Filmové události #04/17: Osmá epizoda Hvězdných válek připluje s podtitulem Poslední Jedi, La La Land útočí na rekordních čtrnáct Oscarů

Star_Wars_The_Last_Jedi_poster_01Známé jsou nominace na prestižní Oscary i anticeny Zlaté maliny.  

O celkem čtrnáct zlatých sošek za měsíc zabojuje La La Land, na Zlatou malinu zatím sahá Zoolander No. 2. Poslední epizoda Hvězdných válek s princeznou Leiou v podání Carrie Fisher dorazí na Vánoce s podtitulem Poslední Jedi. Cameron kromě čtyř Avatarů chystá comeback Terminátora. V Čechách se na podzim objeví v kinech druhý režijní počin herce Miroslava Krobota.

#04/17

Už za necelý měsíc budou známí vítězové vzletných Oscarů, tento týden zveřejněné nominace ovládla opět muzikálová romantika La La Land. Se čtrnácti nominacemi srovnává dosavadní rekord dvacet let starého Titanicu a filmu Vše o Evě z roku 1950. Shodně osmi nominacím se těší sci-fi Příchozí a drama Moonlight, šestici nominací se pokusí proměnit Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny , Místo u moře, které dorazí do českých kin už tento týden, a životopisný Lion. Alespoň šance na zisk prestižní oscarové sošky minula loňský hit Deadpool i diskutovaný Sully: Zázrak na řece Hudson. Slavnostní předávací ceremoniál proběhne v neděli 26. února, uvádět jej bude poprvé Jimmy Kimmel, který už má ale za sebou dvě moderace hudebních cen Emmy. Do té doby si můžete projít podrobné nominace ve všech kategoriích v našem samostatném článku.

Naopak o titul nejhorší film roku 2016 se utkají loňské propadáky o den dřív, už 25. února. Vítězem se můžou stát Zoolander No. 2 s nominacemi hned v devíti kategoriích, konkurovat mu s osmi nominacemi bude komiks Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti. Na Zlatou malinu za nejhorší herecké výkony aspirují Robert de Niro za výkon v komedii Děda je lotr nebo Julia Roberts za snímek Svátek matek, dočkat se jí může i Johnny Depp za Alenku v říši divů: Za zrcadlem.

Český dabing opustil ikonický hlas Michala Pavlaty. Herec, dabér, publicista a pedagog zemřel minulý týden ve věku 71 let. Pavlata za svůj život namluvil víc než čtyři tisíce rolí, včetně Michaela Winslowa v Policejní akademii nebo Eliho Wallacha v Sedmi statečných. V australském Melbourne zesnula herečka českého původu Nora Cifková-Novotny, kam po roce 1968 emigrovala. Herečka, která začínala v divadle Oldřicha Nového, se stále vrací na obrazovky v roli komtesy Hortensie ve filmové Babičce z roku 1940.

Seriál South Park si za téměř dvacet let na televizních obrazovkách vybudoval řadu fanoušků. Takřka notoricky známý seriál, který je typický svou drzostí a kontroverzností a pro sprostá slova nejde daleko, v Čechách aktuálně vysílá televize Prima na svém kanálu Comedy Central. Představu o tom, jak probíhá dabing takového seriálu, si můžete udělat ze zákulisního videa na našem YouTube kanálu.

Blíží se festival Febiofest, který v Praze vypukne 23. března. Letošní hvězdné zastoupení uvádí Peter Suschitzky, kameraman polského původu a dlouholetý spolupracovník režiséra Davida Cronenberga či spolutvůrce pátých Hvězdných válek. Kameramana epizody Impérium se vrací z roku 1980 Febiofest představí ve speciální profilové přehlídce jeho děl. Diváci také mohou hlasovat, o který digitalizovaný snímek z hlubin historie světové kinematografie, by na filmových plátnech stáli. Hlasovat mohou pro filmy Fargo, Modrý samet, Povolání: Reportér, Purpurový déšť, Šílený Max, Šťastný to muž a Takoví jsme byli, a to do 1. února na webových stránkách festivalu.

Letošní Vánoce zase přispějí novým dílem Hvězdných válek, osmé Star Wars přijdou s podtitulem Poslední Jedi (Last Jedi). Čerstvou novinku vyslal do éteru Lucasfilm, bez větších podrobností o další hvězdné epizodě. V právě dokončovaném snímku se naposledy objeví zesnulá Carrie Fisher jako princezna Leia. Film vejde do českých kin 14. prosince.

Na podzim vstoupí do kin druhý film Miroslava Krobota coby režiséra s názvem Kvarteto. Tři roky po Díře u Hanušovic, oceněné třemi Českými lvy, se Krobot zaměřil na generaci třicátníků a její zástupce hledající štěstí. Hlavními hrdiny snímku zasazeného do Olomouce jsou čtyři muzikanti v podání Barbory Polákové, Lukáše Melníka, Jaroslava Plesla a Zdeňka Juliny. V dalších rolích se objeví Lenka Krobotová, Jana Štěpánková či Jiří Schmitzer. Kvarteto si premiéru odbude 26. října 2017.

Oscarový režisér (Titanic, Avatar) James Cameron za dva roky získá zpět práva k Terminátorovi. Pětatřicet let poté, co je prodal, aby mohl režírovat první díl série, se chystá natočit další pokračování, respektive tím z pozice producenta někoho pověřit. Oficiální sedmička Terminátora zatím nezná svého režiséra, scenáristu ani další atributy, Cameron má plné ruce práce s přípravou dříve avizovaných dalších čtyř Avatarů. Ten nejbližší s pořadovým číslem dvě má přijít do kin už příští rok.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací