Filmové události #53/16: Ohlédnutí za rokem 2016

udalosti_2016_posterCo přinesl uplynulý rok do světa filmu?

Rok 2016 byl plný úspěchů, velkých návratů i uslzených očí. České filmy se radovaly z mnoha uznání. Mudlovští fanoušci se znovu podívali do světa Harryho Pottera a konal se i mezigalaktický výlet se Star Wars partou. Českou republiku navštívilo mnoho velkých filmových star a konala se tu i jedna významná světová premiéra.

 

#53/16

leden

V lednu se rozdávaly Ceny české filmové kritiky, všechny nominace proměnili Ztraceni v Mnichově Petra Zelenky. Film, který později jel bojovat o Oscary, ale nedostal se do nejužší nominace. Z herců uspěli Kryštof Hádek za roli ve filmu Kobry a užovky a Alena Mihulová za Domácí péči. Mihulová získala ocenění i na Mezinárodním filmovém festivalu v Palm Springs, na stejné akci dostal ocenění i režisér Domácí péče, Slávek Horák. Dostal se na prestižní žebříček 10 Directors to Watch, seznam režisérských nováčků na světové scéně. Z českých autorů se ho v minulosti dočkali Bohdan Sláma nebo David Ondříček. Svět filmu opustila jedna velká herecká osobnost, ve věku 69 let zemřel profesor Snape, britský herec Alan Rickman.

únor

Únor se nesl ve festivalovém duchu. Nejdříve německé Berlinale, které zahájil opus z hereckého světa Ave, Caesar! bratří Coenů. Na Zlatého medvěda dosáhl italský dokument Fuocoammare režiséra Gianfranca Rosiho. České filmy se hlavní soutěže neúčastnily, snímek Nikdy nejsme sami od Petra Václava ale uspěl v soutěži čtenářů deníku Tagesspiegel. Ve Francii se rozdávaly už 41. Césary, nejlepším filmem byla vyhlášen Fatima, drama režiséra Philippa Faucona o životě arabské matky dvou dcer žijící ve Francii. Jako vůbec první Čech uspěl na festivalu filmový architekt Martin Kurel, který se podílel na snímku Marguerite.

březen

V březnu se rozdávaly Oscaři a Čeští lvi. Na Oscara to konečně dopracoval Leonardo DiCaprio za boj s medvědicí v REVENANT Zmrtvýchvstání. Nejlepším filmem se stalo novinářské drama Spotlight režiséra Thomase McCarthyho. Ženský vedlejší herecký výkon nejlépe podle akademiků zvládla Alicia Vikander v Dánské dívce. Ze zahraničních filmů uspěl maďarský Saulův syn. České lvy ovládlo drama Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského, ceny získali i bratři Hádkové v hlavní a vedlejší roli. Za svou životní roli ošetřovatelky v Domácí péči byla opět oceněná Alena Mihulová. Premiéry svého posledního autobiografického filmu se nedožil režisér Jan Němec. Velikán české kinematografie se zapsal i na mezinárodním poli, a to už svým debutem, snímkem Démanty noci. V pražském CineStaru se konal Febiofest. Letošní Kristiány, ceny, které festival uděluje umělcům za přínos české i světové kinematografii, letos získali Emílie Vašáryová, Marcel Bellocchi, Carmen Maura a Peter Mullan a Peter Morgan.

duben

V dubnu se znovu vrátila série o básnících se Štěpánkem Šafránkem v podání Pavla Kříže, tentokrát s podtitulem Jak básníci čekají na zázrak. Do českého televizního nebe se odebral Boris Hybner, český mim a herec zemřel náhle ve věku 74 let.

květen

V květnu se konal 69. ročník Mezinárodního festivalu v Cannes, soutěžní přehlídku zahájila projekce filmu Café Society od Woodyho Allena. Zlatou palmu získalo britsko-francouzské drama Já, Daniel Blake.

červen

V červnu si společnost Warner Bros. nechala registrovat název chystané divadelní hry Harry Potter a Prokleté dítě jako obchodní značku, možná tak přijde v budoucnu i film. Zemřel kolega Terence Hilla z legendární filmové dvojice Bud Spencer, bylo mu osmdesát šest let.

červenec

Začátek léta a července jako svátek filmu v Karlových Varech. Na 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu se letos objevili Willem Dafoe, Michael Shannon nebo Jean Reno. Tahákem letošního festivalu byl zahraniční snímek Anthropoid, který pojednává o atentátu na Heydricha. Gabčíka a Kubiše si zahráli Cillian Murphy a Jamie Dornan, který do Varů snímek přijel představit. Ve filmu se objevila třeba Alena Mihulová nebo Aňa Geislerová. Za přínos české kinematografii si ocenění z festivalu odvezla Jiřina Bohdalová. Konec měsíce film odvanul do Uherského Hradiště na tradiční Letní filmovou školu, Zemřel režisér, scénárista a herec Garry Marshall. Nejvíce ho proslavila snímek Pretty Woman s Richardem Gerem a Julií Roberts adaptace knižního Deníku princezny. Gera s Roberts dal později znovu dohromady v Nevěstě na útěku. Letos měl premiéru jeho poslední film Svátek matek.

srpen

V srpnu hořelo na pražském Barrandově, popelem lehlo filmové městečko postavené k natáčení amerického historického seriálu Knightfall. V pětaosmdesáti letech zesnul americký herec David Huddleston. Jeho tvář byla známá hlavně z televizních seriálů, divákům se vryl do paměti svým ztvárněním protivného staříka Jeffreyho Lebowski z černé komedie Big Lebowski.

září

V září se Anthropoid konečně dostal ke všem filmovým nedočkavcům v české premiéře. Na Torontském filmovém festivalu, který v minulosti předznamenal ovarového šampiona, zvítězila muzikálová romance La La Land s Ryanem Goslingem a Emmou Stone. Televizní ceny Emmy, dobyla Hra o trůny a dosáhla tak na rekordní počet trofejí v historii. S 38 soškami o jeden triumf překonala dosavadního rekordmana, seriál Frasier. V kategorii komediálních seriálů své loňské vítězství obhájila politická satira Viceprezident(ka). Angelina Jolie způsobila zemětřesení na sociálních sítích, když oznámila rozvod s Bradem Pittem. Ikonický pár Hollywoodu se rozpadl. Zato Renée Zellweger ukázala, že i s plastikami ztuhlou tváří umí ukázat emoce a zahrát svou staronovou Bridget Jones, tentokrát s dítětem a dvěma otci za zadkem.

říjen

V říjnu Česko navštívil duchovní otec Klubu rváčů, autor knižní předlohy kultovního filmu Davida Finchera, Chuck Palahniuk. Americký spisovatel během své několikadenní návštěvy pokřtil v Praze komiks nesoucí název Klub rváčů 2. Plakáty v říjnu opanovala Emily Blunt alias Dívka ve vlaku v thrilleru podle stejnojmenné předlohy Pauly Hawkins.

listopad

Fanoušci Harryho Pottera měli žně a mohli v listopadu vytáhnout do kina i Potterem nepolíbené. Fantastická zvířata a kde je najít se vrátily o více než půlstoletí před příběh výjimečného kouzelníka. Příští léta nabídnou další čtyři pokračování. Netflix nabídl po devíti letech od rozpačitého konce čtyři epizody Gilmorových děvčat. Český film Cesta vzhůru zabodoval na prestižním kanadském festivalu. Snímek režiséra Davida Čálka vypráví životní příběh horolezce Romana Jaroše, který jako první Čech vystoupal na K2.

prosinec

Začátkem prosince do kin vtrhla pohádka Jiřího Stracha, Anděl páně 2. A sklidila ohromný úspěch, stala se divácky neúspěšnějším filmem roku v Čechách. Česká televize odvysílala na Vánoce hned tři nové pohádky a žádná se nesetkala s úspěchem. Jedna z nich, Slíbená princezna, se ale postarala o pozdvižení a rozdělila recenze. Jedni pochvalují veřejnoprávní televizi za odvážnou verzi Zlatovlásky, druzí se bojí, že příští rok na jejich děti na obrazovkách čeká porno. Do kin se vydali i milovníci Star Wars, premiéru mělo Rogue One: Star Wars Story, první film z plánované série samostatných filmů Lucasfilmu. Během Vánoc zaskočila fanoušky Hvězdných válek zpráva o smrti představitelky princezny Leiy, Carrie Fisher. Pouhý den poté zemřela i její matka, Debbie Reynolds, která se proslavila rolí v muzikálu Zpívání v dešti. Rok plný úmrtí poznamenal v závěru i českou kinematografii, těsně před Vánoci zemřela Luba Skořepová.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací