, že má své kvality. Vzhledem k tomu, že mu za zády nestojí sedm knih, je to trochu znát na příběhu. Na druhou stranu může oslovit širší publikum, protože všichni diváci jsou prakticky na stejné startovní čáře, čtenáři i nečtenáři. Velkou, ale opravdu velkou doménou je vizuální stránka filmu. Tvůrci nejenže využili všechny možnosti moderních technologií, ale měli je i na čem ukázat.
 
 

Hlavně nenápadně.

fantasticka_zvirata_a_kde_je_najit_2016_foto_16
 
 

Na párty je potřeba nahodit slavnostnější ohoz.

fantasticka_zvirata_a_kde_je_najit_2016_foto_20
 
 

Že by byl Větvík vzdálený příbozný Groota?

fantasticka_zvirata_a_kde_je_najit_2016_foto_19
 
 

85%

Fantastická zvířata a kde je najít

Dobrodružné rodinné fantasy Fantastická zvířata a kde je najít stojí před nelehkým úkolem, a to najít si své místo na slunci a vymanit se ze stínu legendy s jizvou na čele. Harry je sice Harry, ale i Mlok Scamander ukazuje, že má své kvality. Vzhledem k tomu, že mu za zády nestojí sedm knih, je to trochu znát na příběhu. Na druhou stranu může oslovit širší publikum, protože všichni diváci jsou prakticky na stejné startovní čáře, čtenáři i nečtenáři. Velkou, ale opravdu velkou doménou je vizuální stránka filmu. Tvůrci nejenže využili všechny možnosti moderních technologií, ale měli je i na čem ukázat.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací