Filmové události #10/17: Mladí čeští režiséři uspěli v americké soutěži, pokračuje festival Jeden svět

Jeden svět o lidských právech vystřídá Febiofest s herci z bondovek.

V soutěži krátkého filmu uspěli mladí Češi. Steven Spielberg si přibral další projekt a do nového filmu obsadil Toma Hankse a Meryl Streep. Vetřelec bude mít možná i třetí díl. Jiří Strach vrací na ČT 1 sedm dílů druhé řady thrilleru Labyrint. Václav Marhoul bude natáčet černobílou adaptaci románu Nabarvené ptáče, podařilo se mu získat Skarsgårda a Keitela. Pomalu se blíží i poslední Hra o trůny.

#10/17

Jeden svět, festival dokumentárních filmů o lidských právech, začal v pondělí v Praze. Ústředním tématem zastřešujícím celkem 15 sekcí je pro letošní devatenáctý ročník Umění spolupráce. Kromě 121 filmů ze sedmdesáti zemí světa si organizátoři z Člověka v tísni připravili řadu debat, návštěvníci si mohou vyzkoušet brýle s virtuální realitou v diváckém centru v Galerii Lucerna. V pražských kinech a Městské knihovně festival potrvá do 15. března. Pak Jeden svět zamíří do více než třicítky českých měst.

Na obrazovky České televize se v pondělí 13. března vrátí kriminální seriál Labyrint. Druhou řadu o sedmi dílech natáčel Jiří Strach podle scénáře Petra Hudského převážně v brněnském studiu, dále v Olomouci, Hradci nad Moravicí nebo Dolních Kounicích.  Obsazení posílí Tatiana Vilhelmová a Jan Hájek, vrací se Jiří Langmajer, Miroslav Donutil, Jiří Dvořák nebo Miroslav Táborský.

Vetřelec: Covenant, který do kin přijde v květnu letošního roku, nebude posledním dílem série. Ridley Scott, režisér, který sci-fi sérii začal v roce 1979 prvním Vetřelcem, už střádá plány na další pokračování. Prometheus, který vyšel v roce 2012, tak v případě úspěchu letošní dvojky, bude pokračovat i trojkou. Scott už má podle všeho hotový scénář.

Ve finále soutěže 48 Hour Film Project v americkém Seattlu uspěli Češi. Jan Chramosta a Janek Cingroš získali druhé místo mezi 150 vítězi lokálních kol z celého světa s krátkým filmem Bio Buddy. Ten natočili v rámci soutěže, v níž mají filmaři za 48 hodin natočit film poté, co dostanou zadání.

Řady zahraničních hostů letošního Febiofestu rozšiřuje britský producent Duncan Kenworthy. Podílel se na vzniku Notting Hillu, Čtyř svateb a jednoho pohřbu nebo Lásky nebeské.  Na festivalu představí drama Přihrávka, které se věnuje životu devatenáctiletého homosexuálního hráče britské Premier League. Nově oznámenými hosty jsou i herci, Dán Ulrich Thomsen a Srb Lazar Ristovski, oba známí z bondovek. Thomsen z filmu Jeden svět nestačí v Praze uvede svůj režijní debut V zárodku, Ristovski z Casina Royale se ukáže v černé komedii Deník strojvůdce. Předprodej na Febiofest, který vypukne 23. března, bude zahájen 15. března. Festival letos poprvé doplní program v Radlické kulturní sportovně na pražském Andělu, kde se budou konat jak speciální projekce, tak diskuse s herci a filmaři.

Václav Marhoul pro svůj chystaný film Nabarvené ptáče získal herce Stellana Skarsgårda a Harveyho Keitela. Švéd Skarsgård se do povědomí českých diváku mohl dostat filmy Thor, Nymfomanka, Prolomit vlny nebo Dobrý Will Hunting, Harveyho Keitela si mohou pamatovat z předloňského Mládí. Z českých herců Marhoul angažoval Petra Vaňka nebo Jitku Čvančarovou. Adaptaci světové známého románu Jerzyho Kosińského z roku 1965 o krutém osudu židovského chlapce, který se za války ukrýval na polském venkově, začíná Marhoul natáčet po sedmi letech příprav. Film bude černobílý.

Blíží se sedmá řada Hry o trůny. Tentokrát však nedorazí v dubnu, ale až v létě. První díl sedmičky vyjde 16. července. HBO teď vypustila první devadesátisekundovou upoutávku, ta je strohá a hlasem Jona Snowa (Kil Harington) slibuje opravdovou válku. Zároveň byl zveřejněn první plakát, na němž se mísí oheň s ledem.

Steven Spielberg má rozjeté hned tři projekty a teď si přidal další práci. Vznikne film s názvem The Post, inspirovaný takzvanými Pentagon Papers ze 70. let minulého století, které odhalily pozadí války ve Vietnamu. Hlavních rolí se ujmou Tom Hanks a Meryl Streep. Kdy The Post bude ke zhlédnutí v kinech, není zatím jasné. Spielberg má teď plné ruce práce s pětkou Indiana Jonese, ta má premiéru plánovanou na 19. července 2019. Zároveň finišuje s adaptací sci-fi knihy Ready Player One, ta dorazí na plátno v březnu příštího roku, a natáčí drama The Kidnapping of Edgardo Mortara.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací