Filmové události #02/17: Zlaté glóby podle očekávání uchvátil La La Land, Anděl Páně 2 dál nabírá na popularitě

la_la_land_2016_plakatLíbivý muzikál si vyzpíval celkem sedm sošek, ceremoniál ale ovládla Meryl Streep.

Rozdávaly se Zlaté glóby a nejvíc ocenění si odnesl muzikál La La Land, nejskloňovanější aspirant na všelijaké filmové ceny. Všichni ale řešili řeč Meryl Streep, která ve své děkovné řeči zkritizovala Trumpa. Na ČT novinky rozšíří protektorátní Bohéma a vrátí se portrétní cyklus GEN. Začátek roku okoření i malé festivaly.

#02/17

Na Zlatých glóbech se překvapení nekonalo, aspoň co se vítězů týče. Nejvíc zabodoval La La Land, obhájil všech svých sedm nominací – stal se vítězem v kategoriích Nejlepší muzikál nebo komedie, Nejlepší scénář, Nejlepší režie a jako muzikál se může pyšnit i nejlepší hudbou a titulní písní City of Stars v podání hlavních protagonistů Ryana Goslinga a Emmy Stone. Oba se stali rovněž držiteli nového Zlatého glóbu. Nejlepším dramatem se stal snímek Moonlight a sošku za Nejlepší animák si vysloužil Zootropolis: Město zvířat. Další kategorie a jejich vítěze si můžete prohlédnout ve stručném přehledu. Svým vystoupením rozlítila nastupujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa Meryl Streep oceněná za celoživotní dílo, která se do něj opřela v děkovné řeči za jeho odpor k imigrantům a zesměšňování handicapovaného reportéra. Trump ji na Twitteru později označil za jednu z nepřeceňovanějších hereček a poskoka Hillary Clinton.

Nový rok na ČT se hemží novými projekty. Seriály Svět pod hlavou nebo Trpaslík teď doplní Bohéma. Šestidílná série Roberta Sedláčka diváky zavede do zákulisí protektorátních filmů s Oldřichem Novým (Saša Rašilov) nebo Jaroslavem Marvanem (David Novotný). Po patnácti letech se také vrátí dokumentární cyklus GEN, Galerie elity národa. Projekt Fera Feniče, v němž řada režisérů dosud vytvořila na 285 portrétů různých osobností. Novou sérii o padesáti dílech zahájí nedělní zpověď Hany Zagorové. Bohéma i GEN startují už 15. ledna.

Anděl Páně 2 znovu zvyšuje svůj úspěch u diváků. Na pohádku Jiřího Stracha už do kina vyrazil milion diváků, stala se tak jedenáctým českým filmem, kterému se tuto metu podařilo překonat. Dříve se to povedlo třeba Pelíškům, Obecné škole nebo Ženám v pokušení. Divácky vedou Tankový prapor a Černí baroni ze začátku devadesátých let. Andělu Páně se to ale povedlo nejrychleji, už po šesti týdnech promítání. Režisér Strach už dříve řekl, že trojka nebude, ledaže by na film přišlo milion lidí, čímž chtěl naznačit, že než natočit film z nutnosti a bez nápadu, bude lepší se pokračování vzdát. Teď ale slibuje, že se nad tím tvůrci zamyslí.

premiera_andel_pane_2_05

Zima nejen za okny, ale také v kinosálech. Od 19. ledna zaplní kina v celkem deseti českých městech festival severského filmu Scandi. Přehlídka začíná v Praze, poté se přestěhuje do Brna, Karlových Varů, Zlína nebo Ostravy a dalších. Ve třech sekcích se bude promítat celkem 17 snímků, za zmínku stojí Sámská krev mapující švédskou koloniální historii.

Praha představí 12. Festival krátkých filmů, celkem 21snímků uvedou Světozor a kino Pilotů. Od 18. do 22. ledna si budou moci diváci na soutěžní přehlídce vybrat celkem z 15. soutěžních kategorií, jednu z nich tvoří filmy nominované na prestižní britské ceny BAFTA.  

Filmový „pohrobek“ režiséra Andrzeje Wajdy se začal promítat v polských kinech. Film s názvem Powidoki Wajda dokončil loni krátce před svou smrtí, vypráví příběh výtvarníka Władysława Strzemińského, jenž utrpěl za války zranění a po ní byl pronásledován režimem. Stejně jako dřívější Wajdovy snímky je Powidoki příběhem vítězství člověka nad sebou samým, Poláci jej vyslali jako svého kandidáta na Oscara v kategorii cizojazyčných filmů.

Blíží se německé Berlinale. Na prestižní filmové přehlídce se objeví i český počin, Masaryk režiséra Julia Ševčíka o osudu někdejšího ministra zahraničí s Karlem Rodenem v titulní roli. Festival jej uvede ve speciální edici věnované mimořádným dílům a poctám světovým filmařským osobnostem. Kromě toho se česká krev ztělesní na účastí koprodukčního dramatu režisérky Agnieszky Holland Přes kosti mrtvých, v něm jednu z hlavních rolí ztvárnil Miroslav Krobot.

Lucasfilm popřel spekulace, že by po úmrtí Carrie Fisher tvůrci nové Star Wars série plánovali postavu princezny Leiy digitálně rekonstruovat a uměle přidávat do chystaných filmů. Princezna Leia přitom měla být ústřední postavou posledního dílu nové trilogie. Představitelka ikonické postavy hvězdných příběhů zemřela v prosinci ve věku 60 let.

Martin Scorsese po téměř třiceti letech příprav dovedl ve světové premiéře do kin historické drama Mlčení. Snímek, jehož ústředním motivem je víra a pochybnost, se symbolicky představil ve Vatikánu už loni v listopadu. Čeští diváci se téměř tříhodinového filmu s Liamem Neesonem v hlavní roli dočkají 16. února.

Jaké je hlavní město Spojených států nebo kolik je členů v kapele s označením sextet. Jednoduché otázky, v nich soutěžící mohou hledat složitosti. Na tom stojí nová show televizního kanálu Prima Comedy Central s názvem Vysoká škola života. Více o pořadu prozrazuje jeho moderátor Tomáš Plhoň v krátkém videu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací