Rozpolcený / Split – recenze

rozpolceny_2016_plakatKdo otevře dveře příště?

Tři mladé dívky jsou po narozeninové oslavě uneseny neznámým mužem a drženy ve speciálně uzpůsobeném pokoji. Jejich věznitel (James McAvoy) s nimi má evidentně velké plány. Nejde ale o naplňování jeho sexuálních fantazií, nebo o sadistické hrátky brutálního vraha, chystá se něco významného a speciálního. Co hůř, vždy když záhadný muž vejde, je někým jiným. V jednom těle se totiž skrývá 23 osobností, které mají různé povahy, věk, znalosti, výši inteligence, nemoci, a také se k dívkám chovají jinak. Kdo otevře dveře příště? Bude to někdo, kdo dívky osvobodí, nebo jim přijde ublížit? Tak jako tak tušíme, že nic dobrého je nečeká…

Ze začátku nevíme o postavách mnoho, teprve pomalu se poodkrývá více o jejich životě. Marcia (Jessica Sula) a Claire (Haley Lu Richardson) jsou populární krasavice, které zajímá hlavně móda a kosmetika, a byly hlavním cílem únosu. Nepopulární spolužačka Casey (Anya Taylor-Joy) si ale evidentně zažila v životě už hodně, a je z dívek nejzajímavější. Vracíme se do jejího dětství, kdy byla (ztvárněná talentovanou dětskou herečkou Izzie Coffey) ještě usměvavá, bezstarostná a důvěřivá. Postupně se dovíme i to, co z ní udělalo problémovou studentku, která se snad ani nechce dostat ven, protože ji na svobodě asi nečeká nic moc lepšího.

McAvoy propůjčuje každé osobnosti jiné kouzlo.Nejdůležitější je ale samozřejmě věznitel, který se neustále proměňuje. Herci si běžně vybírají z rolí, které odpovídají jejich věku a pohlaví. James McAvoy dostal výjimečnou příležitost, kdy se různé osobnosti duševně nemocného hrdiny natolik liší, že je jednou starší žena, podruhé drzý puberťák, pak obsesivní podivín, anebo sladký homosexuální návrhář. McAvoy propůjčuje každé osobnosti jiné kouzlo, působí tak autenticky, že se někdy neubráníme smíchu, a vzápětí nás pořádně zamrazí.

Režisér a scénárista M. Night Shyamalan se dostal na výsluní už s jednou ze svých prvotin, Šestým smyslem v roce 1999. Mysteriózní thriller, který nabídl jednu z nejlepších filmových point vůbec, se však pro Shyamalana stal i nepřekonatelnou laťkou. Žádný z jeho snímků už se netěšil takové popularity u fanoušků a kritiků, a i když Rozpolcený ve svém žánru lehce hororového thrilleru celkem vyniká, do kvalit Šestého smyslu má pořád moc daleko. Rozpolcený je natočen sice napínavě, ale unikátní atmosféru komorní děsivosti už se vytvořit nepovedlo.

Ve snímku nejsou lekací scény, ale spíše plíživé, klaustrofobní napětí. Vše stojí a padá na hlavním šíleném hrdinovi, ostatní výkony i postavy jsou velmi průměrné, ať už jde o vězněné dívky, které brečí a křičí, nebo doktorku (Betty Buckley), která se snaží pomoct svému podivnému pacientovi, a u toho je… prostě doktorka.

McAvoy dokáže přesvědčit, i když má zrovna podpatky, homosexuála zahraje skvěle a bez přehánění, a stejně vášnivě ztvární tančícího puberťáka. Nepoznáme všechny osobnosti, to by bylo asi moc chaotické, na druhou stranu je to škoda. Více by nás asi zajímala minulost a hloubka jeho postavy než hrdinky Casey. U tohoto snímku je také celkem problematický trailer, který prozrazuje bohužel příliš…

Film je sice při prvním zhlédnutí napínavý, ovšem nepříliš překvapivý, a celkem rychle na něj zapomeneme, aniž by se nám do paměti vryly nějaké skutečně výjimečné scény. Ovšem mrazivý výkon Jamese McAvoye posouvá snímek na úplně jinou úroveň, a snad tomuto herci otevře dveře k dalším fantastickým rolím. Nejeden divák se na konci bude cítit poněkud rozpolceně.

Takového taxikáře byste nechtěli.

rozpolceny_2016_foto_01

McAvoy se vrátil do dětských let.

rozpolceny_2016_foto_11

Jeho nedobrovolné kamarádky to ale moc nenadchlo.

rozpolceny_2016_foto_08

70%

Rozpolcený / Split

Film je sice při prvním zhlédnutí napínavý, ovšem nepříliš překvapivý, a celkem rychle na něj zapomeneme, aniž by se nám do paměti vryly nějaké skutečně výjimečné scény. Ovšem mrazivý výkon Jamese McAvoye posouvá snímek na úplně jinou úroveň, a snad tomuto herci otevře dveře k dalším fantastickým rolím. Nejeden divák se na konci bude cítit poněkud rozpolceně.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací