Filmové události #09/17: Oscarový ceremoniál proběhl ve znamení přešlapů, Bábu z ledu budou promítat v New Yorku, Masaryk je filmem roku

Uplynulý týden se nesl na vlně kritiky Oscarů a Akademie, u nás se udělovali Čeští lvi.

Z Oscara za nejlepší film se radoval La La Land, na deset minut. Masaryk má dvanáct sošek. Seriál Bohéma kritizovali i radní České televize. Patrick Stewart už si nezahraje Profesora X. Spin-off Teorie velkého třesku o Sheldonovi už má hlavního protagonistu. Bába z ledu se dočká světové premiéry na newyorském festivalu. Benedict Cumberbatch bude mít hlavní roli v pětidílné adaptaci autobiografie Melrose. Ve věku 61 let zemřel Bill Paxton.

#09/17

Velkým tématem uplynulého týdne byly nepřekvapivě rozdané ceny Americké filmové akademie. Oscara za nejlepší film roku 2016 si nakonec odneslo drama Moonlight pojednávající o dospívání černošského homosexuálního chlapce. Na deset minut se z ocenění ale těšil La La Land. Předávající Warren Beatty a Faye Dunaway dostali do rukou náhradní obálku pro nejlepší hlavní herečku Emmu Stone z La La Landu. Pro vyhlašování totiž existují dvě sady obálek v rukou dvou hlavních dozorčích počítání hlasů. Po děkovných projevech se oscarová soška musela přesunout do rukou tvůrců Moonlight. La La Land přesto nezůstal s prázdnou, sošku získal Damien Chazelle za režii – ve svých 32 letech jako historicky nejmladší držitel ocenění – a Emma Stone za hlavní roli. Celkem proměnil muzikál šest ze čtrnácti nominací, dále v kategoriích hudba, výprava, kamera a zvítězila i hlavní píseň City of Stars. Nejlepším hlavním hercem Akademie označila Caseyho Afflecka za film Místo u moře. Vítěz hlavní kategorie Moonlight zabodoval i s adaptovaným scénářem a Mahershala Ali si vysloužil Oscara za nejlepší vedlejší mužský výkon. Nejlepší herečkou ve vedlejší roli se stala Viola Davis za Fences. Mezi animáky zvítězil Zootropolis. Kromě trapasu s pomícháním obálek letos Oscaři zaperlili i tehdy, když v pásmu „in memoriam“ promítli i fotografii Jan Chapmanové, která je stále naživu a při síle. Kompletní přehled vítězů si můžete prohlédnout v samostatném článku.

Čtyřiadvacátý ročník Českých lvů má svého rekordmana, a to životopisné drama Masaryk, které proměnilo celkem dvanáct ze čtrnácti nominací. Pro sošku si došli například herci Karel Roden a Oldřich Kaiser, režisér Julius Ševčík či kameraman Martin Štrba. Z dam se radovaly Michalina Olszanská a Klára Melíšková. Obě byly oceněny za svůj výkon ve snímku Já, Olga Hepnarová. Jiří Bartoška a Eva Zaoralová převzali sošku za mimořádný přínos české kinematografii. Kompletní výsledky naleznete ve článku Český lev 2017 zná své vítěze.

Zemřel Bill Paxton. Američan, který se objevoval v řadě velkých filmů devadesátých let, podlehl ve věku 61 let pooperačním komplikacím. Diváci si jej mohou pamatovat jako lovce pokladů s Titanicu, James Cameron jej obsadil i v Terminátorovi, Vetřelci či Pravdivých lžích. Nejvýrazněji se dostal do povědomí jedním z astronautů v Apollu 13. Na uvedení čekají Paxtonovy poslední projekty, seriál Training Day a thriller The Circle.

S premiérou Logana přišlo i nové oznámení. Po Hughu Jackmanovi, který už dříve řekl, že Logan bude posledním filmem, v němž ztvární Wolverina, se i Patrick Stewart po zhlédnutí filmu rozhodl, že jeho Profesor X už se nemá kam posouvat a nebude lepší příležitost se rozloučit.

 

Bába z ledu Bohdana Slámy se dostala do soutěže filmového festivalu v New Yorku. Tribeca jej uvede v sekci představující to nejlepší ze současné světové kinematografie International Narrative. Film o lásce, která má šanci v každém věku, rodinných vazbách a komunitě otužilců, se v českých kinech objevil 23. února, během prvního týdne na něj zašlo 25 tisíc diváků. Děj stojí na dvou hlavních protagonistech, Zuzaně Kronerové a Pavlu Novém. Světovou premiéru si Bába z ledu odbude v dubnu, Film Festival založený Robertem de Nirem po útocích 11. září pro oživení ovlivněné čtvrti Tribeca, se letos koná od 19. do 30. dubna.

Do Bohémy se opřeli i členové Rady ČT, i jim vadil styl scénáristů nakládání s fakty. Vedení České televize se ohradilo, jde prý o uměleckou tvorbu, ne o historický dokument. Šestidílná Bohéma měla za cíl představit protektorátní zákulisí filmové a televizní tvorby barrandovských ateliéru, na tvůrce v čele s Terezou Brdečkovou a Robertem Sedláčkem se snesla vlna kritiky. Vůči seriálu se vymezili i příbuzní Zdeňka Štěpánka herečka Jana Štěpánková nebo novinář Erik Tabery, který v seriálu předčítá rozhlasový projev po Mnichovské dohodě. Tento ve skutečnosti četl generál Syrový.

Benedict Cumberbatch si zahraje mladého aristokrata Patricka Melrose v pětidílné adaptaci knižní autobiografické pentalogie britského spisovatele a novináře Edwarda St Aubyna. Sám Cumberbatch přitom už v roce 2013 řekl, že pokud by někdy měl zvrátit literární postavu, byl by to Melrose. Natáčet se začne v srpnu.

Na Slovensku vznikl film inspirovaný jednou z největších kauz devadesátých let. Únos režisérky Mariany Čengel Solčanské se věnuje odvlečením syna někdejšího prezidenta Michala Kováče do Rakouska. Příběh případu, jehož vyšetřování zastavila amnestie vyhlášené v roce 1998 Vladimírem Mečiarem, vypráví Únos z pohledu novinářky. Okolnosti kauzy dosud slovenská veřejnosti nezná, spekuluje se, že za únosem stála Slovenská tajná služba právě na popud Mečiara, nový film se tak snaží znovu otevřít debatu nad zrušením amnestie.

Chystá se spin-off Teorie velkého třesku. V seriálu, který se bude věnovat dětství ústřední postavě Sheldona Coopera v americkém Texasu, jej pravděpodobně ztvární Iain Armitage. Osmiletý Armitage v současně době hraje v Sedmilhářkách. Sheldonovu milovanou matku bude hrát Zoe Perry, shodou okolností dcera Laurie Metcalf, která paní Cooperovou hraje v Teorii velkého třesku. O představiteli Sheldonova otce se zatím jedná. Seriál s pracovním názvem Sheldon chystají původní producenti Chuck Lorre a Steve Molaro, druhý jmenovaný sepíše i scénář.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací