Kteří herci a herečky by si zasloužili Oscara, ale pořád ho nemají?

Snaží se, jde jim to, ale Oscar pořád nikde.

Asi každý filmový fanoušek zná herce, kteří ztvárnili jednu, dvě, tři nezapomenutelné role. Mají za sebou desítky úspěšných snímků, jsou obklopeni širokým okruhem obdivovatelů, o jejich talentu není pochyb. Možná už mají na kontě pár hereckých ocenění, ale to nejprestižnější – Oscar – stále chybí. Následuje seznam sedmi „smolařů“, kteří navzdory popularitě buď vůbec nebyli nominovaní, nebo nezískali potřebný počet hlasů, aby symbolickou Cenu Akademie získali.

Ian McKellen (*1939)

Britský herec a divadelník se do srdcí diváků zapsal především ztvárněním dvou postav. Laskavého a moudrého Gandalfa z fantasy Pán prstenů (a později Hobit) a mocného Magneta z akčních sci-fi X-Men. Tyto série tvoří dohromady více než 10 filmů, to ale neznamená, že by se McKellen za svou více než čtyřicetiletou kariéru nepodílel na dalších úspěšných hereckých dílech. Přijde ještě role, která by zajistila McKellenovi v téměř 80 letech vítězství?

Samuel L. Jackson (*1948)

Za skoro padesátiletou kariéru Samuel L. Jackson spolupracoval na nespočtu dokumentů, seriálů a celovečerních filmů. Tropická horečka z roku 1991 pro něj představovala bod zlomu s první výraznou rolí drogově závislého bratra hlavní postavy. V posledních letech ho publikum vídalo ve Star Wars, Iron Manovi, Captainovi America, Nespoutaném Djangovi, Osmi hrozných, (Quentin Tarantino!), Sirotčinci slečny Peregrinové pro podivné děti, Jackson zkrátka dokazuje, že nepatří do starého železa a v nejnovějších filmových hitech nechybí.

Johnny Depp (*1963)

Johnny Depp je jako chameleon. Střihoruký Edward, Willy Wonka, Jack Sparrow, Kloboučník, tolika diametrálně odlišnými, a hlavně šílenými postavami se může chlubit snad jen on. Ze tří nominací za Piráty z Karibiku, Hledání Země – Nezemě a Sweeneyho Todda zatím žádnou neproměnil. Ale co není, může být, už teď má do dalších let naplánované nové projekty.

Brad Pitt (*1963)

Brad Pitt je považován za jednoho z nejvíc sexy mužů Hollywoodu. Kromě svého vzhledu učaroval i hereckým talentem, díky kterému se proslavil po celém světě. Za vedlejší roli ve sci-fi 12 opic získal Zlatý glóbus, na Oscara byl nominován také, ale nezadařilo se. Vyjmenovávat Pittovi role by trvalo hodně dlouho, jisté je, že si s ním každý správný filmový fanoušek dokáže vybavit hned několik povedených snímků. Aktuálně ho můžeme vidět na plátnech jako tajného agenta ve válečném dramatu Spojenci. Nikoho už o svých dovednostech přesvědčovat nemusí.

Robert Downey Jr. (*1965)

Další pohledný Američan, který je vzorem pro nejednoho malého kluka. Kdo by ho taky nemiloval, když se jen s pomocí svého technického nadání dokázal vypracovat na pozici superhrdiny a v rudozlatém lítajícím obleku Iron Mana zachraňuje svět. Komu se nezamlouvá poněkud arogantní Tony Stark z party Avengers, jistě dokáže ocenit například Downeyho roli detektiva Sherlocka Holmese (za kterého vyhrál Zlatý glóbus).

Helena Bonham Carter (*1966)

Tato Britka je mistryní záporných rolí. V pátém dílu Harryho Pottera se chtělo nejednomu z nás brečet vzteky, když jako smrtijedka Bellatrix Lestrange zabila Siriuse Blacka. Oteklý přísný obličej Srdcové královny z Alenky v říši divů také pokouší k vlepení pár políčků. Ale stačí si vzpomenout na maminku z Karlíka a továrny na čokoládu nebo na Alžbětu z Královy řeči a uvědomit si, že Helena Bonham Carter zvládá i opačnou image.

Uma Thurman (*1970)

Pulp Fiction, Kill Bill nebo seriál Duševní slepota, manželka mafiánského bosse, pomstychtivá bojovnice a zoufalá třicítka, která uhání chlapy. Uma Thurman dokáže být promiskuitní, cílevědomá, silná, prostoduchá i směšná. Dobře, že z kariéry modelky přešla na herectví, jinak bychom zůstali ochuzeni o velmi charismatickou osobnost. Škoda, že ji poslední dobou moc v kinech nevídáme.

Leonardo DiCaprio

A na konec jeden „klikař“. Před 88. ročníkem udílení Oscarů internet zaplavily desítky vtipů o tom, že Leonardo DiCaprio už by si sošku opravdu zasloužil. Z pěti nominací se mu podařilo proměnit až tu poslední z roku 2016 za hlavního roli v dramatu REVENANT Zmrtvýchvstání. A boj to byl vyrovnaný, jelikož mu konkuroval například Matt Damon se sci-fi Marťan nebo Eddie Redmayne s životopisným dramatem Dánská dívka. Kdo drsný a originální REVENANT viděl, jistě musí uznat, že si zlatou poctu DiCaprio zasloužil. Do role lovce Hugha Glasse doslova vložil krev, pot a slzy. Nechť je nadějí a důkazem pro všechny výše jmenované, že i po mnoha letech může nastat zlom.

Na závěr nutno dodat, že tento výčet není kompletní. Mohl by pokračovat jmény jako Hugh Jackman, Benedict Cumberbatch, Tom Cruise, Keira Knightley, James McAvoy atd. Na druhou stranu, vlastnění Oscara není otázka života a smrti. Jistě představuje pro herce zadostiučinění, pomyslný důkaz toho, že práci dělají kvalitně. Nicméně existují Zlaté glóby a další celosvětově uznávané ceny za herectví, které se také počítají. A pokud má některý hollywoodský herec osobní kouzlo a talent, nepotřebuje to potvrzovat žádnými cenami. Když dokáže děti přesvědčit, že je superhrdina a stane se jejich idolem, nebo když si ho do filmu vybere uznávaný režisér, to je ta největší odměna.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací