Filmové události #52/16: Vánoce na ČT přinesou nové pohádky, u diváků letos vedly animáky

andel_pane_2_2016_plakat Konec roku přináší nové pohádky, žebříčky úspěšných filmů a slibuje nové projekty na další rok.

Vánoční svátky na obrazovce opět přinesou pohádkovou klasiku, oblíbené filmy, ale představí i nové pohádky. Na IMDb letos sklidily úspěch animáky, Disney přitom utržil největší roční tržbu ve své historii. Rekord trhla i dvojka Anděla páně. Vrátí se Příběhy z Kačerova nebo kouzelná chůva Mary Poppins.

#52/16

pravy_rytir_2016_foto_a01

Vánoční svátky se každoročně nesou ve znamení pohádek. Česká televize každoročně nabízí na Vánoce nejméně jednu novou. Na Štědrý den to letos byl Pravý rytíř v hlavní roli s Janem Komínkem, kterého diváci mohou znát se staršího seriálu Horákovi. Nové pohádkové příběhy nabídne ČT i na svátky vánoční. Na Boží hod to bude Slíbená princezna a na Štěpána Zázračný nos.

Červený koberec - filmy, kino, zábava, foto: www.cervenykoberec.cz

Skeče dostanou šanci na veřejnoprávní televizi.  Na ČT 2 se od 4. ledna objeví sitkom Nádraží, v něm v šesti epizodách celkem pět herců odehraje padesát postav. Ondřej Sokol, Michal Suchánek, Richard Genzer, Igor Chmela a Martin Finger ztvární různé typy lidí, kteří nádražím mohou projít a vytvoří sérii scének. Projektu, který bude stát na humoru, kostýmech a maskách šéfuje herec Martin Finger (Já, Mattoni, Já, Olga Hepnarová), postaral se o režii i scénář.

Na mezinárodní filmové databázi IMDb.com letos zvítězil Zootropolis: Město zvířat. Animák se jako jeden ze tří letošních snímků dostal i do žebříčku nejlepších filmů všech dob, těmi dalšími jsou sci-fi Příchozí a drama Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny. V letošní desítce se pak objevily třeba snímky Kniha džunglí, Hledá se Dory nebo Odvážna Vaiana: Legenda o konci světa.

zootropolis_mesto_zvirat_foto_16

Po dvou letech se vrátí oblíbená Manéž Bolka Polívky, a to s novým dílem. V pořadí 54. epizoda se bude natáčet během ledna, a to opět v Brně. Bolek Polívka si do Manéže pozval herečku Marii Doležalovou, vítězku minulé řady StarDance, skupinu Chinaski, herce a baviče Michala Suchánka a Pavola Seriše a artistu Moskevského státního cirkusu Vladimira Geogievského. Od posledního dílu Manéže Bolka Polívky uplynuly dva roky, do té doby absolvoval Polívka po Česku a Slovensku s živou verzí pořadu. Ten je od počátku v roce 1987 spojen s tváří Bolka Polívky jako klauna, který si zve hosty z různých koutů světa i lidské činnosti.

Dvojka Anděla páně dál trhá rekordy a sbírá prvenství. Už teď je divácky nejúspěšnějším filmem roku 2016. Na pohádku Jiřího Stracha dosud zašlo do kina přes 591 tisíc Čechů.

Vzniknou nové Příběhy z Kačerova. Televizní kanál Disney XD zrenovuje legendární seriál, který se vysílal v letech 1987 až 1990. Nová verze bude mít sice podobnou grafiku, ale novou atmosféru vnese do seriálu hlasové obsazení. V originálním znění Danny Pudi nebo David Tennant.

Studia Walta Disneyho poprvé v historii utržilo 7 miliard dolarů během jednoho roku. S dosavadní celosvětovou tržbou 290 milionů dolarů k tomu přispěl nový hvězdný příběh Rogoue One: A Star Wars Story. Letošní disneyovskou tvorbu reprezentovaly marvelovky Captain America: Občanská válka a Doctor Strange i animáky Hledá se Dory nebo Zootropolis.

Kouzelná chůva Mary Poppins se také dočká nové podoby. Po Julii Anders, která chůvu ztvárnila v muzikálu z roku 1964, si ji zahraje Emily Blunt. Obsazení filmu Mary Poppins Returns, jehož premiéra je v plánu na 25. prosince 2018, bude bohaté. Diváci uvidí Meryl Streep, Ben Whishaw, Colin Firth nebo Dick van Dyke, režírovat bude Rob Marshall.

Scandi festival vzdá hold severským filmům. Aktuální tvorbu dánských, finských, švédských, norských a islandských filmařů nabídnou od 19. do 22. ledna pražská kina Lucerna, Atlas a Evald. Filmy se budou promítat ve třech tematických sekcích, Scandi noviny & premiéry, Fenomén: Severský thriller a Best of Scandi. Z filmů stojí za zmínku debut Amany Kernell Sámská krev, drama Komuna Thomase Vinterberga nebo Kluci, kteří sklidili úspěch na queer festivalu Mezipatra.  26. ledna pak filmy představí i brněnský Art, ostravské Minikino, zlínské Golden Apple CInema nebo plzeňské Moving Station.

V 99 letech zemřela Zsa Zsa Gabor. Hollywoodská herečka maďarského původu si zahrála ve více než padesáti filmech, slavnou se stala ale především díky svému divokému životu, bujarým večírkům, četným aférám a devíti sňatky. Posledních skoro patnáct let byla Gabor po autonehodě upoutaná na invalidní vozík. Někdejší Miss Maďarska se objevila třeba ve filmech Dívka v Kremlu, Dotek zla, Moulin Rouge nebo Příběh tří lásek.

Benedicta Cumberbatche si jeho fanoušci v příštích letech užijí. Kromě nové řady Sherlocka, která odstartuje na Nový rok, objeví se v dalším Thorovi i Avengerech. Hlavní roli ztvární v Jungle Book a remaku odpůrce Vánoc Grinche. A zahraje si i v The Current War, historickém filmu, který se vrátí do 80. let 19. století. Hlavní zápletkou bude závod Thomase Alvy Edisona v podání Cumberbatche a George Westinghouse, kterého si zahraje Michael Shannon o to, kdo dřív vynalezne elektřinu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací