Resident Evil: Poslední kapitola / Resident Evil: The Final Chapter – recenze

resident_evil_posledni_kapitola_2016_plakatAlice je zpátky, tentokrát pošesté a naposledy.

Děj bezprostředně navazuje na události předchozího snímku. Je opět na Alice, aby zachránila situaci a tentokrát i celý svět. Chce-li tak ovšem učinit, musí se vrátit na místo činu. Na místo, kde celá katastrofa před několika lety začala, musí jet do podzemního komplexu Hive v Raccoon City. Zde leží klíč, který odhalí všechna předchozí tajemství, a jediná naděje ke spáse lidstva, protilék k T-viru, kterým Umbrella Corporation způsobila celé neštěstí. Na cestě za záchranou se Alice setkává se starými nepřáteli, kteří se jí snaží zkřížit plány, po ruce má ovšem skupinu spojenců odhodlaných jí v jejím cíli pomoci.

Režisér Paul W. S. Anderson je pošesté zpátky se svou sérií Resident Evil, díky které se především proslavil. Jak už to tak u několikadílných filmových sérií bývá, mají svoje lepší a horší momenty, jeden díl se vydaří lépe než druhý a naopak. Navíc, převedení počítačových her na filmová plátna se jeví jako značný problém dnešních režisérů a není snadné provést kvalitní a dobré zpracování. Anderson, který už se o to snaží po několikáté, dokazuje, že je výjimkou, která potvrzuje pravidlo, na rozdíl od mnohých to docela umí. Jeho provedení působí jako dobře odvedená práce.

S Andersonem je zpátky i Milla Jovovich v roli Alice, hlavní hrdinky celé série. S Andersonem je zpátky i Milla Jovovich v roli Alice, hlavní hrdinky celé série. Milla Jovovich se za ta léta moc nezměnila, pořád je stejně půvabnou ženou, jako na začátku prvního dílu. Její Alice je silná ženská hrdinka, která se ničeho nebojí a je odhodlaná zachránit svět, a to i za cenu vlastního života. Spolu s Alice se vrátil i její úhlavní nepřítel, dr. Alexander Isaacs, kterého ztvárnil Iain Glen. Ten je v současné době veřejnosti známý především coby Jorah Mormont ve světově populární sérii Hra o trůny. Ovšem právě Resident Evil je to, co přineslo tomuto skotskému rodákovi počáteční slávu a nyní dokazuje proč. Dr. Isaacs je chladnokrevný záporák, kterému jde jen o jeho vlastní dobro a o to, konečně se zbavit Alice, která je mu trnem v oku. V porovnání s Glenovou rolí ve Hře o trůny jde o dva naprosté opaky. Tím dokazuje, jak všestranným hercem je, a že by bylo dobré, kdyby si ho Hollywood začal trochu více všímat. V dalších rolích se vrací Ali Larter coby Claire Redfield či Shawn Roberts jako Albert Wesker.

Celým snímkem se prolíná napínavá hudba, která podtrhuje atmosféru ve správných okamžicích. O to se zasloužil skladatel Paul Haslinger. Ten se proslavil díky skladatelské práci na několika epizodách seriálu Živí mrtví, či na snímcích Underworld.  Obě tyto díla mají podobné rysy jako právě Resident Evil, kdy se Živí mrtví zabývají zombíky a Underwold bylo inspirováno počítačovou hrou. Je tedy patrné, že Haslingerovi toto zaměření sedí a umí si s takovými žánry hravě poradit.

Ocenit se musí i kostýmy a vizuální efekty. Obojí bylo jako vystřižené z počítačové hry, a to je těžké udělat věrohodně a tak, aby to nepůsobilo jako fraška. A Resident Evil tak rozhodně nepůsobí. Ano, sice je těch efektů a scén vypadajících jako z PC hry občas trochu moc, ale jak jinak docílit toho správného efektu?

Andersonovi se povedlo natočit velkolepé finále jedné z největších filmových sérií. Dochází ke konečnému rozuzlení všech zápletek z předchozích dílů, všechny cesty se střetnou ve stejném bodě, kde spočívá závěrečné řešení celého příběhu. A i když film přímo navazuje na předchozí díly (zejména pak ten pátý), tak je vlastně ani není nutno znát, všechny podrobnosti a nejdůležitější informace jsou zrekapitulovány hned na začátku příběhu, a tak i divák neznalý ostatních snímků pochopí, o co se jedná. Navíc se postupně odkrývají a dovysvětlují další důležitá fakta, takže si každý snadno poskládá všechny kousky dohromady a bez problému porozumí ději. Všechny důležité postavy jsou zpět: Alice, dr. Isaacs, Weskers, Claire i Red Queen. Resident Evil je navíc unikátní tím, že v sobě mísí několik žánrů od sci-fi přes thriller a akci až po horror. Prolíná v sobě jednak napínavé akční bojové scény, vědecká témata a zombíky a jiné nelidské stvůry, které neustále na hrdiny vyskakují a lekají tak diváky. Resident Evil: Poslední kapitola je závěrečné kolo této hexalogie, a tak nezbývá než se zeptat: bude to game over, nebo ne?

Připraveni jít do akce.

resident_evil_posledni_kapitola_2016_foto_04

Alice si poradí v jakékoliv situaci, i když je třeba vzhůru nohama.

resident_evil_posledni_kapitola_2016_foto_03

Něco se blíží a není to dobré.

Resident Evil: Poslední kapitola (2016)

70%

Resident Evil: Poslední kapitola / Resident Evil: The Last Chapter

Andersonovi se povedlo natočit velkolepé finále jedné z největších filmových sérií. Dochází ke konečnému rozuzlení všech zápletek z předchozích dílů, všechny cesty se střetnou ve stejném bodě, kde spočívá závěrečné řešení celého příběhu. A i když film přímo navazuje na předchozí díly (zejména pak ten pátý), tak je vlastně ani není nutno znát, všechny podrobnosti a nejdůležitější informace jsou zrekapitulovány hned na začátku příběhu.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací