Pasažéři / Passengers – recenze

   Uvězněni na potápějící se vesmírné lodi.    

Budoucnost přináší nevídané možnosti. Lidstvo ovládlo část vesmíru a oblíbilo si meziplanetární cestování. Společnost Homestead nabízí za nemalý poplatek možnost začít na některé z planet nový život. Skupina 5000 zájemců zrovna míří na luxusním vesmírném plavidle Avalon na kolonii Homestead II, vzdálenou od Země 120 let. Cestující se podle plánu z hibernace probudí čtyři měsíce před přistáním a zpříjemní si konec plavby večírky, kinem, bazénem a dalšími zážitky, které loď nabízí. Na palubě se však pohybuje jediný muž, ostatní nehybně spí. Poprvé v historii selhalo hibernační lůžko a Jim Preston (Chris Pratt) se probudil o 90 let dříve.

Po roce psychických muk je pološílený Jim zachráněn. Kromě zdvořilého barmana, androida Arthura (Michael Sheen), mu začne dělat společnost okouzlující Aurora Lane (Jennifer Lawrence). Ti dva by se za normálních okolností nikdy nebavili. Jim je skromný mechanik, Aurora zase úspěšná newyorská novinářka cestující první třídou. Jelikož ale teoreticky stráví zbytek života sami dva na palubě dopravního prostředku, sblíží se. Po několikaměsíčním románku se situace začne komplikovat, ale rozepře mladého páru je ten nejmenší problém. Na lodi se objevuje čím dál více technických závad a pokud se je Jimovi s Aurorou nepodaří opravit, Avalon nikdy nedorazí do cíle…

Do detailu pozorujeme vývoj lidského vztahu.Režisér Morten Tyldum triumfoval před dvěma lety válečným dramatem Kód Enigmy, který se může chlubit osmi nominacemi na Oscara. Ani tentokrát nešlápl vedle, když se rozhodl zpracovat scénář Jona Spaihtse z tzv. černého seznamu nejlepších nezrealizovaných scénářů Hollywoodu. Dvouhodinový děj se neubrání troše jednotvárnosti, celý příběh se odehrává víceméně na jednom uzavřeném prostoru (paradoxně k nekonečnému vesmíru, který je všude kolem). Časté střídání kamerových záběrů Rodriga Prieta, precizní střih Maryanny Brandon a nenápadná, příjemná hudba od ikonického Thomase Newmana celek přirozeně dotvářejí, ale nejzajímavější část přináší nálož propracovaných speciálních efektů.

Dějovou linku nejvíce posouvají herci, i když se v Pasažérech předvedou ve výrazných rolích pouze čtyři lidé. První třetina filmu je „one man show“ Chrise Pratta (Strážci Galaxie, Sedm statečných), takže má jedinečnou možnost ukázat svůj potenciál. Diváky díky silným emocionálním projevům nezklame, a když se k němu přidá královna akčních sci-fi Jennifer Lawrence (Hunger Games, X-Men), příběh dostane další rozměr. Do detailu pozorujeme vývoj lidského vztahu, od prvotního okouzlení, přes zuřivé hádky, až po usmíření. Hořkosladkou atmosféru narušuje Arthur komickými poznámkami „mimo mísu“ a ke konci filmu se připojí další předčasně probuzený člověk, velící důstojník Gus Mancuso (Laurence Fishburne). Ten dvojici protagonistů stroze vysvětlí, do jak velké katastrofy se Avalon řítí a následuje patřičná porce napětí.

Sci-fi Pasažéři kombinuje nervy drásající akční scény zahrnující poruchy gravitace, levitaci ve skafandru ve volném vesmíru a vybuchující reaktory s milostným příběhem dvou cestujících. Postavy se musí rozhodovat za extrémních podmínek, nikdo si asi neumí představit, co by dělal na jejich místě. Z počátku nevšední a silně emotivní snímek ke konci sklouzne k megalomanským manýrům, celkově však zanechají Pasažéři dobrý dojem a mohou se právem těšit oblibě u širokého publika.

Arthur je příjemný společník, člověka však nahradit nedokáže.

pasazeri_2016_foto_03

Inteligentní sexy novinářka je nesrovnatelně lepší.

pasazeri_2016_foto_06

Zvládne ústřední dvojice opravit závažnou poruchu dřív, než bude pozdě?

pasazeri_2016_foto_11

70%

Pasažéři / Passengers

Sci-fi Pasažéři kombinuje nervy drásající akční scény zahrnující poruchy gravitace, levitaci ve skafandru ve volném vesmíru a vybuchující reaktory s milostným příběhem dvou cestujících. Postavy se musí rozhodovat za extrémních podmínek, nikdo si asi neumí představit, co by dělal na jejich místě. Z počátku nevšední a silně emotivní snímek ke konci sklouzne k megalomanským manýrům, celkově však zanechají Pasažéři dobrý dojem a mohou se právem těšit oblibě u širokého publika.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací