Zakladatel / The Founder – recenze

zakladatel_2016_plakatPokud něco chcete, běžte a vezměte si to. I když to patří někomu jinému.

Životopisný snímek vypráví o Rayi Krocovi (Michael Keaton), který rozjel síť McDonald’s restaurací tak, jak ji známe dnes. Nenechme se mýlit, tohle není příběh o muži, který se vypracoval od smažení hamburgerů až k majiteli impéria. Cesta za úspěchem u něj nezačala od píky za pultem, ale využitím nápadu jiných. Je to tak spíše příběh o rostoucím egu jednoho ctižádostivého Američana, který „pozná dobrý nápad, když ho vidí“. Ale pěkně popořádku.

Kroc byl prodejce, který se snažil zbohatnout na klavírech, rozkládacích stolcích i mixérech. Na začátku je spíš zoufalý, poslouchá motivační kazety, touží uspět. Litujeme ho, když zastavuje svůj dům, protože po jeho zběsilých pokusech o podnikání s čímkoli už mu nikdo seriózní půjčku nedá. Postupně v něj jako člověka ztrácíme důvěru.

Jeho život se změnil v momentě, kdy uviděl restauraci McDonald’s.Jeho život se změnil v momentě, kdy uviděl restauraci McDonald’s, vedenou bratry Dickem (Nick Offerman) a Macem (John Carroll Lynch). Ti vymysleli systém rychlého občerstvení, který je pro nás dnes samozřejmostí, ale tehdy lidi téměř šokoval. Dovolili si tehdy nevídaný koncept: není třeba čekat na obsluhu, svou objednávku si sami objednáte i vyzvednete u okýnka, jídlo můžete sníst kdekoli budete chtít: v autě, doma, nebo si sednete někde poblíž. Jíte bez příboru, z obalu, který pak vyhodíte. Základem je perfektní rozvržení restaurace tak, aby byla příprava burgerů rychlá a plynulá, a hlavně aby byl každý „hambáč“ pokaždé stejný: dvě okurky, vyvážené množství kečupu a podobně. Ray je z jejich systému nadšený a chce podnik rozšiřovat o další a další pobočky po celých USA. A dnes už víme, že se mu to povedlo. Příběh ale samozřejmě postupuje po malých krůčcích.

McDonaldovi jsou úplně jiní než náš hlavní hrdina: bratři dělají to, co je baví, čemu rozumí, doplňují se. Svůj podnik si piplají jako dítě a sami úzkostlivě dohlíží na stoprocentní kvalitu produktu i servisu. Jsou proti komercializaci, reklamě. Ray oproti nim chce prostě jen úspěch, a to v čemkoli. Úspěch a moc. Peníze si nijak neužívá, není vidět, že by si vychutnával drahé šampaňské, večírky, auta a dovolené. Je čím dál víc chladnější, vypočítavější, vůbec se nezdráhá jasně dávat najevo, co zrovna chce, i když je to třeba manželka někoho, kdo sedí naproti u jednoho stolu.

Někteří herci čekají na nejvýznamnější role skoro celý život, a Michael Keaton je rozhodně jedním z nich. Jeho kvality vyzrály a režiséři je teprve nyní dokážou využít. V roli Kroca je stravitelnější než v komplikovaném Birdmanovi, dokáže být správně úlisný, nabubřelý, nekompromisní, prostě co je zrovna potřeba, aniž by příliš dramatizoval a přehrával. Žongluje se všemi negativními vlastnostmi svého hrdiny s obdivuhodnou elegancí, a dokáže skvostně gradovat chování muže, kterého postupně mění (a ničí) jeho moc.

Ray Kroc je bezpochyby velmi zajímavá postava, která prochází i vývojem, ale ne od slušného chlapa k úspěšnému podnikateli, který jde přes mrtvoly. Spíše už od začátku cítíme, že je ochotný se prosadit za každou cenu. A jelikož jeho moc nabyde monstrózních rozměrů, stejně tak i jeho chování. Odepíše postupně své přátele, ženu, i McDonaldovy bratry. Své jednání vysvětluje tím, že tak to v byznysu prostě chodí.

Snímek nám nenabízí žádné hlubší zamyšlení, dramatické zvraty, zůstává při zemi, i když by tu byla spousta podnětů k vyprovokování diváka k nějakým úvahám: kvalita jídla versus ušetření výdajů, chamtivost versus odříznutí zakladatelů od nápadu, a další. Ano, tyto náměty jsou přirozenou součástí příběhu, ale mohly být p(r)odány mnohem lépe.

Režisér John Lee Hancock k materiálu přistoupil příliš opatrně, ani zásadní momenty v nás nezrychlí tep a nevyburcují napětí. Příběh je to celkem prostý a nepřekvapivý, dal by se odvyprávět v kratším čase než dvě hodiny. Hudby si skoro nevšimneme. Hancock příliš spoléhá na Keatonovo charisma, které má sice velkou moc, ale je škoda, že za jeho výkonem nestojí dostatečná podpora. O film měli původně zájem bratři Coenové, kteří by se jistě nebáli tomuto dílu vdechnout něco navíc.

Nemůžeme od životopisného snímku o Rayi Krocovi očekávat vřelý, inspirující lidský příběh, protože to je víceméně antihrdina, celkem bezohledný muž, kterému jde jen o moc a úspěch. Alespoň je to příběh upřímný. Absolutní špičkou filmu je výkon Michaela Keatona, i vedlejších herců, za kterými ale stojí nevýrazná režie, takže je snímek víceméně jen na jedno použití, podobně jako ty hamburgery: rozbalíte, vychutnáte, jdete dál a už si na něj nevzpomenete.

Takhle dopadá Batman, když jí moc často u McDonald’s.

zakladatel_2016_foto_24

Zlaté oblouky, cesta ke štěstí.

zakladatel_2016_foto_09

Zakladatelé McDonald’s se rozhodně neusmívali jako tenhle burger.

zakladatel_2016_foto_06

65%

Zakladatel / The Founder

Nemůžeme od životopisného snímku o Rayi Krocovi očekávat vřelý, inspirující lidský příběh, protože to je víceméně antihrdina, celkem bezohledný muž, kterému jde jen o moc a úspěch. Alespoň je to příběh upřímný. Absolutní špičkou filmu je výkon Michaela Keatona, i vedlejších herců, za kterými ale stojí nevýrazná režie, takže je snímek víceméně jen na jedno použití, podobně jako ty hamburgery: rozbalíte, vychutnáte, jdete dál a už si na něj nevzpomenete.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací