Filmy o cestování časem, které vám pořádně zamotají hlavu

Nechcete ztrácet čas s nudnými filmy? Vyzkoušejte tyhle.

V brzkých ranních hodinách 26. března nás čeká posun času, tradičně o pouhou hodinu. Filmoví tvůrci ale posuny a cestování časem mají v oblibě v mnohem větší míře. Hrdinové se musí poprat s rozdílem pár desetiletí i staletí. Ale pěkně rozhodit váš život může i pár sekund.

 

Pojďme se podívat na několik zajímavých snímků, ve kterých si hlavní postavy pohrávají s časem, nebo čas s nimi. Některé jsou prostě jen zábavné, jiné nás donutí přemýšlet, a pár z nich se stalo kultovními klasikami.

Návštěvníci (1993)

Snímek z dob, kdy „francouzská komedie“ byl pojem. Středověký rytíř Jean Reno se chce vrátit do minulosti, aby zabránil smrti svého nastávajícího tchána. Místo toho ale se svým nepříliš bystrým sluhou v podání Christiana Claviera putuje do budoucnosti (současnosti). Než přijdou na to, jak zvrátit nepřízeň osudu, výborně se pobavíme nad jejich problémy s moderními přístroji a zvyky. Komedie je to sice bláznivá, ovšem ne hloupá, a hlavně výborně zahraná.

Návrat do budoucnosti (1985)

Jak by tato legendární sci-fi komedie mohla na seznamu chybět? Středoškolák Marty (Michael J. Fox) se přátelí s ujetým doktorem Brownem (Christopher Lloyd), díky jehož vynálezu se dostane do minulosti. Jen mnohem dál, než by chtěl. Než se naděje, zamiluje se do něj vlastní matka, a to je jen začátek průšvihu. Hravá a chytrá, ale pořád oddychová zábava, si získala srdce fanoušků po celém světě. A protože se jí nemohli nabažit, dočkali se i pokračování.

Memento (2000)

Tento mysteriózní thriller je jedním z prvních geniálních projektů Christophera Nolana. A už tehdy dokázal, že umí být na svého diváka náročný. Lenny (Guy Pearce) má nejen tu smůlu, že mu zabili ženu, ale navíc si kvůli ztrátě krátkodobé paměti nedokáže tvořit nové vzpomínky. Hledání vraha je celkem komplikované, když se musíte orientovat jen podle fotek z polaroidu, tetování, a pár známých. A po pár vteřinách nevíte, co se před chvílí stalo. Čemu se dá vlastně věřit?

Terminátor (1984)

Nijak výjimečná dívka Sarah se ocitá mezi dvěma muži. Ne, není to milostný trojúhelník. Jeden se ji snaží beze slova zabít, druhý údajně zachránit, a prý jsou oba z budoucnosti. Magoři. Nebo ne? Cameronův snímek už nám ve srovnání s moderními blockbustery, kde se to perfektními efekty jen hemží, přece jen zestárl. Ale ta atmosféra! Nostalgie! Arnie!

Donnie Darko (2001)

Donnie (Jake Gyllenhaal) má trochu psychické problémy. Sem tam má vidiny, ráno se budí úplně jinde než ve své posteli, a má pocit, že přijde konec světa. Teprve když se mu do rukou dostane zvláštní kniha o cestování časem, začne nám pomalinku zapadat všechno do sebe… Pokud máte rádi trochu bizarní filmy, kde přicházíte na pointu postupně, ale vážně to stojí za to, Donnie je nutnost. A všechno jeho podivné počínání doplňuje skvělý soundtrack.

Lásky čas (2013)

Romantická komedie o tom, že cestování časem je někdy jednodušší než získání přítelkyně. To zjistí Tim v podání Domhnalla Gleesona, jehož role mají obecně na holky celkem pech (jen si vzpomeňte na Ex Machina). Jeho vyvolená Mary (Rachel McAdams) je alespoň z masa a kostí. Tim díky své schopnosti cestovat v čase napravuje drobné i větší průšvihy během svého života, ale nemůže bohužel spravit všechno…

Zakletý v čase (2009)

Ještě jeden tip pro romantičky. A zase s Rachel McAdams. Pokud si občas stěžujete, že je váš partner věčně někde pryč, pořád jste na tom lépe než postava Clare. Protože její životní láska Henry (Eric Bana) umí cestovat časem. Jen to nedokáže ovládat. Takže někdy zmizí, objeví se zase za pár měsíců, ale mezitím se třeba podíval někam do minulosti. No, příteli to raději nepouštějte, možná by nad snímkem moc přemýšlel a musel by si okousat všechny nehty nebo vyrvat vlasy. Ale k zaslzení nad tragickou láskou tenhle film úplně stačí. A divačky pak budou rády, že ten „jejich“ nelítá třeba někde v budoucnosti.

Vynález (2004)

Myslíte, že existuje člověk, který zvládne napsat scénář, zrežírovat film, ztvárnit jednu z hlavních rolí, složit k němu hudbu, to vše s rozpočtem pouhých sedmi tisíc dolarů, a ještě se na ten film opravdu dá koukat? Ano, a ten člověk se jmenuje Shane Carruth. Ještě ke všemu je jeho snímek o cestování časem díky přístroji, který sestavilo pár kamarádů. Za všechno se ale platí daň, ať už je to zdraví, výčitky svědomí, nebo ztráta přátelství. Pokud jste připraveni na výzvu a chcete potrápit mozkové závity, tenhle filmový tip byste měli brát vážně.

Lola běží o život (1998)

Německý extrémně svižný thriller Toma Tykwera má i dnes co nabídnout. Život Loly (Franka Potente) není úplně ideální, tím největším štěstím je pro ni přítel Manni (Moritz Bleibtreu). Ten se ale dostane do vážných problémů a jde mu o krk. Lola musí během dvaceti minut sehnat pořádný balík peněz, aby ho zachránila. Co dokáže láska? A jak rozdíl i pár vteřin dokáže změnit váš osud?

Osudový dotek (2004)

Evan (Ashton Kutcher) se díky vzácné schopnosti může vracet do minulosti, kde se snaží napravit chyby, které negativně ovlivnily životy lidí, na kterých mu záleží. Jakýkoli zásah do běhu událostí má ale dalekosáhlé následky. Evan chce vytvořit realitu, ve které budou všichni v rámci možností spokojení, a on bude moct být se svou láskou Kayleigh (Amy Smart). Navzdory jeho dobrým úmyslům však vytváří stále horší verze budoucnosti. Temný a tragický snímek, byť o lásce, vás donutí se zamyslet nad tím, které okamžiky jsou osudové a zásadní pro náš život.

Looper (2012)

Joe (Joseph Gordon-Levitt) má slušně vynášející, ale celkem nelítostnou prácičku. Je to nájemný zabiják, kterému servírují oběti přímo pod nos, z budoucnosti. Co kdyby se v takové situaci objevilo vaše starší já. Zabili byste ho? „Budoucího“ Joea, který chce zvrátit osud, ztvárňuje Bruce Willis, tudíž logicky nechybí akce. Ale také tu je Emily Blunt s podivínským synkem, kterého musí v rozvráceném světě chránit. Snímek je v mnoha ohledech příjemně vynalézavý. Takže kterému Joeovi budete fandit?

Příchozí (2016)

Jedno z nejlepších sci-fi za poslední roky, které vám klidně zavaří mozek a při dalších zhlédnutích budete v poklidném příběhu nacházet úplně nové a ohromující detaily. S divákem si scénář pořádně pohrává a informace mu servíruje tak, jak se mu to hodí, aby nakonec bylo všechno jinak. A o čem to je? Na naší zmatené planetce se z ničeho nic objeví dvanáct obřích mimozemských lodí na různých místech. Amy Adams jako špičková lingvistka si jde s ufouny popovídat, aby zjistila, proč přijeli na návštěvu. Nebo je ten film vlastně o něčem jiném? Uvidíte.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací