Udělejte si letos nevšedního Valentýna!

Pusťte si příběh o lásce, který vás překvapí.

 

Žena potká muže, nejdřív se nesnáší, nebo se jeden z nich chová úplně nemožně, a po pár předvídatelných „zvratech“ skončí spolu a žijí pak šťastně až navěky. O tomhle je většina romantických komedií. Ale takhle přece láska nevypadá, říkáte si? To je pravda. Láska je zvláštní. Krásná, smutná, intenzivní, dlouhá, krátká, bizarní, vyčerpávající, neopětovaná, nepředvídatelná, ale ať už tak či onak, pořád je to láska

Pusťte si letos na Valentýna filmy, které jsou přesně takové: jiné a zvláštní, a proto tak pravdivé. Anebo přinejmenším zábavné. A budete příjemně překvapení, ve většině z nich hrají hvězdy!

Stačí sednout na vlak…

„Před úsvitem“ / „Před soumrakem“ / „Před půlnocí“

Náhodné setkání ve vlaku dovede Jesseho (Ethan Hawke) a Céline (Julie Delpy) k bláznivému rozhodnutí, že spolu stráví jeden den ve Vídni, než se on vrátí do Ameriky a ona do Francie. Od začátku je mezi nimi neuvěřitelné pouto. Mladá a naivní láska, na kterou mají ale jen jeden den, je plná zajímavých zážitků a konverzací. O pár let později spolu tráví den v Paříži, a třetí díl se odehrává zase po uplynutí delší doby, ale nebudeme už nic prozrazovat! Užijete si nekonečně dlouhé záběry bez střihu, intimní atmosféru, skvělou chemii mezi představiteli, a příjemné plynutí konverzace, které samozřejmě souvisí i s patřičnou improvizací vynikajících herců. Každý díl je jiný a záleží na vašem věku a životních zkušenostech, který vám bude momentálně nejblíže. Třeba dostanou tvůrci chuť udělat i čtvrtý díl. Vůbec by to nevadilo, protože jejich kvalita absolutně neklesá.

Dokázali byste milovat svůj operační systém?

A co kdyby „Ona“ měla hlas Johansson?

Theodore (Joaquin Phoenix) je citlivý muž, který se jen pomalu vzpamatovává z konce svého manželství s Catherine (Rooney Mara). Je osamělý a volný čas tráví u počítačových her. Na zakázku píše milostné dopisy pro lidi, jejichž soukromý život je na tom mnohem lépe než ten jeho. Přátelí se jen s kolegou Paulem (Chris Pratt) a sousedkou Amy (Amy Adams). Jednoho dne si pořídí nový operační systém pro svůj počítač, který vlastně představuje umělou inteligenci. Samantha, jak sama sebe pojmenuje, má nejen krásný hlas (Scarlett Johansson), vysokou inteligenci a smysl pro humor, ale má skutečně vlastní osobnost. Mezi ní a Theodorem vznikne láska. Jenže jak to může vydržet smrtelníkovi a někomu, kdo ani nemá fyzické tělo? Příběh je sice sci-fi, ale je tak citlivý a pravdivý, že se v něm můžeme najít i my. Krom skvělé herecké sestavy je doplněn o skvělou režii, kameru a hudbu… Ona je velmi výjimečný snímek.

Dva osamělí lidé se snaží nebýt osamělí

„The Girl in the Café“

Taky zbožňujete toho britského herce se zvláštním obličejem, co v Lásce nebeské hrál vyžilou hudební hvězdu? Jak jenom se jmenu… no jasně, Bill Nighy! Ten ztvárňuje hlavní postavu Lawrence, který se v kavárně (celkem typicky) seznámí s celkem netypickou Ginou (Kelly Macdonald). Ta ho (i diváka) okouzlí natolik, že ji vezme s sebou na Island na summit G8. Snímek kvůli své politické rovině je trošku naivní, ale určitě ne hloupý. Ostatně má ho na svědomí scénárista Richard Curtis, režisér David Yates, a hudbu doplnil Nicholas Hooper. Oba herci v hlavních rolích si navíc vysloužili nominaci na Zlaté glóby.

Láska mezi hudebními fanoušky

„Rande na jednu noc“

Nick (Michael Cera) a Norah (Kat Dennings) se náhodně seznámí jednoho večera v New Yorku a donese se k nim, že jejich oblíbená punková kapela organizuje tajný koncert. Ten si samozřejmě nechtějí nechat ujít a dají se do pátrání po místě pořádání. Při hledání nakonec najdou něco mnohem důležitějšího, než je skvělý hudební zážitek. Je to energický a mladistvý film, většina hrdinů jsou teenageři. Přesto je tak příjemný a dobře obsazený, že tohoto Rande na jednu noc nebudete litovat. A samozřejmě nechybí působivý soundtrack.

Co kdyby vám někdo říkal spoilery k vašemu novému vztahu?

„A dost!“

Představte si, že jste na začátku vztahu a začínáte se zamilovávat do příjemného, vtipného člověka. A pak potkáte jeho/její ex, který/á vám poví všechny ty ošklivé věci, které na jejich vztahu a oné osobě nenáviděl/a. Myslíte, že byste se pak ke své nové lásce chovali bez předsudků? Tohle řeší Eva (Julia Louis-Dreyfus) s Albertem (James Gandolfini). Chemie mezi nimi je velice příjemná. Tento film zase zaujme více trochu vyspělejší diváky, protože hlavní postavy jsou přece jen už rozvedení čtyřicátníci s dětmi.

Pohřeb, deprese a hledání sebe sama

„Procitnutí v Garden State“

Andrew (Zach Braff, který je i scénárista a režisér snímku) neměl moc šťastné dospívání, proto utekl z rodného města a začal budovat kariéru. Nikdy se sám se sebou ale nesrovnal, což dokazují jeho sklony k závislostem a braní antidepresiv. Po letech se vrací na pohřeb matky. To je ale originální začátek romantického příběhu, že? Najde ale lásku k dívce (Natalie Portman) a především k životu. A ještě tu hraje Peter Sarsgaard. Procitnutí v Garden State prostě musíte vidět.

Někdy poznáte tu pravou až po smrti. To je pech, co?

„Sebevrazi – Love story z onoho světa“

Zia (Patrick Fugit) se z nešťastné lásky zabije. Úlevu mu to ale nepřinese. Dostane se totiž do zašlého světa, kde žijí jemu podobní. Jenže už bez naděje. Dál chodí do práce a tentokrát ví už jistě, že ho v životě nic lepšího nečeká. Protože je mrtvý. No ale co když má ještě šanci? Charismatická Mikhal (Shannyn Sossamon) je skutečně kouzelná, ale potěší vás nejen ona. Taky originální příběh, skvělý soundtrack, zajímavé vtípky, i vedlejší rolička Toma Waitse. Milostné příběhy začínají a končí různě, ale nikdy není nic ztraceno.

Je něco horšího než rozchod? No, třeba rakovina!

„50/50“

Adamovi (Joseph Gordon-Levitt) je teprve 27, a musí se smiřovat s nelítostnou diagnózou. Má rakovinu. V boji s ní mu pomáhá správný kamarád do nepohody, Kyle (Seth Rogen), matka Diane (Anjelica Huston), a terapeutka Katherine (Anna Kendrick). Pokud máte rádi černý humor, a to fantasticky vybalancovaný černý humor, nenechte si 50/50 ujít. Možná někomu připadá sprosté točit komedii o rakovině, ale tvůrci si naopak myslí, že bez humoru se dá rakovina těžko zvládat. Kdo by to ostatně měl vědět lépe, když se tento snímek zakládá na skutečných zážitcích spisovatele Willa Reisera. V boji s rakovinou ho podporoval právě Seth Rogen, který hraje Kylea, a později ho přiměl k napsání scénáře. Joseph Gordon-Levitt navíc dokáže důstojně ztvárnit svou postavu, aniž bychom měli pocit přehrávání nebo karikatury. Další ze snímků, který vypráví nejen o lásce mezi partnery, ale také lásce k životu, a mezi skvělými přáteli. Šance, že se vám zalíbí, je mnohem vyšší, než 50/50.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací