La La Land – recenze

la_la_land_2016_plakat„Nebojte se snít.“

Muzikál je velmi specifický žánr, který už má na filmovém plátně ty nejlepší časy za sebou. Anebo ne? Když se v hlavních rolích objeví tak talentovaní a pohlední herci jako Emma Stone a Ryan Gosling, musí mít takový počin něco do sebe. I když jsou dobří sami o sobě, spolu jim to funguje ještě lépe, což už dokázali ve snímcích Bláznivá, zatracená láska (2011) a Gangster Squad – Lovci mafie (2013). Jejich obsazení coby ústředního páru bylo tak sázkou na jistotu. Tady si od nich navíc užijeme pořádnou porci tance a zpěvu.

Mia (Emma Stone) je jedna z mnoha dívek, která z malého města přijela do Los Angeles splnit si sen o hvězdné herecké kariéře. Zatím ale jen připravuje kávu těm šťastnějším, obráží večírky, kde se snaží seznámit s někým důležitým z filmového světa, a veškerou svou energii věnuje konkurzům, kde soupeří o roli s herečkami, které jsou „stejné jako ona, jen hezčí a talentovanější“.

Je poctou klasickým muzikálům, jazzu, ale je stravitelný i pro moderní publikum.Potkává Sebastiana (Ryan Gosling), který je nadaný muzikant, ale taky pořádný paličák. Touží po vlastním jazzovém klubu, ale na ten zatím nemá peníze. A protože musí být vždy po jeho, má problém se vůbec uživit. Díky jeho frustraci nejsou první setkání s Miou zrovna nejmilejší, vzájemně se popichují a napadají životní sny toho druhého. Postupně si k sobě ale najdou cestu, začnou se podporovat a jejich životy se začnou ubírat zcela nečekaným směrem.

Snímek začne pořádně energicky. V úvodu přichází velkolepá scéna z dopravní zácpy, která nikoho nenechá na pochybách, na co do kina přišel. Pak se seznamujeme se strastmi hlavních hrdinů, kteří neví, zda se jim někdy opravdu povede dosáhnout úspěchu. Další výrazná scéna je na večírku, kde se Mia snaží seznámit s někým z filmového průmyslu, zde znovu zaregistrujeme výbornou práci kamery. Ve dvou hodinách nás čeká ještě spousta zajímavých momentů, ale závěrečná snová scéna je mimořádně zdařilá.

Scénárista a režisér Damien Chazelle sotva dosáhl třicítky, ale už o něm svět věděl díky Whiplashi a Ulici Cloverfield 10. Nyní má jeho La La Land našlápnuto k pořádné sbírce Oscarů, ale i kdyby došlo jen na nominace a vítězství neproměnil, své fanoušky si bezpochyby získá. K jeho zdařilému scénáři a režii se přidala úžasná kamera, slušivé kostýmy, a samozřejmě k tomuto typu snímku neodmyslitelně patří skvělý soundtrack, který se skutečně vydařil. Je poctou klasickým muzikálům, jazzu, ale je stravitelný i pro moderní publikum, které si v něm najde signifikantní melodie. A komu tradiční nástroje nic neříkají, ten pozná alespoň Johna Legenda, který se ve své menší roli snaží zmodernizovat jazz pro mladé posluchače.

Příběh není úplně tak přímočarý, jak by se dalo čekat, závěr dokáže i dojmout. Děj je srozumitelný, ale mění se atmosféra, cesty hrdinů i jejich vztah. Některé pasáže jsou energické, jiné klidnější a plné úsilí, občas se mísí realita s fantazií. Tato pocta muzikálům a jazzu s nostalgickou atmosférou se opravdu povedla, i když má slabší momenty, ale určitě si ji s ničím nespletete. Navíc je o plnění našich snů, což je téma, které bude vždy aktuální. Některé věci v životě vyjdou, některé ne, ale hlavně že umíme bojovat za to, co chceme.

La La Land dokáže uspokojit zaryté fanoušky muzikálů, ale klidně i diváky, kteří nikdy žádný neviděli. Zdařile zpracovává klasické téma moderním způsobem, poutavě, lidsky, a s ne zcela předvídatelným vývojem. Základní stavební prvky jako hudba a herecké výkony ústřední dvojice fungují na jedničku, k tomu skvělá kamera a proměnlivá atmosféra. Možná snímek nebudete milovat, ale vidět ho musíte.

Tohle není Muzikál ze střední, ale Muzikál z dálnice.

la_la_land_2016_foto_15

„Máš tak krásné… klávesy!“

la_la_land_2016_foto_06

Kdo by se nezamiloval.

la_la_land_2016_foto_14

85%

La La Land

La La Land dokáže uspokojit zaryté fanoušky muzikálů, ale klidně i diváky, kteří nikdy žádný neviděli. Zdařile zpracovává klasické téma moderním způsobem, poutavě, lidsky, a s ne zcela předvídatelným vývojem. Základní stavební prvky jako hudba a herecké výkony ústřední dvojice fungují na jedničku, k tomu skvělá kamera a proměnlivá atmosféra. Možná snímek nebudete milovat, ale vidět ho musíte.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací