Rogue One: Star Wars Story / Rogue One: A Star Wars Story – recenze

rogue_one_star_wars_story_posterKdysi dávno v předaleké galaxii postavili Hvězdu smrti, ne všem se ovšem zamlouvala.

Každý, kdo zná Star Wars, ví, jak to bylo s Hvězdou smrti. Víme, že i přes to, že tak vypadá, není to žádný měsíc, ba ne, je to vesmírná stanice, lépe řečeno zbraň, která je schopná zničit celé planety. Jak je známé, Hvězda smrti měla jednu vadu na kráse, která umožnila její zničení. Ale jak se na tu vadu vůbec přišlo? Proč tam byla? Jak přišli povstalci k plánům Hvězdy smrti? Jak se o tom všem v první řadě dozvěděli? Na tyto otázky se pokouší odpovědět nový snímek studia Lucasfilms, Rogue One: A Star Wars Story. Je to příběh o skupině netradičních hrdinů, rebelů, kteří se dají dohromady, aby splnili odvážný a zdánlivě nemožný úkol. Mají ukrást plány k Hvězdě smrti, jejíž stavba je pomalu u konce a tím se přibližuje zkáza celého vesmíru, čemuž chtějí zabránit.

Rogue One je příběh, který se odehrává několik let po Epizodě III: Pomsta Sithů.Rogue One je příběh, který se odehrává několik let po Epizodě III: Pomsta Sithů a zároveň těsně před událostmi Epizody IV: Nová naděje. A je první z řady nové série samostatných filmů ze světa Star Wars patřící do skupiny Star Wars Anthology Series. Ty se odehrávají v určitém období ostatních snímků a svým dějem na ně nějakým způsobem navazují. Mimo jiné se tak v budoucnosti můžeme těšit například na samostatný příběh o Hanu Solovi.

Každé Star Wars mají svého režiséra, taková je už u této epické vesmírné ságy tradice. Rogue One není výjimkou. Režisér Gareth Edwards dosud neměl se světem Star Wars žádné zkušenosti. Nejznámějším dílem na jeho kontě je Godzilla.  Producenti a scenáristé se pro něj rozhodli kvůli jeho unikátnímu přístupu k režírování, kdy při natáčení využívá detailních záběrů ruční kamery, což dává filmu autentickou atmosféru a pohled do vnitřního světa postav. Je patrné, že Edwardsovi na postavách Star Wars záleží, a přesně proto byl tou správnou volbou.

A přesně postavy činí svět Star Wars tím, čím je. Hrdinkou tohoto dobrodružství je Jyn, nečekaná vůdkyně rebelů, kteří se chystají ukrást plány té největší zbraně masového ničení. Navíc má Jyn k Hvězdě smrti osobní vztah. Jyn ztvárnila Felicity Jones, známá především z Teorie všeho. Jones a její Jyn pokračují v tradici Star Wars a jejich silných ženských protagonistek jako je Leia či nověji Rey. Jones jsem skvěle zapadla a její hrdinka je stejně silná a odvážná jako všechny ženy v tomto předalekém vesmíru. Vedle ní si hlavní mužskou roli zahrál Mexičan Diego Luna, a to Cassiana, důstojníka povstalecké rozvědky, který je odhodlaný udělat tu správnou věc. Jako hlavní mužská role se dá Cassian přirovnat k Lukovi či Hanovi, i když není tolik důležitý. A protože bez robotů by to nebyl Star Wars, objevuje se tentokráte K-2SO, droid, kterému propůjčil hlas Alan Tudyk. K-2SO humorně odlehčuje vážné situace, ale dokáže být i dojemný.  Další důležitou postavu ztvárnil Mads Mikkelsen známý jako televizní Hannibal. Jeho Galen je jedním z mechaniků pracujících na stavbě Hvězdy smrti, má ovšem svoje vlastní plány. Jedním ze záporáků je generál Krennic, jenž dohlíží na Hvězdu smrti, toho si zahrál Ben Mendelsohn. V dalších menších i větších rolích se objevili například Forest Whitaker, Donnie Yen, Riz Ahmed či Jiang Wen.

Co se týče hudby, jde už o klasické starwarsovské znělky, doplněné o nové tóny a trochu předělané, aby seděly do nového děje. O to se tentokrát zasloužil oscarový skladatel Michael Giacchino.  A nejen hudba má ten tradiční nádech, ale i kostýmy a dekorace vrací diváky do starých snímků o Star Wars. Tvůrci recyklovali staré kostýmy z prvních dílů a to zafungovalo, vytvořilo to tu správnou atmosféru, díky které máme pocit, jako bychom se dívali na původní snímky z 80. let. Tomu ovšem napomohli i CGI triky, bez kterých by to nešlo a které tvoří úchvatné okamžiky, jako například odkrytí Hvězdy smrti.

Rogue One je klasický Star Wars snímek, i když netypicky pojatý. Je to příběh odkrývající něco víc o skutečnostech, které už známe. Otevírá se nám starý svět s novými hrdiny, o kterých jsme doposud slyšeli jen jako o „skupině povstalců, kteří získali plány Hvězdy smrti“. Dozvídáme se o jejich osudech a o tom, jak to tenkrát vlastně bylo. Zjišťujeme, co těsně předcházelo těm známým událostem s Leiou, Lukem a Hanem. Hudba, kostýmy, dekorace a CGI efekty dotváří celkovou atmosféru velkolepého snímku, který se ovšem velkolepým být nesnaží. Je to přeci jen malý příběh mezi těmi většími, důležitějšími, ale přes to hraje v tomto světě podstatnou roli. Napne nás, pobaví i dojme zároveň. Zkrátka síla provází tento snímek.

Hvězda smrti už je téměř hotova, co s ní bylo dál, víme.

rogue_one_star_wars_story_2016_foto_11

Jyn je odhodlaná získat ty zpropadené plány.

rogue_one_star_wars_story_2016_foto_06

A fešák Cassian jí s tím rád pomůže.

rogue_one_star_wars_story_2016_foto_07

85%

Rogue One: Star Wars Story / Rogue One: A Star Wars Story

Rogue One je klasický Star Wars snímek, i když netypicky pojatý. Je to příběh odkrývající něco víc o skutečnostech, které už známe. Otevírá se nám starý svět s novými hrdiny, o kterých jsme doposud slyšeli jen jako o „skupině povstalců, kteří získali plány Hvězdy smrti“. Dozvídáme se o jejich osudech a o tom, jak to tenkrát vlastně bylo. Zjišťujeme, co těsně předcházelo těm známým událostem s Leiou, Lukem a Hanem. Hudba, kostýmy, dekorace a CGI efekty dotváří celkovou atmosféru velkolepého snímku, který se ovšem velkolepým být nesnaží. Je to přeci jen malý příběh mezi těmi většími, důležitějšími, ale přes to hraje v tomto světě podstatnou roli. Napne nás, pobaví i dojme zároveň. Zkrátka síla provází tento snímek.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací