Kruhy / Rings – recenze

Samara je zpátky, Samara je všude, Samara si vás najde.

 
 
 

Všichni ví, jak to chodí. Zhlédnete znepokojivé video, vzápětí obdržíte tajemný telefonát a za sedm dní přijde jistá smrt, pokud video nezkopírujete a nepošle dál, další oběti. A tak to jde do kola. Třináct let po událostech, které si se Samarou prožila Rachel a její syn Aidan, pořád koluje Samařino video v éteru. Už ho vidělo nespočet lidí. Jednoho dne ho zhlédne vysokoškolský profesor Gabriel. Ten na své zkušenosti s tímto videem založí celou studii a nabízí svým studentům možnost zúčastnit se pokusu, aby si na vlastní kůži zažili účinky hrozivého videa. Utvoří se tak celá komunita uctívačů tohoto videa. Mezi jeho studenty je i Holt, který se pokusu také zúčastní. A právě, když jeho přítelkyně Julia, ve snaze ho zachránit, zhlédne video a ocitne se na konci tohoto smrtonosného řetězce, nastane zlom. Postupně dochází ke zjištění, že v samotném videu je ukryto další video s tajemným poselstvím. To teď musí vyluštit, aby se zachránila. A tak postupně odkrývá další tajemství, které v sobě skrývá Samařin příběh.

Režisér F. Javier Gutiérrez se snažil natočit zajímavý horror a navázat na Kruh, ale moc se mu to nepovedlo. Přes všechnu snahu vylekat diváka nepůsobí film tolik strašidelně. Ani samotnou Samaru nespatříme tolikrát, a to může být zklamání. Je také zjevné, že režisér má záměr natočit další díl, protože jinak to přece ani nejde.

Herecké obsazení filmu na kvalitě také moc nedodalo. V roli Gabriela se objevil Johnny Galecki známý především coby Leonard z Teorie velkého třesku. Galecki v zásadě není špatný herec, ale jeho vystupování je znatelně lepší v sitcomu. Chyba tedy nejspíš nebude v něm, ale ve špatném scénáři. Hlavní roli si zahrála Matilda Lutz. Její Julie se zdá křehká, ale v zásadě je to nebojácná dívka. Ovšem diváka může občas iritovat, jak dlouho jí trvá, než na některé věci přijde a než si spojí všechny souvislosti. To samé se dá říct o Holtovi, kterého ztvárnil Alex Roe. V dalších rolích se představili například Bonnie Morgan, Aimee Teegarden či Vincent D’Onofrio. Dohromady se dá říct, že herecké výkony jsou solidní a klasické pro horor. Co se může zdát chvílemi až přehnané je pro tento žánr typická věc: vyděšené zrychlené dýchání. Na druhou stranu bez toho dýchání by to asi nešlo.

Tvůrci si s efekty opravdu pohráli a je to znát.Co je ale nutno u filmu vyzdvihnout jsou vizuální efekty a maska Samary. Tvůrci si s efekty opravdu pohráli a je to znát. Je to vizuálně kvalitní práce a speciální efekty působí velmi realisticky, což je u snímku tohoto typu důležitá věc. Samotné vylézání Samary z televize bylo dovedeno až k dokonalosti, například kdy v jedné scéně postava televizi shodí na zem obrazovkou dolů, ale Samara stejně vylézá a nadzvedá obrazovku.

Dalším plusem je i samotný příběh, který je v podstatě dobrý. Jde o zajímavou myšlenku, nápad. Samotná zápletka stojí k zamyšlení. Děj má návaznost k předchozím dílům, a ještě hlouběji zkoumá Samařinu minulost.

Celkově jde o průměrný snímek, který nezklame ani nenadchne. Je pravda, že je nutno brát v potaz, že film je přístupný i dětem od třinácti let, což ovlivní, jaký má obsah. I přes to všechno je zážitek z něj poněkud neuspokojující, nepomůžou tomu ani herecké výkony vesměs sympatických herců, kteří se snaží a za výsledek nemůžou. Co je dobré, jsou speciální efekty, které se opravdu vydařily. Zajímavý je i příběh, který do sebe něco má. Zápletka je dobrá, ale mohla by být méně předvídatelná. Občas je až iritující, jak dlouho postavám trvá, než vyluští, o co jde. Kruh je považován za jeden z klasických hororů, jeho první díl byl originální. Dělat po letech navazující snímky na kultovní filmy obecně není dobrý nápad, a málokdy to dopadá dobře a tak, jak by diváci očekávali, ale producenti je nepřestanou tvořit.  Nezbývá než doufat, že se jednou naučí, jak udělat pořádné pokračování.

 

 

Už to leze, už se to plazí.

 

 

Takový ten divný pocit, že vás někdo sleduje.

 

 

55%

Kruhy / Rings

Celkově jde o průměrný snímek, který nezklame ani nenadchne. Je pravda, že je nutno brát v potaz, že film je přístupný i dětem od třinácti let, což ovlivní, jaký má obsah. I přes to všechno je zážitek z něj poněkud neuspokojující, nepomůžou tomu ani herecké výkony vesměs sympatických herců, kteří se snaží a za výsledek nemůžou. Co je dobré, jsou speciální efekty, které se opravdu vydařily. Zajímavý je i příběh, který do sebe něco má. Zápletka je dobrá, ale mohla by být méně předvídatelná. Občas je až iritující, jak dlouho postavám trvá, než vyluští, o co jde. Kruh je považován za jeden z klasických hororů, jeho první díl byl originální. Dělat po letech navazující snímky na kultovní filmy obecně není dobrý nápad, a málokdy to dopadá dobře a tak, jak by diváci očekávali, ale producenti je nepřestanou tvořit. Nezbývá než doufat, že se jednou naučí, jak udělat pořádné pokračování.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací