Deset vykutálených filmů vhodných ke zhlédnutí nejen na apríla

Napálit, podvést, oklamat nebo příjemně překvapit?

 

Neškodná lumpárna, vtip vyvolávající salvy smíchu, drobná lest. Podobné situace zažil se svými blízkými každý z nás, ať už na Apríla nebo kdykoliv po zbytek roku. Někdy se však místo legrace bavíme o lži z milosti nebo promyšleném klamu, ve kterém jde o něco víc.

 

Přinášíme výběr deseti odlehčených i vážnějších snímků, ve kterých o nečekaná (ne)příjemná překvapení není nouze.

Podraz (1973)

Kultovní snímek s Paulem Newmanem a Robertem Redfordem nás zanese do prostředí amerických dostihů a sázek ve 30. letech. Podvodníčci Johnny a Henry se rozhodnou zničit místního mafiánského bosse Lonnegana. Pod krimi komedií je podepsaný tvůrčí tým v čele s režisérem Georgem Royem Hillem, který dvě hlavní hvězdy obsadil už do svého předešlého úspěšného westernu Butch Cassidy a Sundance Kid. Příběh je rozdělen do kapitol, stejně jako jsme zvyklí např. u filmů Quentina Tarantina. Doplněn o ústřední melodii „The Entertainer“ od Scotta Joplina a skvělým dějem v podobě jedné velké „boudy“ vzniklo nezapomenutelné retro oceněné sedmi Oscary.

 

Vrchní, prchni! (1980)

Československá komedie od milované dvojice Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka. Dalibor Vrána (Josef Abrhám) má rád ženy a ony zas jeho. Jenže na podobný životní styl příjmy knihkupce nestačí. Lidé si ho často pletou s číšníkem, a proto neváhá využít možnosti snadného přivýdělku. V převleku inkasuje po pražských i dalších restauracích od hostů peníze, aby se vzápětí nepozorovaně vypařil. Ale jak dlouho bude trvat, než ho někdo opravdu chytí? V dobách normalizace příjemný film s dávkou nadhledu, sebeironie a hravosti.

 

Přes palubu (1987)

Nafrněná Joanna (Goldie Hawn) díky svému bohatému manželovi nezná nic jiného než povalování se v luxusních modelech na soukromé jachtě. Jako by jí záleželo na penězích, odmítne vyplatit mladého truhláře Deana (Kurt Russel). Tomu se ale poté, co Joanna ztratí pádem z lodi paměť, naskytne příležitost k odplatě. Trochu sentimentální, ale milá romantická komedie režiséra Pretty Woman Garryho Marshalla, ve které se protagonistka díky obalamutění změní z namyšlené paničky na pohodovou ženskou a náhradní mámu čtyř hyperaktivních, neposlušných kluků.


 

Mrs. Doubtfire – Táta v sukni (1993)

Co dělat, když se s vámi manželka rozejde a zakáže vám vídat děti? Stačí se převléct za postarší britskou dámu v květinovém kostýmku a stát se jejich chůvou. Přesně tak to udělal Robin Williams alias paní Doubtfire v devadesátkové rodinné komedii Chrise Columba. Změna z muže na ženu přinese dost prekérních a vtipných situací, ve kterých Robin Williams po boku Sally Field a Pierce Brosnana exceluje. Nejpovedenější film v převleku od dob Někdo to rád horké.

 

Život je krásný (1997)

Jeden z případů, který dokáže i přes velmi smutné a závažné téma vykouzlit úsměv na tváři. Ital Guido má malého synka jménem Giosué, krásnou manželku, vede zkrátka spokojený život. Až do začátku 2. světové války, kdy se dostane kvůli židovskému původu i s dítětem do koncentračního tábora. Jenže vysvětlete malému klukovi, jaké hrůzy se kolem něj dějí. Proto Guido rozehraje divadlo o tom, že se dotyční ocitli v narozeninové hře a musí sbírat body, aby získali odměnu. Režisér a hlavní herec v jedné osobě Roberto Benigni se vydal na velmi tenký led, ale úkol ustál a vytvořil silný válečný snímek popisovaný dětskýma očima s milosrdnou lží v hlavní roli.

 

Truman Show (1998)

Komediální drama o životě v jedné velké iluzi. Truman Burbank (Jim Carrey) je první člověk, kterého si adoptovala společnost. Aniž by cokoliv tušil, žije v obrovském filmovém ateliéru a každý jeho krok sledují pomocí kamer diváci na obrazovkách. Manželka, kolegové, sousedi, všichni kolem jsou vycvičený komparz. Skoro do třiceti let Trumanovi nepřišlo nic divné, ale sérií chyb herců a techniky začne mít podivné tušení… Jenže ještě těžší, než odhalit šokující pravdu je opustit dokonalý a známý, i když falešný svět a vydat se do toho reálného. Režisér Peter Weir předkládá divákům emocionální dílo s hlubší myšlenkou, postavené na propracovaném scénáři Andrewa Niccoly.

 

Past na rodiče (1998)

Některým z nás se vybaví milé vzpomínky na dětství. Lindsay Lohan ještě jako malá, nezkažená dívka ve dvojroli dvojčat Annie a Hallie. Dvojčat, které se ale neznají, jedna vyrůstá s mámou a druhá s tátou. Odlišná výchova se podepsala i na rpzdílné povaze. Vše se změní ve chvíli, kdy se potkají na letním táboře. Od té doby je zrzavé dvojici jasné, že se sebe nechtějí vzdát. Jenže jak dát rodiče znovu dohromady? Rodinná komedie na motivy knihy Luisa a Lotka od Ericha Kästnera režisérky Nancy Meyers nabízí řadu komických situací vyplývajících ze záměny sester a přechytračení rodičů.


 

Podfu(c)k (2000)

Snahu přepravit diamant velký jako oko vám může chtít překazit spousta lidí – chladnokrevní zabijáci, choleričtí násilníci, chamtiví podvodníci. Krimi komedie v čele s Jasonem Stathamem, Bradem Pittem, (který se vrací po Klubu rváčů znovu do role boxera), Stephenem Grahamem a dalšími servíruje černý humor, děj, co má drive a energickou hudbu od Johna Murphyho. Orientaci ve spletitém příběhu může komplikovat velký počet postav, ale kvalitu snímku nelze popřít. Režisér a scenárista v jednom Guy Ritchie se nenechal zastavit dyslexií a nedokončenou školou a v současnosti je podepsaný kromě Podfu(c)ku také pod oblíbeným Sherlockem Holmesem nebo „akčňákem“ Krycí jméno U.N.C.L.E.

 

Český sen (2004)

Celovečerní dokument o tom, jak silný vliv může mít reklamní kampaň. Režiséři Vít Klusák a Filip Remunda ukázali, jak snadno se dají lidé zmanipulovat. 31. května 2003 stáli na pražských Letňanech tisíce nedočkavců s nákupními taškami a letáky v ruce. Manažeři slavnostně přestřihli pásku a dav se rozeběhl k pár set metrů vzdálenému hypermarketu Český sen. Jenže se vzápětí nestačili divit vlastním očím. Co měla být budova plná slibného zboží, byla pouhá železná konstrukce s plachtou. Nic jako Český sen nikdy neexistovalo. Úsměvný, ale i poučný pohled na dnešní konzumní svět.

 

Šéfové na zabití 2 (2014)

Po prvním dílu Šéfů na zabití se na obrazovky vrací Nick (Jason Bateman), Dale (Charlie Day) a Kurt (Jason Sudeikis). Chtějí mít jednou provždy pokoj od nadřízených, rozhodnou se tedy podnikat a být vlastními pány. Když je však investor podrazí, zosnují zoufalý plán – únos investorova syna. Jenže triu nic nevychází podle plánu, zvlášť, když jim radí někdo jako svérázný gangster Dean (Jamie Foxx). Jedničce se Šéfové na zabití 2 nevyrovnají, možná kvůli nadbytku scenáristů, prvoplánovým fórkům nebo absenci oblíbených bossů. Nicméně stále představují ideální oddechovou komedii s partou loserů v hlavní roli.

 

Takže až se budete příště koukat na film podobného rázu, nikomu nic nevěřte!

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací