Kazatel Kalašnikov / Machine Gun Preacher – recenze

Kázat a šířit boží víru lze mnoha způsoby.
 
Hned v úvodu filmu poznáváme Sama Childerse (Gerard Butler) jako krutého a necitelného člověka, který celý den myslí jen na drogy, sex a alkohol a je mu jedno, komu ublíží. Když se ocitne na samotném dně, které je pokryté pořádnou vrstvou špíny, něco se v něm zlomí a rozhodne se svůj život zasvětit Bohu. Tato změna je tak násilná a mozek vymývající, že budete nevěřícně kroutit hlavou. Shodou okolností se na jednom z kázání objeví pastor, který hledá dobrovolníky na pomoc při stavbě školy pro africké děti. Sam, coby stavbař, se přihlásí a vybere si tak novou cestu svého osudu.

Snímek má dvě polohy. Jedna část se odehrává na americké půdě a druhá v Africe. Obě dvě jsou až neuvěřitelné a zároveň naprosto odlišné. Buď řešíte rodinné problémy a snažíte se o plamenná kázání nebo vyšší poslání na jiném kontinentu. Po určitém čase se začnou tyto dvě roviny nebezpečně střetávat a žárlit jedna na druhou. Na doslova syrovém snímku mi velice vadil náhlý a naprosto neuvěřitelný obrat hlavního hrdiny a jeho nekompromisní postoj k otázce víry. Ježíš je lék na všechno a pro všechny. Tyto názory a až fanatická kázání mi přijdou trochu zbabělá a alibistická. Budeš se modlit a Bůh ti pomůže a odpustí ti všechny hříchy. No, řekněte sami.

Ať už se k snímku postavíte tak nebo tak, o nějaké nudě při sledování tu nemůže být řeč. Kazatel Kalašnikov je akčním dramatem, které vás nenechá v klidu. Když se totiž zas a znovu dostaneme z pokroucené reality domovské půdy Childerse na vyprahlou půdu afrických plání, změní se naprosto ráz snímku. Sam jako novodobý Rambo ochraňuje malé i velké děti, staví školy a sirotčince a nebojí se jít nakopat zadek příslušníkům LRA (Armáda Božího odporu). Tyto části filmu si s nějakým zaobalením a přikrášlením nelámají hlavu a ukazují zmrzačené oběti války v celé své zrůdnosti. A vás z toho bude mrazit. Režisér Marc Forster mohl trochu citlivěji do filmu zapojovat „hrdinské“ a hollywoodské scény. Díky nim, se bohužel i u snímku, který se nám snaží přiblížit krutost a bezmoc, která se ve světě děje, musíme zasmát.

Gerard Butler se snaží hlavní postavu zahrát co nejpřesvědčivěji a daří se mu to zhruba na půl. Pokud se pokouší být vzorným otcem, manželem, občanem a kazatelem víry, vypadá lehce komicky. Hlavně co se týče poslední zmiňované položky. Když ho ale pošlete na „drsnou“ práci, ať již se jedná a hospodské šarvátky, drogová doupata, ohánění se lopatou či nabitou zbraní, naprosto se rozzáří.

Kazatel Kalašnikov má spoustu nešvarů, ale i mnoho silných okamžiků. Je to pravdivý příběh Sama Childerse, který se rozhodl změnit svůj život o 180°. I přes velmi násilnou a až komickou náboženskou propagandu, film splňuje důležitý úkol. Ukazuje, co za zrůdnosti se na africkém kontinentě v oblasti Súdánu dělo a děje. Díky akčnímu pozlátku, které sice na jednu stranu snímku škodí, mu na straně druhé i pomáhá. Tato skutečnost totiž přiláká do kina na film mnohem více diváků a získá tak možnost oslovit mnohem širší publikum. Po zhlédnutí Kazatele Kalašnikova totiž často omílaná fráze: „Co by za to děti v Africe daly!“, dostane naprosto jiný význam.
 

Kdo si chce zajít do kina?


 

Šťastná a spokojená americká rodinka.


 

Není nad to si trochu pokecat.


 

60%

Kazatel Kalašnikov / Machine Gun Preacher

Kazatel Kalašnikov má spoustu nešvarů, ale i mnoho silných okamžiků. Je to pravdivý příběh Sama Childerse, který se rozhodl změnit svůj život o 180°. I přes velmi násilnou a až komickou náboženskou propagandu, film splňuje důležitý úkol. Ukazuje, co za zrůdnosti se na africkém kontinentě v oblasti Súdánu dělo a děje.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací