Filmové události #07/17: Masaryk na Berlinale moc nebodoval, byly rozdány ceny BAFTA

Nejlepším filmem podle Britské filmové a televizní akademie za loňský rok je opět La La Land.

Na BAFTA cenách uspěly La La Land nebo Místo u moře. Na německém Berlinale naopak ovace nesklidil český Masaryk. Česká televize finišuje s druhou řadou První republiky a láká do kin na Zahradnictví. Mel Gibson si znovu zarežíruje, třetí verze se dočká gangsterská klasika Zjizvená tvář. Vrátí se Láska nebeská, desetiminutovým spotem.

#07/17

Uplynulý týden se konalo německé Berlinale a svou světovou premiéru si na něm v pátek večer odbyl i film Masaryk. Po Přes kosti mrtvých se jednalo už o druhý snímek s kořeny v České republice. Berlínský festival snímek uvedl v rámci sekce Berlinale Special představující mimořádné kinematografické počiny, které se „nevešly“ do hlavní soutěže, nebo pocty světovým filmařským osobnostem. Režisér Julius Ševčík v Berlíně řekl, že jeho ambicí nebylo natočit jen film o československém ministru zahraničí, ale hlavně portrét osamělého a pochybujícího člověka. Od zahraničních kritiků čelí kritice za chabou režii, snímek novináři sepsuli za zbytečně laciné scény a nejednotnou časovou linku. Masaryk, který byl nominován na čtrnáct Českých lvů, se v tuzemských kinech objeví 9. března, symbolicky v datum předcházející noci, kdy Jan Masaryk údajně spáchal sebevraždu skokem z okna.

První díl z trilogie Zahradnictví, v němž se duo Hřebejk-Jarchovský vrací před osmnáct let staré Pelíšky, vstoupí do kin 27. dubna. Minulý týden se začala vysílat první upoutávka na úvodní film s názvem Rodinný přítel. V něm se diváci podívají do 40. let minulého století a seznámí se s trojicí mladých žen, čekajících na návrat svých vězněných mužů a otců svých dětí. V hlavních rolích se objeví Gabriela Míčová, Aňa Geislerová, Klára Melíšková, Ondřej Sokol, Martin Finger, Jiří Macháček, Sabina Remundová, David Novotný či Lenka Krobotová.

Rozdávaly ceny Britské filmové a televizní akademie (BAFTA). Už tradičně se nejlepším filmem stal muzikálový La La Land, pomalu tak sahá i na samotné Oscary. Na udílení BAFTA se z ceny radoval režisér snímku Damien Chazelle a Emma Stone v hlavní roli. V mužské kategorii bodoval Casey Affleck za titulní roli v dramatu Místo u moře, film bodoval i s nejlepším scénářem Kennetha Lonergana. Vedlejšími rolemi Britskou filmovou a televizní akademii oslovili nejvíc Viola Davis za roli ve filmu o amerických černoších Fences a Dev Patel v dramatu o indickém chlapci Lion. Nejlepším britským snímkem se stal Já, Daniel Blake.

Do kin přišlo Padesát odstínů temnoty. Sice se první víkend v kinosálech vyšvihlo na první místo v návštěvnosti, zasáhlo ale o sto tisíc diváků méně než jednička před dvěma lety.

Jubilejní festival japonského filmu se odehrává v Praze. Kino Lucerna od 16. do 22. dubna hostí projekce i doprovodný program v podobě hudebních happeningů, dílen i přednášek. V kavárně nad kinem je na návštěvu připravena výstava plakátů k desátému výročí přehlídky, která letos nese podtitul Jak se smějí Japonci.

Láska nebeská se vrací. Bohužel, nebo snad naštěstí aby nezkazila pověst fenomenální jedničce, bude mít jen deset minut. Speciální příležitost zhlédnout krátké pokračování vánoční klasiky budou mít diváci pořadu Red Nose Day Special 25. května. Tento pořad každoročně sbírá peníze pro chudé děti v Americe i za jejími hranicemi. V kratičkém sequelu by se měli objevit hlavní hvězdy čtrnáct let starého filmu, tedy Hugh Grant, Keira Knightley, Colin Firth, Liam Neeson, Bill Nighy nebo Rowan Atkinson.

Mel Gibson by se po režisérském úspěchu s loňským Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny měl zase realizovat. Potvrdil spekulace, že zrežíruje druhý díl komiksu Sebevražedný oddíl. Režisér jedničky David Ayer s návratem kvůli práci na jiném projektu nepočítá.

Po třech letech od odvysílání první řady se dokončuje druhá série První republiky. Na obrazovky České televize by se dobový seriál v režii Bisera Arichteva měl dostat na podzim. Pokračování naváže v roce 1929, v době počínající hospodářské krize. V První republice se objeví Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Ján Koleník, nově také Jitka Schneiderová. Arichtev, který pro Českou televizi v minulosti natočil úspěšný seriál Vyprávěj, zároveň spřádá plány na třetí řadu. Vysílací práva na první sérii mezitím odkoupily televize například v Mexiku nebo Íránu.

Brněnská funkcionalistická vila Tugendhat opět ožije filmem. Ve středu 22. února přijde v rámci pravidelných filmových projekcích řada na klasiku ze čtyřicátek, promítat se bude Dr. Jekyll a pan Hyde v režii Viktora Fleminga. Promítání se koná každý měsíc, vždy je nutné si vstupenky zarezervovat.

Gangsterka Zjizvená tvář se dočká už třetí verze. Klasika z roku 1932, natočená znovu v roce 1982 s Al Pacinem v titulní roli, přijde do kin v srpnu 2018. Scénáře se ujala bratrská dvojice Coenovi, kdo bude režírovat, zatím není jasné. Mluví se o Davidu Mackenzieovi nebo Peteru Bergovi. Hlavní roli tentokrát ztvární Diego Luna, který si zahrál v Rogue One: Star Wars, diváci ho mohou znát i ze dvojky Hříšného tance z kubánské Havany.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací