Filmové události #11/17: Masaryk otevírá diskusi o pravidlech Českých lvů, Febiofest se blíží

Film Julia Ševčíka vidělo přes 70 tisíc diváků, možná změní pravidla Českých lvů.

Na pražský Febiofest dorazí i Srb Emir Kusturica s filmem v hlavní roli s Monicou Bellucci. Česká televize chystá řadu historických projektů a dokumentů. Cameron odsouvá dvojku Avatara. Na YouTube se legálně objevil první díl dokumentu o Jiřím Kajínkovi. Digitální proměny se dočkal sedmdesát let starý loutkový Špalíček Jiřího Trnky.

#11/17

Febiofest se blíží mílovými kroky a s tím se rozšiřují řady oznámených hostů. Svůj poslední film Na mléčné dráze přijede do Prahy představit Srb Emir Kusturica, absolvent české FAMU. Kusturica film zrežíroval, napsal k němu scénář a ztvárnil hlavní roli vedle Monicy Bellucci. Kusturica prorazil snímky jako Černá kočka, bílý kocour, anglicko-jazyčný Arizona Dream s Johnnym Deppem a Faye Dunaway nebo Otec na služební cestě, za nějž Kusturica dosáhl na nominaci na Oscara. Na Febiu se objeví i německý kameraman českého původu Peter Zeitlinger, americký spisovatel a scenárista Patrick Ness. Už dříve účast potvrdili režisér Abel Ferrara, kameraman Peter Suschitzky a Jan Tříska. Všichni tři převezmou cenu za přínos kinematografii. Letošní 24. ročník zahájí film Agniezsky Holland Přes kosti mrtvých, který se promítal i na německém Berlinale, přehlídku ukončí komedie Mikea Millse Ženy 20. století.

Animovaní Mimoni se znovu objeví v kinech. Já, padouch 3 láká novým trailerem i plakátem. Na scénu přichází blonďatý bratr Grua, temperamentní Dru. Na rodinné šarvátky a další peripetie žlutých pidimužíků se mohou diváci těšit 29. června 2017.

Masaryka během prvního víkendu v kině vidělo přes 76 tisíc diváků, šplhá do dvacítky nejúspěšnějších filmů domácí produkce. Film, který získal rekordních 12 Českých lvů, také vyvolal diskusi o tom, zda jsou dobře nastavená pravidla. Snímek Julia Ševčíka se dostal do kin až po slavnostním ceremoniálu, soutěžit mu umožnilo promítání v jednom kině loni po Vánocích. Tato podmínka je přitom snahou podpořit malé filmy.

Pokračování Deadpoola rozšiřuje obsazení, konkrétně je řeč o představitelce Domino. Roli získala Zazie Beetz, divákům možná známá ze seriálu Atlanta. Z hlavních protagonistů zbývá obsadit supervojáka Cablea a dopsat scénář, ke kterému dosavadní scenáristé Rhett Reese a Paul Wernick přizvali Drewa Goddarda, tvůrce třeba dva roky starého sci-fi snímku Marťan. Kdy se Deadpool 2 objeví v kině, se zatím neví.

Dokument o Jiřím Kajínkovi, nejznámějším českém vězni, je ke zhlédnutí na internetu. Dvoudílný film Marka Dobeše vznikal pět let na základě řady setkání s Kajínkem a dokončen byl v roce 2012 a vypráví o životě Kajínka před uvězněním i o jeho útěku z Mírova. Na YouTube se zatím objevil první díl s podtitulem Zločin a trest.

Česká televize představila chystané projekty, soustředí se na historické okamžiky. Ve stylu Českého století by se Pavel Kosatík chtěl vrátit k pražské defenestraci, která započala třicetiletou válku. V hlavních rolích se objeví Karel Dobrý a Eva Josefíková. Dvoudílný film Terezy Kopáčové se pro změnu inspiruje metanolovou aférou z roku 2012. David Ondříček převypráví neštěstí v dole Dukla z roku 1961. Životopisné drama vznikne o Aloisi Rašínovi, natáčí se koprodukční film o Marii Terezii. Františka Lotrinského v něm ztělesňuje Vojta Kotek. Velkým tahákem by mohl být komediální cyklus Dabing Street v režii Petra Zelenky, v němž si zahraje soubor pražského Dejvického divadla. Kromě toho ČT nasadí dokumenty s rodinnou tematikou, Rovnýma nohama se bude věnovat osudům dětí z dětských domovů na cestě k dospělosti, sedmidílný cyklus Rodina je nejvíc se zaměří na rodiny, kterým hrozí odebrání dětí. Diváci se dočkají dalších dvou dílů krimisérie Nejsvětější Trojice.

Digitálně zrestaurovaný Špalíček přichází do kin v rámci projektu Národního filmového archivu. Jiří Trnka ve svém prvním celovečerním loutkovém filmu před sedmdesáti lety zpracoval knihu národních říkadel a písní od Mikoláše Alše. Trnka tak tehdy posunul žánr loutkového snímku za hranice jeho vnímání jako nenáročného útvaru a sklidil úspěch za hranicemi Československa.

Jamese Camerona začínají dohánět ambice natočit čtveřici pokračování hitu Avatar. Nedávno oznámil, že scénář ke kompletní sadě nových dílů má hotový, a tak se s čistým svědomím může dát do práce. Dvojka ale nabírá zpoždění, takže avizovaný příchod příští prosinec se premiéra konat nebude. Komerčně nejúspěšnější snímek všech dob už na pokračování ale čeká sedm let.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací