Filmové události #08/17: Vypukne Festival otrlého diváka, nejlepší kameramani loni natočili Rapla a Anděla páně 2

Rozdávaly se ceny Asociace českých kameramanů, známe i vítěze Berlinale.

V úterý vypukne v Aeru Festival otrlého diváka. Nejlepším záznamem skrze oko kamery se mohou z loňské produkce pyšnit Anděl páně 2 a televizní Rapl. Na Berlinale uspěl film s Miroslavem Krobotem. Řady budoucích držitelů ceny Kristián rozšířil Jan Tříška, ten na Febiofest přiletí z Ameriky. Režírovat Batmana bude opravdu Matt Reeves.

#08/17

Zlatého medvěda si z již uplynulého Berlinale odvezlo maďarské O těle a duši v režii Ildikó Enyedi. Vítězný film vypráví o budapešťských jatkách a dvou zdejších zaměstnancích. Pro Maďarsko je to první úspěch na berlínské festivalové půdě od roku 1975. Velkou cenu poroty obdržel snímek Félicité senegalského režiséra Alaina Gomise, Stříbrného medvěda za režii si vysloužil Fin Aki Kaurismäku. Ten natočil film o sbližování Syřana a majitele helsinské restaurace Druhá strana naděje. Ocenění pro nejlepší herce se dočkali Kim Minhee, protagonistka jihokorejského snímku Sama v noci na pláži, a Georg Friedrich za Helle nächte. Polka Agnieszka Holland dosáhla na cenu Alfreda Bauera pro snímek, který otevírá nové perspektivy ve filmovém umění. Kritici za něj považují její polsko-česko-německý film Přes kosti mrtvých.  Pátá loď slovenské režisérky Ivety Grófové, film o dvou dětech, které si vysnily vlastní rodinu, okouzlila dětskou porotu a dosáhla na Křišťálového medvěda v sekci Generation Kplus.

Na letošním Febiofestu obdrží Kristiána Jan Tříska. Pro cenu za přínos světové kinematografii si slavný rodák přiletí z USA, zúčastní se úvodního ceremoniálu v Obecním domě, který festival zahájí 23. března. Na úvod festivalu Kristiána převezme americký režisér Abel Ferrara, později i kameraman Peter Suschitzky. Třískovo dílo Febiofest připomene filmem Radúz a Mahulena. Třísku zaznamenají diváci i v roli dědečka Zdeňka Svěráka v Po strništi bos. Film má premiéru v srpnu.

Bizardní filmové tvorby se opět sebemrskačští příznivci okrajových žánrů dočkají na Festivalu otrlého diváka, letos už potřinácté. Kino Aero uvede hned sedmnáct celovečerních filmů a pět krátkých, diváci se na ně mohou těšit od úterý 28. února až do 5. března. Poté se část přehlídky 10. března představí brněnské Scale a 17. března královehradeckém Biu Central.

Výroční ceny rozdávala Asociace českých kameramanů, a to už po dvaadvacáté. V pražské Lucerně vyznamenala za celoživotní dílo Františka Němce, představitele v tuzemsku kultovního Krakonoše z dětského večerníčku. Za nejlepší televizní dílo porota ocenila v konkurenci kameramanů Pustiny nebo Modrých stínů Marka Jandu za seriál Rapl. V kategorii filmu se ocenění dostalo Martinu Švecovi, který natočil Anděla páně 2. Švec tak porazil autory filmů Lída Baarová i Rodinný film. Studentskou cenu získal Stanislav Adam za film Sen.

A trochu novinek z režisérských křesel. Pro nového Batmana Warner Bros. oficiálně potvrdili velitelskou účast Matta Reevese, o níž se spekulovalo po odmítnutí Bena Afflecka, který si ve filmu pouze zahraje. Ve hledání režiséra už se studiím tolik nedaří u Flashe. Zato Shazama se ujme David Sandberg, jehož hororový kousek Annabelle 2 se objeví v kinech letos v srpnu.

Pokračování Trainspottingu po dvaceti letech dorazilo s velkou vervou a přívětivou kritikou do kin, u diváků však zatím rekord netrhlo. Na prvním místě se stále drží Padesát odstínů temnoty, minulý víkend se chodilo i na Lego Batman Film. Češi také stále chodí na komedii Všechno nebo nic a pohádku Anděl páně 2.

Ve druhé sérii za oceánem úspěšného seriálu American Crime Story si zahraje Matthew Broderick. První série se věnovala zpracování mediálně extrémně sledovaného procesu s fotbalistou a někdejším miláčkem americké veřejnosti O. J. Williamsem, obviněným z vraždy manželky a dcery, a z dvaadvaceti nominací na ceny Emmy proměnila rovnou devět z nich. Ve druhé řadě ztvární Broderick ředitele Federální agentury pro zvládání krizí Michaela D. Browna, který zodpovídal za nezvládnutou situaci při hurikánu Katrina, který zasáhl Spojené státy před dvanácti lety. Broderick se naposledy objevil například v Místě u moře.

Do návratu Mary Poppins naskočila i Angela Lansbury. Herečka legendární pro svou roli spisovatelky Jessicy Fletcherové ze seriálu To je vražda, napsala, se objeví v jedné z menších rolí. Kouzelná chůva, kterou bude hrát Emily Blunt, doletí do kin na Vánoce příštího roku v režii Roba Marshalla.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací