Já, Daniel Blake / I, Daniel Blake – recenze

Trpělivě čekat, vyhrožovat, prosit, na úředníky nezabírá nic.

Truhlář Daniel Blake (Dave Johns) prodělal těžký infarkt a doktorka mu přikázala klid, i když by se vrátil rád do zaměstnání. Považuje se za poctivého a pracovitého člověka, kterého po smrti milované ženy Molly doma žádná zábava nečeká. Dny vyplňuje posloucháním BBC Radio 4, vyřezáváním dřevěných výrobků a hašteřením se s dvojicí mladých sousedů. Jenže mu jeden posudek jedné „zdravotnické odbornice“ znemožňuje dosáhnout na řádnou sociální podporu.

Při jedné z úmorných návštěv úřadu potká Katie (Hayley Squires), svobodnou matku dvou dětí. Zastane se jí v hádce s personálem, který neměl pochopení pro její pozdní příchod. Od té doby se z Daniela, Katie a jejích ratolestí Daisy (Briana Shann) a Dylana (Dylan McKiernan) stane nerozlučná parta. Navzájem se podporují v nejtěžších chvílích, kdy se úřednické příkazy, vyhlášky a řízení zdají nekonečné a v peněžence už nezbývají peníze ani na základní věci. Přes ubíjející pocit bezmoci se ze všech sil snaží nepolevovat v boji proti státu a neskončit při tom na ulici. Podaří se jim to?

Režisér Ken Loach je klasikem levicově zaměřených a sociálně angažovaných filmů. Režisér Ken Loach (Kes, Jmenuji se Joe, Andělský podíl) je klasikem levicově zaměřených a sociálně angažovaných filmů. Filmografii tentokrát doplnil o další kvalitní drama, natočené podle scénáře Paula Lavertyho. Já, Daniel Blake poukazuje na absurditu systému a bojuje proti nespravedlnosti. Na první pohled si potenciální divák pomyslí: „Obyčejné, každý někdy čekal na úřadě ve frontě, z toho třetina na sociální dávku.“ Ale hned po pár minutách ho Danielův pohnutý příběh vtáhne do děje a sto minut uteče jako voda.

Šedé prostředí anglického Newcastlu, nevýrazné lidi v nenápadném oblečení a celkovou „všednost“ přebije dávka emocí. Chtě nechtě musí divák se stand-up komikem Davem Johnsem, který skvěle ztvárnil roli protagonisty, soucítit. Vidět vdovce, jak na stará kolena bojuje s používáním počítače, protože online dotazníky se perem vyplnit nedají, by se ještě dalo označit za úsměvné. V knihovně se najde pár dobrých mladších duší, které mu pomohou. Ale vidět mladou ženu, jak se musí uchýlit ve finanční nouzi k prostituci, láme nejen Danielovo srdce.

Já, Daniel Blake představuje apelativní drama, které nutí k zamyšlení. Zobrazuje přátelství, rodinné pouto a generační rozdíly, skromně, a přesto zajímavě. Zaujme hlavním tématem, neschopností byrokracie, která dokáže i silného občana zlomit a připravit o zbytky důstojnosti (netvrdí však, že nefunguje nikde a nikdy). Neoslní honosnými kostýmy, speciálními efekty ani epickou hudbou, ale dospělí příznivci netypických snímků s hlubším smyslem nejnovější Loachův počin jistě ocení.

Když Katie prosí lhostejné úředníky o trochu pochopení, Daniel se za ní postaví.

ja_daniel_blake_2016_foto_01

Aby uživila dvě malé děti, sama si vše včetně jídla odepírá.

ja_daniel_blake_2016_foto_03

Daniel s Katie soucítí, sám se ocitl v podobně beznadějné situaci.

ja_daniel_blake_2016_foto_01

80%

Já, Daniel Blake / I, Daniel Blake

Já, Daniel Blake představuje apelativní drama, které nutí k zamyšlení. Zobrazuje přátelství, rodinné pouto a generační rozdíly, skromně, a přesto zajímavě. Zaujme hlavním tématem, neschopností byrokracie, která dokáže i silného občana zlomit a připravit o zbytky důstojnosti (netvrdí však, že nefunguje nikde a nikdy). Neoslní honosnými kostýmy, speciálními efekty ani epickou hudbou, ale dospělí příznivci netypických snímků s hlubším smyslem nejnovější Loachův počin jistě ocení.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací