Předvánoční období nám okoření přehlídka filmů Jostein Gaarder na plátně

jostein_gaarder_na_platne_plakatNaplánujte si tři krásné filmové večery se světoznámým norským spisovatelem.

 

Skandinávský dům a Komorní kino Evald si pro nás připravily originální předvánoční dárek, a to přehlídku Jostein Gaarder na plátně. Po tři večery od 15. do 22. prosince 2016 budeme moci zhlédnout tři filmové adaptace knih tohoto světoznámého norského spisovatele, který okouzluje čtenáře nejen v Norsku, ale i v zahraničí nápaditostí svých textů, pohádkovostí a filozofickými hříčkami. „Knihy Josteina Gaardera stejně jako jejich filmové adaptace nás nenásilným způsobem nutí přemýšlet o základních otázkách lidské existence a připomínají nám, že si máme užívat každý okamžik našeho života,“ osvětluje jedinečnost filmové přehlídky Jitka Jindřišková ze Skandinávského domu.

Ve čtvrtek 15. prosince 2016 budeme moci rozbalit fantasy drama Sofiin svět. Dobrodružný příběh o dějinách filozofie byl přeložen do neuvěřitelných šesti desítek jazyků. Úterní večer 20. prosince 2016 bude patřit romantickému dramatu Dívka s pomeranči. Přehlídku snímků uzavře ve čtvrtek 22. prosince 2016 dojemné drama Jako v zrcadle, jen v hádance.

Filmové projekce začínají vždy v 19:00 hodin a jsou uváděny v originálním znění s českými titulky.

Co: Jostein Gaarder na plátnějostein_gaarder_na_platne_plakat

Kdy: 15. – 22. prosince 2016

Kde: Komorní kino Evald

Za kolik: 110 Kč

Program:

15. 12. 19:00 Sofiin svět (Sofies verden, 1999)
20. 12. 19:00 Dívka s pomeranči (Appelsinpiken, 2009)
22. 12. 19:00 Jako v zrcadle, jen v hádance (I et speil, i en gåte, 2008)

Podrobnosti: Skandinávský dům

Popis filmu Sofiin svět:sofiin_svet_plakat

Čtrnáctileté Sofii začnou přicházet podivné dopisy. Ptají se jí, kdo vlastně je a odkud se vzal svět. Ze zvláštní korespondence se vyklube soukromý kurz filosofie, který dívce z neznámého důvodu poskytne tajemný muž Alberto Knox. Postarší filozof vzbuzuje v Sofii zvědavost a postupně jí otevírá svět filozofie. Bere ji na návštěvu k předsokratovským myslitelům i do významných okamžiků dějin lidstva. Je ale Sofie opravdu jen obyčejná zvídavá dívka?

Režie: Erik Gustavson

Scénář: Petter Skavlan

Hrají: Silje Storstein, Bjørn Floberg, Jesper Christensen, Pjotr Sapegin

Popis filmu Dívka s pomeranči:divka_s_pomeranci_plakat

Georg zrovna slaví šestnáctiny a od maminky k nim dostane nejen nový mobil, ale také svazek dopisů, které mu těsně před svou smrtí zanechal jeho tatínek. Ten v nich popisuje příběh své životní lásky k tajemné Dívce s pomeranči, na jehož příkladu se zamýšlí mimo jiné nad smyslem lidské existence, k čemuž se snaží přimět i svého jediného čtenáře. Bude mu Georg naslouchat a pokusí se najít vlastní odpovědi, když se teď na velikonočním lyžařském výletě seznámil se sympatickou Stellou?

Režie: Eva Dahr

Scénář: Axel Helgeland

Hrají: Mikkel Bratt Silset, Harald Rosenstrøm, Annie Dahr Nygaard, Emilie K. Beck, Rebekka Karijord

Popis filmu Jako v zrcadle, jen v hádance:jako_v_zrcadle_plakat

Blíží se Vánoce. Na zasněženém norském venkově se setkáváme s třináctiletou Cecilie, její kamarádkou Klárou a rodinou Cecilie. Všichni se chystají na Štědrý den. Dívka je ale vážně nemocná a většinu času tráví v posteli. Sní o svém španělském kamarádovi Sebastianovi, se kterým se seznámila vloni o prázdninách. Jednou v noci se v jejím pokoji objeví Ariel, jenž o sobě tvrdí, že je anděl. Uzavřou spolu dohodu: pokud Cecilie bude Arielovi vyprávět, jaké to je být člověkem, Ariel Cecilie seznámí s anděly a záhadami vesmíru.

Režie: Jesper W. Nielsen

Scénář: Jesper W. Nielsen

Hrají: Marie Haagenrud, Aksel Hennie, Mads Ousdal, Trine Wiggen, Liv Ullmann, Àlex Batllori, Maria Sundell, Johannes Piene Gundersen

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací