Filmové události #05/17: Vojtěch Kotek si zahraje manžela Marie Terezie, Cameron uvedl Avatara do pohybu

Rozdávaly se i Ceny české filmové kritiky.

Vznikne dvoudílný epos o Marii Terezii – v koprodukci čtyř států, s hollywoodským režisérem a Vojtěchem Kotkem v hlavní mužské roli. Minulý víkend se rozdaly Ceny české filmové kritiky, úspěch odborníků si zajistily filmy, na které diváci moc nechodí. V českých kinech vypukne Severská filmová zima. Batman přišel o režiséra, Cameron začne natáčet dvojku Avatara a Nova zaútočí třetí řadou reality show Tvoje tvář má známý hlas.

#05/17

Minulý víkend se rozdávaly Ceny české filmové kritiky za rok 2016. Snímkem roku se stal Rodinný film, nejvíce cen si odnesla Já, Olga Hepnarová – sošku získala hlavní představitelka Michalina Olszańska, kameraman filmu i oba režiséři, ti se stali i objevy roku. Nejlepším hercem se stal Miroslav Hanuš za výkon ve filmu Nikdy nejsme sami. Zabodoval i seriál Pustina, ocenění získal v kategorii Mimo kino. Titul dokumentu roku přiřkli kritici Normálnímu autistickému filmu. Slavnostní udílení cen, které se odehrávalo v Divadle Archa, moderovali Jana Plodková a Jiří Havelka.

Začátek února zpestří festival Severská filmová zima, a to hned ve třináctce českých kin. Přehlídka skandinávské a pobaltské produkce vypukne 9. února v pražském kině Lucerna, následovat budou kina v Brně, Hodoníně, Hradci Králové, Jeseníku, Ostravě, Zlíně a dalších. Českou premiéru si odbude celkem jedenáct promítaných snímků.

O novém remaku Krásky a zvíře se hovoří už dlouho před nastávající premiérou. Tvůrci počítají s obrovským úspěchem, Emma Watson jako známá feministka v hlavní roli slibuje nový pohled na notoricky známou hrdinku. Na veřejnost se nyní dostal poslední trailer před premiérou, v němž Watson hraje prim, ukázka slibuje na oko příjemnou podívanou i trochu akce. V dalších rolích se objeví Luke Evans, Ewan McGregor, Ian McKellen nebo Emma Thompson. Do českých kin Kráska a zvíře dorazí 16. března.

Historická postava Marie Terezie se dočká filmařské pocty v podobě minisérie. Významnou panovnici si zahraje Rakušanka Marie-Luise Stockinger, jejího muže Františka Štěpána Lotrinského ztvární Vojtěch Kotek. Dvoudílný film v koprodukci České televize vznikne ve spolupráci čtyři států (Česka, Rakouska, Slovenska a Maďarska), natáčet se bude podle českého scénáře Mirky Zlatníkové. Štáb zamíří na zámky v Kroměříži a ve Valticích, do Vídně, Bratislavy či Toskánka. Režírovat bude režisér rumunského původu Robert Dornhelm, mimo jiné někdejší aspirant na Oscara za film The Children of Theatre Street, tehdy se režisér přesunul do Hollywoodu. Tam spolupracoval s takovými jmény jako Josh Brolin, Grace Kelly nebo Helena Bonham Carter.

John Hurt, britský herec, představitel Winstona Smitha v 1984, první oběti z Vetřelce nebo prodejce hůlek Olivandera z Harryho Pottera, zemřel na rakovinu slinivky, bylo mu 77 let. Média o tom informoval jeho agent. Hurt za svou kariéru dosáhl na Zlatý glób za vedlejší part v Půlnočním expresu z roku 1979 nebo na cenu BAFTA za hlavní roli ve Sloním muži v roce 1981. Britská akademie filmové a televizní tvorby ověnčila Hurta v roce 2012 i cenou za celoživotní dílo.

Leonardo DiCaprio v chystaném filmu ztvární „italského“ Sherlocka Holmese, bojovníka s newyorskými mafiány z počátku 20. století. Životní příběh italsko-amerického detektiva Josepha Petrosina sepsal v knize spisovatel Stephan Talty a právě podle této příběhy má snímek The Black Hand vzniknout.

Na obrazovky Prima Comedy Central míří animovaný seriál pro dospělé Archer. Hlavní postava Sterlinga Archera v sobě kombinuje sarkastický humor a přístup k nezřízenému životu, čímž si část diváků získává a druzí ho mohou až nenávidět. Americký krimi komediální seriál se v zahraničí od svého vzniku v roce 2009 setkal s poměrně velkým diváckým úspěchem, čeští diváci se na něj mohou těšit od úterý 10. února, první díl začne ve 21:00.

O pokračování veleúspěšného Avataru se mluvilo už od jeho premiéry v roce 2009. James Cameron netroškařil a přislíbil rovnou čtyři další pokračování. Teď konečně to vypadá, že se věci dají do pohybu, Cameron totiž dokončil scénář k pětce Avatara a už dříve řekl, že se všem dílům chce věnovat rovným dílem. Dvojku by měli první diváci zhlédnout na konci příštího roku, natáčení by tak mělo vypuknout co nejdřív.

Připravovaný Batman přišel o režiséra. Další pokračování chystané na příští rok vzdal Ben Affleck, který si ponechal post scenáristy a producenta. A to už se kvůli Affleckovi uvedení snímku, který stále nemá stanovené datum premiéry, několikrát posunovalo – Affleck nebyl spokojený se scénářem. Tvůrci nyní musejí hledat náhradu, hovoří se o Mattu Reevesovi (Úsvit planety opic) nebo Mattu Rossovi (Tohle je náš svět).

Nova představila plány na jaro. Přejmenovala stanice, respektive sjednotila jejich názvy. Fanda se mění na Nova Action, Telka na Nova Gold, zůstávají Nova Cinema a Nova Sport. Smíchov se promění nejvíce, stane se z něj kanál Nova 2. Od pondělí 6. února na něm zahájí každodenní čtyřhodinový blok zpravodajství pořad TN2, vždy od 22 hodin. Vrátí se oblíbená show Tvoje tvář má známý hlas, od 26. února se v ní objeví Martin Dejdar, Martha Issová, Adéla Gondíková, Aleš Háma nebo Tatiana Vilhelmová

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací