Zimovřivá Zuzana Kronerová se odvážila do ledové vody a prozradila nám, jak se proměnila v Bábu z ledu

„Zděsila jsem se. Navrhovala jsem režisérovi Bohdanovi Slámovi jiný sport, který by Hanu osvobodil.“
 
 
Do českých kin vstoupilo romantické drama režiséra Bohdana Slámy Bába z ledu, které rozhodně není pro vyznavače horkých koupelí. Ústřední dvojice ztvárněná Zuzanou Kronerovou a Pavlem Novým totiž musela odhodit odblečení, obléci si plavky a jít si zaplavat do mrazivě studené řeky. Pokud jste zvědaví, jak probíhalo nejen samotné natáčení, ale i příprava na Bábu z ledu, začtěte se do krátkého rozhovoru s úžasnou slovenskou herečkou Zuzanou Kronerovou.
 

 
Červený koberec: Dramatická komedie Bába z ledu režiséra Bohdana Slámy nás zavede do prostředí otužilců, kteří plavou v ledové vodě. Vy osobně patříte mezi otužilce nebo jste spíše zimomřivý typ?

Zuzana Kronerová: Já jsem původním povoláním zimomřivý typ. Až tento film dokázal to, že jsem se stala otužilkyní a pochopila jsem, že je to zdravé. Dokonce dnes lituji, že jsem nebyla dostatečně vzdělaná a osvícená, když byly moje děti malé, protože jsem je mohla ušetřit mnohým chorobám.

Červený koberec: Když jste si poprvé přečetla scénář k Bábě z ledu a dozvěděla se, že vaše postava Hana opravdu plave v ledové vodě, jak jste reagovala? Zděsila jste se nebo jste doufala v dublérku?

Zuzana Kronerová: Zděsila jsem se. Navrhovala jsem režisérovi Bohdanovi Slámovi jiný sport, který by Hanu osvobodil. A to už ve chvíli, kdy jsem měla hrát Hančinu kamarádku. Až potom se režisér rozhodl, že budu Hanu hrát já. Neustále jsem navrhovala nějaké triky, že ledové kry mohou být z polyesteru nebo bychom točili v létě a zimu předstírali. Nic z toho nepomohlo, protože Bohdan Sláma je velmi pravdivý scénárista a režisér. Dnes ho chápu a jsem mu navíc velmi vděčná, že jsem objevila nový rozměr života.

Červený koberec: Jaký to byl pocit, když jste si oblékla plavky a udělala ten první krok do studené vody?

Zuzana Kronerová: Musela jsem absolvovat trénink, takže to bylo naprosto nenásilné. U moře jsem začala trénovat vstup do vody bez zastavení. Mám velmi ráda vodu, vydržím v ní dlouho a myslím si, že jsem dobrý plavec, ale již od mého dětství, celá rodina už byla ve vodě a já stále po kotníky u břehu. Nejprve jsem proto natrénovala, že vejdu naráz do vody. To jsem kombinovala se studenými sprchami, až jsem vešla do našeho velkého jezera v Bratislavě Zlaté piesky, kde jsem strávila přibližně 45 minut a voda měla asi 20 °C. A to by se mi v minulosti nikdy nepodařilo. Potom mě režisér Bohdan nahnal do Vltavy v Praze. Řekl mi: „Zkus si to.“ Jenže Vltava měla pouhých 15°C. Takže jsem zase zůstala stát na břehu po kolena. A Tomáš Prokop, vedoucí Klubu otužilců v Braníku, mi říká: „To není možné, ty máš blok. To musíš odstranit a do vody vstoupit jako po schodech do metra. “ Potom jsem to dokázala. Nechala jsem se trénovat v klubu Ledních medvědů v Bratislavě, kde jsou úžasní lidé a vede je Luboš Klimek. Řekli mi, že musím trénovat dvakrát týdně, jinak to nedokáži. Natáčení začalo v druhé polovině ledna, a podařilo se.

Červený koberec: Když si jdou otužilci zaplavat, tak vlezou do vody, vyřádí se a jdou se zahřát. Při natáčení se ale scény obvykle několikrát opakují. Musela jste i do vody opakovaně?

Zuzana Kronerová: Ne. Filmaři mě velmi šetřili. Málokdy se stalo, že jsme museli jít do vody dvakrát, když se záběr nepodařil. Horší to měli muži jako Pavel Nový a Luboš Veselý, kteří hráli závodníky na trati dlouhé 1 km. Já to dělám tak, že se překonám, vlezu tam, ve vodě kolem 1 °C zůstanu přibližně 5 minut, vylezu ven a jdu se zahřát čajem a klusem po břehu. Ten pohyb je velmi dobrý.

Červený koberec: Ve filmu Bába z ledu vás uvidíme nejen ve studené vodě, ale i jako Marilyn Monroe v blonďaté paruce…

Zuzana Kronerová: Ano, to mě velmi bavilo. Je to krásný moment, kdy chce Hana svému příteli Broňovi (Pavel Nový pozn. redakce) udělat pěknou chvilku a přivítat ho. Byl to komický prvek v tomto v podstatě vážnějším příběhu. Ve filmech Bohdana Slámy se humor vždy ukáže, i ve vážnějších situacích. A to mám velmi ráda.

Červený koberec: Ve filmu jste musela absolvovat nejen scény v plavkách, ale i mnohem intimnější a obnaženější. Nestyděla jste se?

Zuzana Kronerová: Je to zvláštní, že i v tomto věku se může něco takového stát. I když jsem byla mladší, tak jsem si dávala dobrý pozor, na tyto scény. Nemohu říci, že bych se ráda odhalovala. Vždy velmi přemýšlím, zda je to pro ten příběh potřebné a Bohdanovi Slámovi jsem důvěřovala. Myslím si, že je ta scéna spíše dojímavá než nějakým způsobem nevhodná. Pobavím vás takovou poznámkou.  S Pavlem Novým jsme na sobě měli nejprve prádlo, ale bohužel jsme se nedostatečně zakryli, tak byl režisér nekompromisní. A věřím, že je to tak v pořádku a příběh si to zaslouží.

Červený koberec: Jak byste divákům popsala film Bába z ledu a svoji postavu Hanu?

Zuzana Kronerová: Film Bába z ledu je z mého pohledu hořkou komedií. Je velmi svébytný a vážím si na něm, a i na jeho scénáři toho, že je to příběh nejen o starších lidech, ale i o vztazích v rodině, protože dnes zažíváme krizi rodiny. To je nesporné. Mladí lidé se nežení, nevdávají a vztahy jsou často pošramocené.

Je velmi mnoho žen, jako je Hana, které mají v podvědomí pocit nejistoty a nespokojenosti a v zaběhnutém stereotypu dělají věci, které považují za správné. Z filmu je cítit, že její manžel, kterého si Hana až zbožštila, byl dost velký tyran. Že si ji dostatečně nevážil a její synové tento model opakují. Nevychovala je moc dobře, musí řešit jejich problémy a myslí si, že je to tak správně. Až když přijde osvobození prostřednictvím Broni a ledové vody, tak si uvědomí samu sebe, své chyby a změní svůj život. Což je velmi dobře.

Červený koberec: Čeští diváci vás teď mohli v kinech vidět poměrně často, a to ve filmech Rudý kapitán, Všechno nebo nic a aktuálně Bába z ledu. Na co se můžeme těšit do budoucna?

Zuzana Kronerová: Nemám zatím žádnou nabídku. Musím se přiznat, že jsem měla pracovat v jednom pěkném seriálu pro HBO, ale bohužel to nevyšlo, protože mám mnoho představení v Bratislavě. Čekají mě tři zajímavá zkoušení v divadle. Jedno je Sofoklova Elektra v divadle Astorka v Bratislavě, kde hráji náčelnici sboru, což je dost velká a důležitá postava. A také se velmi těším na inteligentní komedii od autora Luboše Baláka Manželství v kostce, ve které účinkuji s vynikajícím českým hercem Ondřejem Navrátilem. Premiéru budeme mít v dubnu. A jako odměnu a bonbonek mám operu Krakatit Václava Kašlíka, kterou začala zkoušet moje milovaná filmová režisérka Alice Nellis, jež dělá i divadlo. Před operou tam bude činoherní prolog, kde budu hrát matku Karla Čapka. Takže se na to velmi těším.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací