Filmové události #06/17: Febiofest zahájí film Agnieszky Holland, k filmu se vrací Jack Nicholson

Přes kosti mrtvých Agnieszky Holland si odbylo premiéru na Berlinale, v Česku se představí 24. března.

Na Berlinale se promítá polský film s Miroslavem Krobotem v hlavní roli, jeho režisérka tam zároveň nabízí budoucího Šarlatána. Přes kosti mrtvých zahájí Febiofest, tento týden Prahu obsadí španělsky mluvené snímky. Vznikne anglický remake Toniho Erdmanna, z hereckého důchodu se v něm vrátí Jack Nicholson v titulní roli. Kmeny to dotáhly na divadelní prkna a Anděl páně 2 na komerčně nejúspěšnější film u nás.

#06/17

La Película, přehlídka španělsky mluvených filmů, od 14. února obsadí česká kina. Už podvanácté se v Čechách představí ty nejzajímavější snímky ze Španělska i Latinské Ameriky. Dva z uváděných filmů, thriller Sto let odpuštění o politickém světě a drama Zdaleka byly nominovány na španělské filmové ceny Goya. Snímek Matka dosáhl na stipendium Nadace Festivalu v Cannes. Na festivalech se těší úspěchu i nízkorozpočtový film Žít jiné příběhy věnující se tématu sexuality handicapovaných. La Película letos nabídne speciální sekci věnovanou Valencii. Festival vypukne 14. února v pražském Světozoru, odkud o dva dny později zamíří do brněnské Scaly, 20. února se představí v ostravském Minikině a od 22. do 24. února uzavře svoje putování v hradeckém Bio Central.

Na další Piráty z Karibiku s podtitulem Salazarova pomsta láká nový trailer. Slibuje drama, akci, humor i pohodovou podívanou a hlavně – Jacka Sparrowa v podání Johnnyho Deppa. Pirát se tentokrát spojí s mořeplavcem Henrym v podání Brentona Thwaitese, aby společně čelili osvobozenému Salazarovi. Toho ztvární Javier Bardem. Nebude chybět ani Orlando Bloom. Do českých kin Piráti z Karibiku doplují 25. května.

Febiofest zahájí 23. února film Agnieszky Holland Přes kosti mrtvých. Ve filmu z prostředí česko-polského pohraničí, který se tento víkend představil ve své světové premiéře na prestižním Berlinale, si jednu ze stěžejních rolí zahrál Miroslav Krobot. Zahájení Febia se zúčastní i americký režisér Abel Ferrara, který se proslavil noirovou tvorbou věnovanou newyorské metropoli, v Praze budou moci návštěvníci festivalu zhlédnout jeho dokument Hledání Otce Pia nebo krimidrama Poručík. Ferrara převezme na festivalu Kristiána za přínos světové kinematografii. Stejné ocenění převezme i kameraman polského původu Peter Suschitzky, který natáčel mimo jiné jednu epizodu Star Wars. Febiofest potrvá do 31. března, poté se řada snímků dostane i do zbytku republiky. Ozvěny Febiofestu skoční 28. dubna ve Zlíně.

Že Polka Holland nemá k Česku daleko, už se ví dlouho. Do povědomí českého publika se režisérka, která studovala na pražské FAMU, dostala před čtyřmi lety trilogií o Janu Palachovi Hořící keř. Autorka, která zrežírovala i dvě epizody třetí řady světově úspěšného seriálu Domek z karet (House of Cards), nyní znovu chystá film o osudech Čecha. Šarlatán, který vzniká v koprodukci ČT, se bude věnovat příběhu léčitele Jana Mikoláška – znalec bylin a léčitel řady českých osobností 19. a 20. století, pomoc u něj hledali herečka Olga Scheinpflugová nebo výtvarník Max Švabinský. Mikolášek byl později souzen v monstrprocesu komunistickým režimem. Natáčet se bude už letos podle scénáře Marka Epsteina (Anděl páně 2), Agnieszka Holland k režii kývla i přesto, že léčitelské téma už sama zpracovala před patnácti lety ve filmu Julie na cestě domů a považovala ho pro sebe za vyřešené. Rozhodně je tedy o co stát. Šarlatán už teď pronikl mezi dvacítku filmů prezentovaných na koprodukčním trhu na letošním Berlinale.

Kruhy po prvním víkendu obsadily v českých kinech pomyslný žebříček návštěvnosti. Na pokračování kultovního hororu dorazilo přes 28 tisíc lidí. Pohádka Anděl Páně 2 (která byla mimochodem ve stejný víkend třetí nejčastější volbou pro nákup lístků) se stala komerčně neúspěšnějším českým filmem – s dosavadní tržbou 127 milionů korun překonala Vratné lahve i Ženy v pokušení. Své však hraje i stoupající cena vstupenek do kina.

Televizní Kmeny to dotáhly na divadelní prkna. Dlouhodobý cyklus dokumentů různých subkultur, který vznikl pod taktovkou rappera Vladimíra 518 a publicisty Karla Veselého, už dříve vyšel knižně, teď po adaptaci sáhlo divadlo Reduta v Brně. Premiéru na prknech si Kmeny odbyly 9. února.

Batman našel režiséra. Od minulého týdne, kdy filmovým světem proběhla zpráva, že Ben Affleck se režírování pokračování příběhu netopýřího muže vzdává, studia Warner Bros začala uhánět Matta Reevese a od oficiálního potvrzení už jej dělí jen podpis smlouvy. Reeves se nedávno znovu představil s Válkou o planetu opic, dříve natočil třeba Úsvit planety opic nebo Monstrum. Natáčení by mělo začít už letos, podle scénáře Chrise Terria (Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti), produkci si nechal na starosti Affleck.

Hvězdné války si vezme na paškál skupinka tvůrců oblíbených parodií v čele s Aaronem Seltzerem a Jasonem Friedbergem. Po Velkým bijáku, Děsným dojáku nebo Scary Movie vznikne Star Worlds Episode XXXIVE=MC2: The Force Awakens The Last Jedi Who Went Rogue.

Jack Nicholson se po sedmi letech vrací na velká plátna. Přijal roli v anglickojazyčném remaku loňského úspěchu Toni Erdmannovi. Nicolson se naposledy objevil v Poznáš, až to přijde v roce 2010, poslední výraznou rolí byl umírající parťák na nemocničním lůžku Morgana Freemana v hořké komedii Než si pro nás přijde před deseti lety.

James Wan se chystá pokračovat na dobré vlně hororů. Před třemi lety sklidil úspěch s duchařinou V zajet démonů a utržil tak přes 300 milionů dolarů na filmu, který ho stal milionů dvacet. Letos v srpnu se do kin dostane dvojka tklivého snímku Annabelle. I na tomto filmu Wan vydělal o 250 milionů dolarů víc, než do něj vrazil – očividně mu to jde. Teď připravuje spin-off s názvem The Nun. Do popředí se dostane démon Valak ze dvojky V zajetí démonů, režírovat bude Corin Hardy.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací