Březnový Severský filmový čtvrtek nám přináší baladické finské drama Střihač psích drápů

Populární finský herec Peter Franzén nás vezme na dobrodružnou cestu zasněženou krajinou.

Skandinávský dům a cyklus Severské filmové čtvrtky nás začátkem března zvou na opravdu jedinečnou podívanou, a to na baladické finské drama Střihač psích drápů, které je adaptací stejnojmenné novely jednoho z nejvýznamnějších finských prozaiků Veikka Huovinena. Snímek odehrávající se krátce po skončení finské pokračovací války v zasněžené krajině Severní Karélie se může pochlubit nejen národní filmovou cenou Jussi za kameru, scénář, režii a nejlepší film, ale i skvělým obsazením. Ústředního hrdinu, válečného invalidu Mertsiho Vepsäläinena, ztvárnil populární finský herec Peter Franzén, který si za svůj výkon odnesl též cenu Jussi.

„V Pölönenově pojetí byla poválečná doba časem pospolitosti, kdy se Finové museli semknout, aby své zemi zajistili lepší budoucnost. Zároveň se tak vyrovnávali s následky války, jež symbolizuje právě postava Mertsiho,“ přibližuje Ema Stašová ze Skandinávského domu vizi režiséra.

Projekci Střihače psích drápů v originálním znění s českými titulky bude předcházet krátký úvod o filmu. Začátek promítání je tentokrát stanoven na 18:30, tedy o půl hodiny dříve, než jsme zvyklí.

Co: Severské filmové čtvrtky – Střihač psích drápů

Kde: Kino Evald v Praze

Kdy: 2. března 2017 v 18:30

Vstupné: 120 Kč

Verze: v originálním znění s českými titulky

Podrobnosti: Skandinávský dům

Synopse filmu Střihač psích drápů:

Baladický film se odehrává krátce po skončení finské pokračovací války v zasněžené krajině Severní Karélie. Uprostřed poválečné obnovy Finska se odvíjí příběh válečného invalidy Mertsiho Vepsäläinena, který byl krátce po narukování na frontu postřelen do hlavy. Následkem poškození mozku se z muže se slibnou budoucností stane prosťáček, trpící výpadky paměti a nejrůznějšími zdravotními problémy. Když mu spolupracovník z legrace vychválí svého psa, kterého trápí přerostlé drápky, rozhodne se Mertsi zvířeti pomoci a vydá se za ním na dobrodružnou cestu, během níž se setkává s laskavostí i posměšky.

Hrají: Peter Franzén, Korpisaran Tuuli, Taisto Reimaluoto, Ahti Kuoppala, Ville Virtanen, Risto Salmi

Režie: Markku Pölönen

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací