Místo u moře / Manchester by the Sea – recenze

misto_u_more_2016_plakatVztah strýce a synovce nebyl nikdy důležitější, teď mají jen jeden druhého.

Lee Chandler pracuje jako údržbář v Quincy, kde se ukrývá před svojí smutnou minulostí. Jednoho dne mu ovšem zavolají se zprávou, že zemřel jeho starší bratr Joe, a tak mu nezbývá nic jiného než se vrátit do rodného městečka, Manchester-by-the-sea. Zde se dozvídá, že byl svým zesnulým bratrem určen jako jediný opatrovník svého šestnáctiletého synovce Patricka.  Lee je tak nucen zůstat v Manchesteru a pečovat o temperamentního Patricka, se kterým si byl kdysi velmi blízký. Zároveň se musí vyrovnat se svou minulostí, která ho v rodném kraji provází kamkoliv se podívá a která ho odloučila od manželky Randi a od komunity, ve které žil skoro celý svůj život. Leeho a Patricka spojuje pouto jediného člověka, který udržoval celou rodinu a společnost pohromadě, nyní se musí oba naučit žít ve světě bez této, jim blízké, osoby, ve světě bez Joea.

Místo u moře diváka je příběh, který diváka na začátku chytne a jen tak nepustí. Režisérovi a scenáristovi Kennethu Lonerganovi se podařilo vytvořit drama, které se nedopouští žádných přehnaných klišé a působí naprosto reálně. Lonergan servíruje divákům příběh bez zbytečného přikrášlování. Ztvárňuje ho realisticky, upřímně a takový, jaký je.

V hlavní roli zazářil Casey Affleck, jinak známý jako mladší bratr Bena Afflecka.Této skutečnosti napomáhají i věrohodné herecké výkony. V hlavní roli zazářil Casey Affleck, jinak známý jako mladší bratr Bena Afflecka. Jeho výkon zlomeného muže, kterého provází smutná tragédie, je působivý a dojemný. Díky Affleckově hereckému projevu se Lee vesměs jeví jako sympaťák, přestože to není typický protagonista. Vedle Afflecka se objevil mladý hollywoodský talent Lucas Hedges. Pubertálního teenagera ztvárnil přesvědčivě a jeho filmový vztah s Affleckem byl naprosto přirozený. Jejich ztvárnění synovce a strýce působí věrohodně a nenuceně. V roli Leeho ex-manželky se objevila Michelle Williams známá především díky svému ztvárnění Marilyn Monroe. I když se na scéně neobjevuje tolik často jako třeba Affleck nebo Hedges, její role je pro příběh důležitá a v každé svojí scéně dominuje. V dalších rolích se objevili například Kyle Chandler coby Joe Chandler, Gretchen Mol jako Elise, Joeova problematická bývalá manželka a Patrickova matka, C. J. Wilson jako George, rodinný přítel, nebo Matthew Broderick coby nový partner Elise.

Mimo herecké výkony je nutno vyzdvihnout i hudební doprovod, který se nerušeně prolíná celým filmem. Díky dechberoucím skladbám děj působí, jako by byl z počátku minulého století, i když se ve skutečnosti odehrává v současnosti. Hudba jemně dotváří celou atmosféru a utváří z něj ucelenou podívanou.

Pro příběh je také důležité i místo, kde se odehrává, a to Manchester-by-the-sea (či jednoduše Manchester). Je to malé rybářské město ve státě Massachusetts. Jeho okolí a přístav s loděmi je pro děj velmi významný. Je to právě to, k čemu se všechny postavy vážou a co je spojuje. Důležité také je, že Casey Affleck v Massachusetts vyrůstal, a tak je tato oblast pro něj velice blízká, což se jistě podepsalo na jeho výkonu.

Místo u moře je unikátní a osvěžující dílo, s čímž se v dnešní době málokdy setkáme. Počínaje dojemným příběhem přes skvělé herecké výkony až po nezapomenutelnou atmosféru, kterou s sebou snímek nese. Na diváka film zapůsobí, a ještě dlouho po zhlédnutí zanechá silný dojem. Nominace na Oscara jsou za tento snímek zcela oprávněně, jak režisér, tak hlavní herec. Navíc, kdyby Casey Affleck vyhrál, znamenalo by to, že by spolu s Benem byli první dva bratři, kteří oba získali Oscara za hlavní roli.

Kdo je Patrickovým opatrovníkem? Já?

misto_u_more_2016_foto_09

Joe stál po boku svého mladšího bratra, i když bylo nejhůř.

misto_u_more_2016_foto_05

Lee a Patrick musí vymyslet, jak se vypořádat se svojí situací.

misto_u_more_2016_foto_03

85%

Místo u moře / Manchester by the Sea

Místo u moře je unikátní a osvěžující dílo, s čímž se v dnešní době málokdy setkáme. Počínaje dojemným příběhem přes skvělé herecké výkony až po nezapomenutelnou atmosféru, kterou s sebou snímek nese. Na diváka film zapůsobí, a ještě dlouho po zhlédnutí zanechá silný dojem. Nominace na Oscara jsou za tento snímek zcela oprávněně, jak režisér, tak hlavní herec. Navíc, kdyby Casey Affleck vyhrál, znamenalo by to, že by spolu s Benem byli první dva bratři, kteří oba získali Oscara za hlavní roli.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací