Tři oříšky pro popelku, Mrazík či Anděl Páně: Vánoční pohádky milují všichni

televize_otaznik_plakat_ck_v2Zachumlat do deky, cukroví do ruky, jsou přece svátky klidu a pohody!

Už máte nakoupené a zabalené dárky? Potom je ideální čas na vánoční pohádky. V televizi stejně nic jiného od začátku prosince nedávají, ale nikomu návrat do dětských let nevadí. Kdo by nechtěl jednou za rok odhodit starosti za hlavu a dojmout se po boku svých bližních nad příběhy se šťastným koncem. Přinášíme výběr nejlepších deseti českých a zahraničních vánočních pohádek, které všichni jistě důvěrně znají. Pokud ne, měli by to rychle napravit.

ČESKÝ VÝBĚR

Čert ví proč, Kouzla králů, Peklo s princeznou, Dvanáct měsíčků, Princezna a písař… Marně se filmoví tvůrci snaží vyprodukovat nové české pohádky, které by zaznamenaly větší ohlas. Rodiny s dětmi je zhlédnou na Štědrý den na ČT1, aby vzápětí upadly v zapomnění. Lidé zůstávají věrní starým dobrým klasikám.

Císařův pekař a pekařův císař (1951) 

Jan Werich je pojem sám o sobě a když ve dvoudílné pohádce režiséra Martina Friče ztvární dvojroli císaře Rudolfa II. a pekaře Matěje, je o zábavu postaráno. Rudolfa II. dvůr otevřel alchymistům, ze všeho nejvíce by totiž chtěl nalézt elixír mládí. V nechtěné záměně se na trůně ocitne prostý pekař Matěj Kotrba, který však s pomocí selského rozumu a Golema uvede věci do pořádku.

Pyšná princezna (1952)

Pohádka podle předlohy Boženy Němcové nás zavede do Půlnočního království za princeznou Krasomilou (půvabná mladá Alena Vránová). Té není nic dost dobré, pohrdne i nabízeným sňatkem s princem Miroslavem alias Vladimírem Rážem ze sousedního království. Jelikož je Miroslav hodný a moudrý, vymyslí lest, jak pyšnou princeznu napravit. Slouží v převleku zahradníka na dvoře jejího otce, a nakonec si získá Krasomilino srdce. Kdo by také nepodlehl mladíkovi, který zpívá rozvíjejícímu se poupátku…

Anděl Páně (2005)

Ivan Trojan jako anděl Petronel se vydává za trest na zem napravovat hříšníky. Petronel přes veškerou snahu všechno zpacká a jeho společník, čert Uriáš (Jiří Dvořák), jen s potutelným chichotem přihlíží. Proto plán ze začátku nevychází podle představ, ale s Boží pomocí a dobrými úmysly vždycky všechno dobře dopadne. Fanoušci Anděla Páně by si neměli nechat ujít druhý díl, který aktuálně běží v kinech. Zvěstuje se, že je ještě lepší než ten první.

Tři oříšky pro popelku (1973)

Václav Vorlíček stojí za pravděpodobně nejznámější českou pohádkou všech dob. Nezodpovědný princ (Pavel Trávníček) a dívka umouněná od popela (Libuše Šafránková) k sobě příliš nepasují. Když se do toho zapojí zlá macecha se sestrou, majestátní bělouš Jurášek a především tři kouzelné oříšky, které dokážou splnit tajná přání, vznikne film, který je možné vidět stokrát a nikdy neomrzí. Pohádka inspirovaná povídkou Boženy Němcové se natáčela mj. v malebné zasněženém okolí hradu Švihov.

Šíleně smutná princezna (1968)

Ani za téměř půlstoletí diváky neomrzela šíleně smutná Helena Vondráčková zahalená černým závojem. Princezna Helena byla přislíbena princi Václavovi (Václav Neckář), jenže ani jednomu se předem domluvený sňatek s neznámým člověkem nezamlouvá. Nicméně když se Václav rozhodne okouknout svou budoucí nevěstu inkognito, osud je svede dohromady a vzájemné sympatie na sebe nedají dlouho čekat. Pohádka režiséra Bořivoje Zemana okouzlí chytlavými písničkami a proradnými komickými rádci X (Josef Kemr) a Y (Darek Vostřel).

ZAHRANIČNÍ VÝBĚR

Zahraničním filmmakerům, především Američanům, se daří na vánoční motivy vytvářet zábavné a nenáročné, i když někdy trochu strojené filmy. Největší úspěch slaví komedie jako Sám doma, Láska nebeská nebo Gremlins. Pohádky inspirované knižními předlohami i originální autorská tvorba (Tim Burton) mají ale také v českém prostředí vyhrazené místo.

Mrazík (1964)

Švarný mládenec Ivan, skromná Nastěnka, hloupá Marfuša, zlá baba Jaga a především děda Mráz. Tuto partu známe ze sovětské legendární pohádky od Alexandra Roua, která je v Česku mnohem oblíbenější než v Rusku. Kdo by nemiloval chytlavé popěvky, prasečí spřežení a chaloupku na kuří noze?

Polární expres (2004) 

Podobně jako po dopisu z Bradavic touží každé dítě po zlaté jízdence na Polární expres. Kdo by měl náhodou pochyby o existenci Santa Clause, může se díky animovanému fantasy Roberta Zemeckise vydat hledat pravdu. Na cestě diváky provede záhadný tulák a než se nadějí, vlak prosviští klikatými horami až k Santově domovu se zástupy skřítků.

Ukradené Vánoce Tima Burtona (1993)

Pro starší diváky, kteří už se nebojí bubáků pod postelí, je Tim Burton jasná volba. Jeho hororově laděný muzikál se skladbami Dannyho Elfmana nás zavede do fantasy světa plného roztodivných stvoření. Kostlivec Jack Skellington je znuděn jednotvárným životem a vydává se do sousedního Vánočního městečka. Tamní atmosféra ho nadchne a rozhodne se, že se stane takovým Santou v haloweenském stylu. Nadělování dárků však nedopadne podle jeho představ. Kdo mohl tušit, že děti neocení spřežení mrtvých sobů, lebky a netopýry?

Grinch (2000)

Zelený chlupatý mužíček na rozdíl od ostatních Kdovíků, obyvatel městečka Kdosice, nesnáší Vánoce. Navzdory tomu, že se ho v dětství ujaly dvě tety, se stal terčem posměchu. Utekl do jeskyně v horách a zanevřel na svět. Existuje někdo, kdo může Grinchovi porozumět a obměkčit jeho zarputilé srdce? Fantasy pro celou rodinu od Rona Howarda na motivy knihy Theodora Seusse Geisela.

Vánoční koleda (2009)

Kdo by neznal pohádku Charlese Dickense, již zmíněný Robert Zemeckis ji přetvořil na povedené animované fantasy. Ebenezer Vidřigroš (v originále Scrooge, namluven Jimem Carreym) je mrzutý stařec, který nikomu nepřeje nic dobrého. Před Vánoci ho navštíví ztrápený duch zesnulého kolegy, aby ho upozornil na setkání se třemi duchy Vánoc – minulých, přítomných a budoucích. Trojice Vidřigrošovi ukáže věci, které skrblík nebyl schopný vidět nebo si je nechtěl připustit. Stihne odčinit své skutky a napravit se dřív, než skončí jeho duše v řetězech?

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací