Šíleně šťastná / La pazza gioia – recenze

Každý touží po tom, aby ho měl někdo rád. 

V přívětivě působícím sanatoriu Villa Bondi žije kupa upovídaných, bláznivých žen. Mezi nimi se vyjímá elegantní Beatrice Morandini Valdirana (Valeria Bruni Tedeschi), jejíž nejoblíbenější činností je hrát si na hraběnku a všechny dirigovat. Neustále lže a neváhá prohledávat osobní věci druhých. Když přivezou do zařízení novou pacientku, introvertní Donatellu Morelli (Micaela Ramazzotti), vydává se za doktorku, aby zjistila Donatellin příběh mladé ženy. Na podvod se rychle přijde a Beatrice se nějakou dobu marně snaží s mladou ženou spřátelit. Potetovaná neznámá ji zaujala, a když si jednou něco vezme do hlavy, musí být po jejím. Donatellinu přízeň si definitivně získá ve chvíli, kdy utečou z brigády v zahradnictví do přilehlého města.

Tak začíná nevázané dobrodružství, při kterém se poodkryjí smutné životní příběhy a povahy obou hrdinek. I když to na první pohled nevypadá, Beatrice je zranitelná a nešťastně zamilovaná, zámožná rodina i manžel se jí straní. Donatella trpí hlubokými depresemi, protože jí úřady vzaly malého syna Eliu, kterého miluje nade vše. Ženy si na útěku před personálem sanatoria užijí luxusní večeři, večírky, ukradnou dvě auta a všechny cennosti svých známých (speciálně Beatrice). Naprosto nerespektují společenská pravidla, ale proč by ne, když jsou diagnostikovaní „blázni“? Z rozesmáté bezstarostnosti však při připomenutí vlastního neštěstí rychle mění náladu. Jediné, co je drží nad vodou, je vědomí vzájemného pochopení a podpory…

Komedie Šíleně šťastná je originální road movie, ve kterém hrají hlavní role výhradně ženy. Italské filmy nejsou na českém trhu příliš rozšířené, většina lidí by si dokázala možná vybavit Paola Sorrentina a jeho Velkou nádheru nebo Mládí. Režisér Paolo Virzi (Každý boží den, Lidský kapitál) má našlápnuto k tomu, aby své jméno zařadil vedle Sorrentina. Jeho komedie Šíleně šťastná je originální road movie, respektive buddy movie, ve kterém hrají hlavní role výhradně ženy. Na Valerii Tedeschi a Micaelu Ramazzotti vsadil dobře, jsou jako oheň a voda a skvěle se doplňují. Valerii mohou diváci aktuálně znát z francouzské komedie Líná zátoka (herečka totiž umí plynně francouzsky), do Šíleně šťastné vnáší energii, styl a spontánnost. Virziho manželka Micaela se věnuje převážně televizním seriálům. Do snímku, který je součástí MitelCinemaFestu 2016, přispěla dávkou tajemnosti a pocitu frustrace. Kromě ústřední dvojice se ve filmu objevuje řada vedlejších postav, které nás příliš nezaujmou. Přesto děj dokážou posunout vpřed.

Paolo Virzi psal také scénář, se spoluautorkou Francescou Archibugi využili malebného italského prostředí a téměř dvouhodinový děj zasadili do prosluněných vil na venkovech, do rušného centra i na písečné pláže. Kýčovitá svatyně vyhlášené vědmy a sterilní prostředí nemocnice celek nabourávají. Ale aspoň nezíská publikum pocit, že je vše dokonalé. Protože zdaleka není. Režisérův bratr Carlo Virzi měl na starosti hudbu, děj podkreslil jak známými hity (Lady Marmalade), tak krásnou ústřední melodií (Nel mio silenzio). Kamerové záběry Vladana Radovice sestříhala Cecilia Zanuso a celý tým tak vytvořil kvalitní film, který dokáže rozesmát i zachmuřit.

Komedie Šíleně šťastná šíří povědomí o současné italské filmové tvorbě a ukazuje, jak tenká hranice existuje mezi bláznovstvím a normalitou. Protagonistky vypadají na svém útěku před ošetřovateli jako rozesmáté kamarádky, které si vyrazila na výlet. Vzápětí se však atmosféra diametrálně mění, převládne zmatek, nepochopení, násilí. Osud Beatrice i Donatelly ukazuje, že život nemusí být fér. Netradiční příběh založený na skutečných osobách zaujme, neustále se něco děje. Někomu možná bude upovídanost Beatrice a ostatních pacientek připadat nesnesitelná a naivita Donatelly hloupá, málokdo se do nich umí vcítit. Šíleně šťastná vypráví o silném přátelství, o strastech psychicky nemocných lidí, které Paolo Verzi dokáže podat s lehkostí. A také o tom, že svět normálních lidí dokáže být někdy šílenější než svět bláznů. Takový film osloví empatické lidi se smyslem pro svérázný humor.

Beatrice k povinným pracím ruku nepřiloží, zato rady rozdává na počkání.

silene_stastna_2016_foto_08

Jeden spontánní nápad na útěk změní nudný den v nezapomenutelný zážitek.

silene_stastna_2016_foto_06

Donatellu pronásleduje temná minulost.

silene_stastna_2016_foto_03

75%

Šíleně šťastná / La pazza gioia

Komedie Šíleně šťastná šíří povědomí o současné italské filmové tvorbě a ukazuje, jak tenká hranice existuje mezi bláznovstvím a normalitou. Šíleně šťastná vypráví o silném přátelství, o strastech psychicky nemocných lidí, které Paolo Verzi dokáže podat s lehkostí. A také o tom, že svět normálních lidí dokáže být někdy šílenější než svět bláznů. Takový film osloví empatické lidi se smyslem pro svérázný humor.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací