Černá hodina / The Darkest Hour – recenze

Dejte si panáka ruské vodky, třeba je to naposledy.
 
 
Režisér Chris Gorak nám toho zatím moc nepředvedl. Jeho katastrofický thriller Mraky nad L.A. mnoho slov chvály nepobral. Tentokrát se nás snaží zaujmout Černou hodinou. Podařilo se mu to?

Trailer a plakáty zaznamenaly na svém kontě kladné ohlasy a nalákaly do kina nejednoho diváka. A jak už jednou sedíte v kině, má film vyhráno. Peníze za lístek jste dali a pouze o to spoustě filmů jde. O čem Černá hodina v kostce je? Dvojice kamarádů a kolegů přilétá do Ruska, kde mají uzavřít velký „kšeft“. Bohužel jsou podvedeni, okradeni a nemohou se dovolat pomoci. Toto bezpráví jdou zapít do vyhlášeného baru, kde se setkají s dvojicí krásných Američanek. Veškerou zábavu přetrhne náhlý vpád pableskujících koulí. Vyhlazení lidské rasy je zahájeno.

Černá hodina je označována jako scifi, horor, thriller a akční film. No budiž, ke každému z těchto žánrů se něco málo najde. Sázet se s kamarády, jestli přežije blondýna nebo bruneta, jako u starých známých „vyvraždovaček“, můžete. Klasické schéma, které čítá párty, katastrofu nebo útok neznámé formy existence, záchranu holého života, snahu bojovat a útěk na jediné „bezpečné“ místo je bezezbytku splněno. Nechybí ani „týpek“, který machruje, následně nejvíc panikaří a má jasnou hlavu na špalku. Zhouba, která není vidět, a vy víceméně nevíte, s čím bojujete a kdy a odkud to na vás zaútočí, má své kouzlo. Díky této mimozemské vlastnosti se podařilo ušetřit hodně peněž a několikrát navodit i hustou atmosféru. Všechny logické kiksy a nepochopitelné chování přeživších se do jisté doby snažíte omlouvat. Říkáte si: „K těmto filmům to tak nějak patří.“ Ale čeho je moc, toho je příliš. A když se objeví parta drsných hochů, kteří „v tom umí chodit“, jde veškerá vážnost stranou. Jejich brnění, působí směšně, způsob boje a obrana jsou směšné a nejlepší na tom je, že to není k ničemu. Co říct. Je to směšné, i když by nemělo.

Emile Hirsch, který tu vystupuje jako hlavní hrdina, se tváří, že má vše pod kontrolou a ví, co dělá. Nejsem si zcela jista, jestli bych svěřila svůj život zrovna do jeho rukou. Tato role mu nesedla. Například Útěk do divočiny byl jiná káva. Každý herec jednou nebo dvakrát hold šlápne vedle.

Černá hodina je druhem snímku, který měl dobrý nápad, ale moc ho nevyužil. Najde se pár okamžiků a záběrů, které jsou povedené, ale mnoho jich není.  Třetí rozměr, který se pomalu, ale jistě stává již neodmyslitelným pozlátkem podobných filmu, tu ani rozebírat nebudu, protože prakticky není o čem mluvit. Pokud si počkáte na DVD nebo Blu-ray, žádné velké drama se konat nebude.
 

Tematické foto z výletu nesmí chybět.


 

Volal tu někdo taxi?


 

Není nad originální a hlavně funkční výbavu.


 

35%

Černá hodina / The Darkest Hour

Černá hodina je druhem snímku, který měl dobrý nápad, ale moc ho nevyužil. Najde se pár okamžiků a záběrů, které jsou povedené, ale mnoho jich není. Třetí rozměr, který se pomalu, ale jistě stává již neodmyslitelným pozlátkem podobných filmu, tu ani rozebírat nebudu, protože prakticky není o čem mluvit. Pokud si počkáte na DVD nebo Blu-ray, žádné velké drama se konat nebude.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací