Všechno nebo nic – recenze

vsechno_nebo_nic_plakatCesta k lásce je někdy dost komplikovaná, ale když máte po boku skvělé přátele, vůbec vám to nevadí.

Linda (Táňa Pauhofová) a Vanda (Klára Issová) jsou nerozlučné kamarádky, každá je jiná, ale spolu tvoří skvěle se doplňující duo. Zatímco Linda je svobodná matka, která už nechce nechat žádného muže, aby ublížil jí nebo dceři, Vanda si s ničím hlavu neláme. Kamarádky vlastní knihkupectví v centru Prahy, kde jim pomáhá ještě gay Eda (Ľuboš Kostelný), který je takový milý (a vtipný) trouba. I když jejich životy rozhodně nejsou nudné, brzy jim do nich vstoupí muži, kteří je udělají ještě mnohem bláznivějšími.

Linda potká sebevědomého developera Jakuba (Michał Żebrowski), který si ji rychle získá. My jako diváci jejich sbližování sledujeme tak nějak z rychlíku, takže nám moc k srdci nepřiroste. A Linda si vlastním chováním nahrává na pěkný průšvih. I Eda najde v práci nový objev, kultivovaného Lea (Petr Vaněk), který je navzdory sympatickému dojmu omezen jen na hlídání dětí a „prudění“ okolí se svým vegetariánstvím. Což je od autorů zajímavý paradox, stavět se tolerantně k homosexualitě, ale dělat si vtipy z něčí volby nejíst maso. Vanda se zase setkává se svým bývalým profesorem, a už je asi schopná se po svém boku smířit s kýmkoli…

Pohlední polští herci v rolích potenciálních partnerů určitě zůstanou divačkám v paměti ještě dlouho.Komedie nepřichází dějově s ničím novým. Majitelka knihkupectví, která se zamiluje do člověka, který ji chce o obchod připravit? To už tu bylo skoro před dvaceti lety v Lásce přes internet, jen hrál Tom Hanks mnohem většího sympaťáka. Snímek je přirovnáván i k Sexu ve městě nebo Deníku Bridget Jonesové. Ano, k Sexu ve městě nemá až tak daleko. Kamarádi gayové, ideální zaměstnání a spousta slušivých modelů na krásných herečkách? To sedí. Srovnání s Bridget je už ale zbytečné. Linda, až na občasnou nesnesitelnost, je vyrovnaná žena, krásná (i jako maminka), úspěšná, má báječné přátele, vysněnou práci, pohodové rodiče atd. Bridget Jonesová neměla nic krom nadváhy, a proto ji divačky milovaly. To ale neznamená, že se fanynkám těchto snímků nebude Všechno nebo nic líbit. Podobné prvky tu jsou, ale zasazené do českého prostředí, a některé problémy budou divačkám přece jen trošinku bližší.

Táňa Pauhofová je především pěkná. Jejím největším problémem je, že ji válcuje živelnější Klára Issová, kterou v komediích moc nevidíme, ale rozhodně tam patří. Pauhofová ale dobře funguje ve spolupráci s mužskými protějšky, a snímek se může chlubit na české prostředí velmi vydařenými intimními scénami, z nichž je skutečně cítit vášeň.

Pohlední polští herci v rolích potenciálních partnerů určitě zůstanou divačkám v paměti ještě dlouho. Kromě již zmiňovaného Michała Żebrowskiho je tu ještě milý doktor (Paweł Deląg) který je většinu děje v pozadí, ale samozřejmě tušíme, že jeho chvíle ještě přijde… Otázkou však zůstává samotné obsazení polských herců, dodatečný český dabing snímku jim ublížil, a bohužel volba notoricky známých dabérů (Michal Dlouhý, Jiří Dvořák) byla spíše přehmátnutím. Je možná škoda, že se tato komedie netočila o pár let dřív, jistě by se v jejich rolích vyjímali i právoplatní majitelé těchto krásných hlasů.

V menších rolích se ještě setkáváme s dalšími milými známými tvářemi Je každopádně nutné vyzdvihnout Petru Hřebíčkovou. Zvládla dokonale ztvárnit totálně nesympatickou, věčně nespokojenou a urýpanou fúrii, která zcela vyčerpává svého manžela, tedy Lindina bratra (Ondřej Sokol).

Velké plus snímku je, že dialogy jsou přirozené a spousta situací realistická. Mužskému divákovi to možná bude připadat přehnané, ale zahánění smutku s kamarádkou a lahví alkoholu, nebo hysterická scéna při setkání s bývalým, to se stává mnoha smrtelnicím.

Tato komedie se nesnaží bavit davy, protože přesně ví, komu se bude líbit: cílí na ženy, které se chtějí zasmát, a jako bonus i pokochat nějakým tím sympatickým hrdinou. A to se jí celkem daří. Žádný přesah nečekejte, ani překvapivý vývoj děje, ale vyvedené dialogy a pár peprných vtípků, které opravdu sedly. Celkem osvěžující a odpočinkový snímek.

Že vás někdo vezme na pár dnů do zahraničí ještě neznamená, že to není naprosto neschopný partner.

vsechno_nebo_nic_2017_foto_20

Zrzky si umí člověka ochočit…

vsechno_nebo_nic_2017_foto_27

Buď vám zmrzne všechno, nebo nic.

vsechno_nebo_nic_2017_foto_11

65%

Všechno nebo nic

Tato komedie se nesnaží bavit davy, protože přesně ví, komu se bude líbit: cílí na ženy, které se chtějí zasmát, a jako bonus i pokochat nějakým tím sympatickým hrdinou. A to se jí celkem daří. Žádný přesah nečekejte, ani překvapivý vývoj děje, ale vyvedené dialogy a pár peprných vtípků, které opravdu sedly. Celkem osvěžující a odpočinkový snímek.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací