Filmové události #51/16: Nejlepším evropským filmem se stal Toni Erdmann, zabojuje i o Oscara

bestfilmfest_2016_plakat2Čeští Ztraceni v Mnichově už z užších nominací zmizely.

Celkem pět cen si z Evropských filmových cen ve Vratislavi si odvezl německo-rakouský film Toni Erdmann, společně s dalšími letošními filmovými hity se vrátí do pražských kin. Tomáš Vorel zveřejnil svoji filmotéku na internetu a točí další film. Celovečerní anglicky mluvící snímek seznámí s příběhem Milady Horákové.

#51/16

Zemřel kanadský rodák a hollywoodský herec Alan Thicke, bylo mu 69 let. Thicke se nejvíc proslavil v seriálu Potíže růstu, kde začínala řada dnešních hvězd jako Leonardo diCaprio nebo Matthew Perry. Dál se objevil v Ženatých se závazky, sám za sebe se mihl v seriálu Jak jsem poznal vaši matku.

Další Spider-Man přijde na scénu už příští léto. Peter Parker (Tom Holland) se vrací z dobrodružství s Avengery a sžívá se se svojí novou rolí pod dohledem svého rádce Tonyho Starka (Robert Downey Jr.). Spider-Man: Homecoming na premiéru, která je pro Česko naplánovaná na 6. července 2017, láká první upoutávkou.

Historický film založený na pravdivém příběhu. Ambice, kterou chce splnit snímek s jednoduchým názvem Milada. Příběh Milady Horákové, popravené komunisty ve vykonstruovaném procesu, poprvé přinese celovečerní film. Ačkoliv v koprodukci České televize, mluvit se v něm bude hlavně anglicky. Ženu dnes vnímanou jako symbol boje za svobodu ztvární izraelská herečka Ayelet Zurer, která na sebe upozornila ve Spielbergově Mnichově. Jejího manžela si zahraje Američan Robert Gant, soudkyni Ludmilu Brožovou pak Aňa Geislerová. Do českých kin se Milada dostane pravděpodobně na podzim příštího roku.

Cenu za snímek roku si z předávání Evropských filmových cen v polské Vratislavi odvezl německo-rakouský Toni Erdmann. Film Maren Ade si celkem odnesl pět sošek, kromě hlavní ceny za režii i scénář, Sandra Hüller a Peter Simonischek za ženský a mužský herecký výkon. Za přínos kinematografii byl oceněn Pierce Brosnan.

Toni Erdmann se také dostal do užší nominace na oscarovou sošku pro cizojazyčný film. O prvenství se utká se švédským Muž jménem Ove nebo dánským Pod pískem. Z výběru naopak vypadl český počin Petra Zelenky, Ztraceni v Mnichově.

Nejlepší evropský film roku 2016 a zároveň kandidát na Oscara, ale i jiné divácky úspěšné snímky mohou opozdilci zhlédnout v pražských kinech Lucerna, Atlas, Evald a Mat. Ty pořádají do 21. prosince zimní část přehlídky Best Film Fest, na němž uvedou necelou čtyřicítku toho nejlepšího z kinematografie posledních měsíců. Kromě Toniho Erdmanna budou kina promítat Dívku ve vlaku nebo Dítě Bridget Jones. Z domácí produkce se znovu představí Lichožrouti nebo Teorie tygra.

Filmovou přehlídku na leden představila HBO. Nový rok zahájí třetím dílem Captain America: Občanská válka, o něco později přijde na řadu letošní trhák Deadpool. Na své si přijdou i menší diváci, HBO odvysílá Angry Birds ve filmu i dvojku Alenky v říši divů: Za zrcadlem.

Vánoční nadílku nejen pro své obdivovatele přichystal režisér Tomáš Vorel. Na internetu teď až na pár výjimek visí jeho kompletní filmografie. Posledním filmem, který se objevil na kanálu Youtube je digitalizovaná Cesta z města, film z roku 2000. Teď už se Vorel soustředí na nový celovečerní film, který uzavře celou trilogii. Po Cestě z města a Cestě do lesa přijde Cesta domů. Se zveřejňováním začal Vorel loni, kdy na internet umístil někdejší divácký hit Gympl. Ten má dosud dva milióny zhlédnutí.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací