Psí poslání / A Dog’s Purpose – recenze

psi_poslani_plakatTento hraný film zábavné animáky nepřekoná.

Rodinný film především pro milovníky psů nám vypráví příběh zlatého retrívra Baileyho (v českém znění Matěj Hádek), který prožívá celkem běžné psí radosti i starosti, až jednoho dne jeho život skončí. Děje se ale něco zvláštního, Bailey se narodí znovu v jiném psím těle a prožívá zase jiné zážitky s novými majiteli. Jaký to má ale všechno smysl, je tu kvůli nějakému poslání?

Bailey si dělá co chce, je „psím pánem“.Trošku chaoticky nezačíná příběh hned u Baileyho – retrívra, ale první život hlavního psího hrdiny je velmi krátký, hraje si se sourozenci na ulici a je polapen zaměstnanci odchytové služby, pak teprve následuje reinkarnace (takže ho nejspíš utratili?) do osudového vtělení ve zlatého retrívra. Toho si vezme domů malý Ethan (Bryce Gheisar) se sympatickou maminkou (Juliet Rylance). Doma následuje klasická hádka rodičů, zda pes smí zůstat. Přestože chlapec slibuje péči o štěně pojmenované Bailey, probíhá to, co asi zná většina z nás. Bailey si dělá co chce, je „psím pánem“. Spí s Ehanem v posteli, je rozmazlován dědečkem, sem tam něco zničí, z čehož jsou někdy komické situace, i když pro otce (Luke Kirby) spíše zničující.

Ethan vyrůstá (K.J. Apa), je hvězdou fotbalového týmu, což mu přináší závist přátel, ale také vidinu stipendia na univerzitě. Navíc poznává první lásku, Hannu (Britt Robertson), která je ztělesněním „holky do nepohody“. Ethan se musí vyrovnat s alkoholismem svého neúspěšného otce, ale když přijdou problémy, které zhatí jeho budoucnost, stane se z něj zapšklý samotář a odežene i svou milou dívku. Brzy ho opouští také nemocný Bailey, který prožívá další životy s novými páníčky. Většinou mají jedno společné: pes jim má pomoct v jejich samotě.

Policista Carlos (John Ortiz) je osamělý, ale oddaný své práci. Bailey, tentokrát jako fenka německého ovčáka, chytá zločince a nachází nelegální zbraně. Tento život je dobrodružný, ale kvůli osamocenému páníčkovi nepříliš šťastný, a je to „samá práce, žádná zábava“. Další vtělení je mnohem šťastnější, když se z něj stane corgi milé studentky Mayi (Kirby Howell-Baptiste), věčně krmený pizzou a zmrzlinou, a poznává i lásku. Vtipnou, ale neopětovanou. Bailey ale stále ví, že tam někde je pořád Ethan, a doufá, že se jednou zase setkají.

Mezitím se můžeme smát jeho pohledu na lidský život, a děti můžou vidět, kam vede špatné zacházení s mazlíčky, a že tím zvířata trpí. Ať už je to vykrmování „lidským“ jídlem, nepořizovat si ho, když se nestaráme nebo nechávání psa uvázaného na dvorku. Příliš poučný ale film není. Skoro žádný majitel psa nevenčí (až na studentku, která ho vzala ven až poté, co veterinářka nařídila vykrmenému chlupáčovi pohyb), což dětem asi nedává úplně realistický obraz o každodenní péči o psa, pokud to nemá znamenat, že ho malý Ethan vezme do křoví u domu (i to pouze v krajní nouzi).

Škoda je, že slyšíme jen Baileyho vnitřní monolog, ale s ostatními zvířaty nijak nekomunikuje. Slyšet rozhovor s oslíkem nebo kočkou by sice snímku dodalo nejspíš nevítaný pohádkový rozměr, ale zase je zvláštní, že si nijak nepovídá ani s jinými psy. Snímek navíc doplácí na negativní reklamu ohledně údajného špatného zacházení se psy během natáčení, což nakonec tvůrci vyvrátili, ale přesto inkriminované video mnoho diváků odradí.

Konec je poněkud hektický a povrchní, takže i když čekáme, že se všechny osudy nějak propojí, zůstává smysl všeho toho převtělování nejasný. Vtípky jsou občas povedené, ale dokážou úplně narušit atmosféru, nebo jsou díky rychlému střihu úplně „mimo mísu“.

Příběh to není kdovíjaký a místo nepovedeného hledání psího poslání mohl vsadit na zábavnější a lehčí příběh s více vtipy, které by byly propracovanější. Malým dětem to k pobavení bude stačit, ale doprovod starších sourozenců nebo dospělých bude asi střídavě znuděný a na rozpacích.

„Lehni,“ přikázal pes.

psi_poslani_2017_foto_05

Děti rozhodně umí ocenit živou hračku.

psi_poslani_2017_foto_06

Spokojená rodinka i bez tatínka.

psi_poslani_2017_foto_04

65%

Psí poslání / A Dog's Purpose

Příběh to není kdovíjaký a místo nepovedeného hledání psího poslání mohl vsadit na zábavnější a lehčí příběh s více vtipy, které by byly propracovanější. Malým dětem to k pobavení bude stačit, ale doprovod starších sourozenců nebo dospělých bude asi střídavě znuděný a na rozpacích.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací