Filmové události #03/17: Návštěvnost kin v loňském roce trhala rekordy, začíná období plné filmových cen

berlinale_2017_posterČekají nás České lvy, zatím se rozdávali Trilobité.

Rok 2016 přivedl do kin o pětinu víc lidí než v roce předchozím, úspěch sklízely i české filmy, kterých se natočilo o poznání víc. Své zástupce bude mít Česko spoluúčastí na různých projektech na americkém Sundance i německém Berlinale. Pražské Ponrepo odvysílá během následujícího měsíce k Formanovu životnímu jubileu na čtrnáct jeho děl, a to zadarmo. Pokračování Teorie velkého třesku do další dekády sérií stojí na hlavní trojce.

#03/17

Loňský rok v českých kinech se stal rekordmanem. Do sálů se vydalo přes 15,6 milionů diváků, což je nejvíc od roku 1993. Úspěch sklízely filmy o poznání líp i ve srovnání s rokem 2015. Celkem narostl počet návštěv kin o více než pětinu, hlavně u tuzemské produkce. Podíl návštěvníků českých filmů přitom tvoří asi jednu třetinu. Svou roli sehrálo i to, že zatímco v předminulém roce do kin přišlo 49 domácích snímků, v roce 2016 jich bylo o třicet víc. Nejnavštěvovanějším filmem vůbec je asi bez překvapení poslední dobou skloňovaný Anděl Páně 2, do desítky divácky neúspěšnějších filmů se z českých zástupců dostaly i Lída Baarová, Bezva ženská na krku a Teorie tygra. Andělu Páně 2 na druhém místě sekunduje animák Tajný život mazlíčků, třetím nejnavštěvovanějším snímkem byla loni Fantastická zvířata a kde je najít, páté místo po Lídě Baarové přiřkli diváci Dítěti Bridget Jonesové.

V 61 letech zemřel Miguel Ferrer. Agent FBI z městečka Twin Peaks podlehl rakovině krku. Ferrer, který je bratrancem George Clooneyho, se objevil i ve filmech Iron Man 3, Star Trek III nebo Muž, který nebyl. Proslavil se v seriálech Zoufalé manželky nebo NCIS: Los Angeles, kde ztvárnil zástupce ředitele Owena Grangera.

Na únorovém Berlinale se své premiéry dočká snímek Pátá loď v koprodukci Slovenska, Česka a Maďarska. Rodinné drama inspirované skutečným příběhem režisérky Ivety Grófové bude uvedeno v rámci soutěže Generation Kplus. Grófová už Slovensko reprezentovala v boji o cizojazyčného Oscara v roce 2012. Do českých kin dopluje Pátá loď 6. dubna 2017.

tiskovka_cesky_lev_24_06Český lev zná své nominace. Největší naděje si dělá drama Masaryk se 14 nominacemi, který půjde do kin až 6. března 2017. V závěsu za ním je britsko-český Anthropoid s 12 želízky v ohni. Vícečetných nominací se dočkaly i filmy Učitelka, Já, Olga Hepnarová nebo Anděl Páně 2. Alespoň jednu nominaci třímá celkem sedmnáct filmů, na dvanácti z nich se koprodukcí podílela Česká televize. Vznikají i dvě nové kategorie, nejlepší televizní film nebo minisérie a nejlepší televizní dramatický seriál. Slavnostní udílení cen proběhne 4. března a v pražském Rudolfinu jím bude provázet Adela Banášová, odvysílá jej ČT.  Kompletní přehled nominací si můžete prohlédnout zde.

Ve Spojených státech začal festival Sundance. Na přehlídce nezávislých filmů se představí A Ghtost Story, duchařský příběh režiséra Davida Loweryho. Lákadlem je i film Juliana Rosefeldta Manifesto, ve kterém Cate Blanchett hraje třináct různých postav. V Utahu se ozve i český hlas, v programu se objeví dokument Cries From Syria, na něm se podílel i producent Tomáš Srovnal.

Miloš Forman, slaví 85. narozeniny. A spolu s ním i pražské kino Ponrepo. K jubileu „Američana s českým srdcem“ Národní filmový archiv připravil ve svém kině retrospektivní sbírku jeho tvorby. Pod názvem For Man For All odvysílá Ponrepo od 18. ledna do 19. února čtrnáct významných děl celosvětově známého autora. Na všechny projekce je vstup zdarma, přehlídka se koná pod záštitou Velvyslanectví USA.

A jak jsou na tom novinky na HBO? Od 20. února se začne vysílat nový dramatický seriál Sedmilhářky (Big Little Lies), natočený podle stejnojmenného bestseleru Liane Moriarty. V titulních rolích se představí třeba Nicole Kidman či Reese Witherspoon. Z filmů uvede HBO v televizní premiéře Svátek matek, animák Kung Fu Panda 3 a Želvy Ninja 2. Kromě toho běží temná historická sonda do roku 1814 Taboo s Tomem Hardym, která si okamžitě našla diváky.

Pokračování Teorie velkého třesku, který momentálně pokračuje v USA desátou sérií (u nás Prima Cool odvysílala naposledy zatím řadu devátou), má nejasnou budoucnost. Představitelé hlavních hrdinů Penny, Sheldona a Leonarda právě jednají s tvůrci o svých smlouvách a honorářích., vypršel jim kontrakt uzavřený v roce 2014. Bez některého z ústřední trojice tvůrci pokračovat nechtějí.

Hlavní cenu Trilobit si z třicátého ročníku výročních cen za audiovizuální tvorby z Berouna odvezl seriál z produkce HBO Pustina. Další ocenění za film Eva Nová získala i Emília Vašáryová. V kategorii přínos občanské společnosti zabodoval pořad Reportéři ČT, konkrétně novinář Lukáš Landa s reportáží nazvanou Účastníci zájezdu o cestách příznivců Miloše Zemana na Hrad organizovaných hradní kanceláří. Trilobity uděluje Český filmový a televizní svaz, cenu za celoživotní dílo si vysloužil kameraman Jaromír Šofr. Ten se podílel mimo jiné na natáčení filmů Ostře sledované vlaky nebo Ať žije republika.

tiskovka_pustina_hbo_10

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací